Morgonexkursion

Ladugårdsjön
Lilleman och jag gjorde igår upp att vi skulle till Hjälstaviken och titta på Havsörnar. Ja lilleman i alla fall, själv är jag nog mer intresserad av de arktiska gäss som rastar i mälardalen just nu.
Efter att vi kompletterat matsäcken på Hemköp så kom vi på att vi kunde åka till Strömsholm och Ladugårdsjön istället, vilket åtminstone Lilleman tyckte var en lysande idé. Han påstår nämligen att det är hans favoritställe för fågelskådning. Jag misstänker dock starkt att det rör sig om avståndet från parkeringen till plattformen som är det som faller honom i smaken snarare än fåglelivet.
Idag visade det sig vara ett synnerligen dåligt beslut att åka dit. För det första eldhärjades platformen tidigare i år och nu har reparationsarbetet med det börjat vilket begränsade plattformen en smula.
För det andra så stod solen i absolut sämst tänkbara läge för oss så det blev motljus mot sjön vilket gjorde artbestämning näst intill omöjlig för fåglarna som rastade i de centrala delarna av sjön.
Nu var de flesta fåglarna stationerade i sjöns norra del (vid Hultet för de som känner till Kolbäcks geografi) så helt förgäves blev inte turen. Problemet blir då istället att avstånden är en smula får långa och min tub räcker inte riktigt till på högsta zoomen.
Jag hade hoppats på lite spetsbergsgås som siktats där under veckan, men det blev lite knivigt att urskilja arterna bland de grå gässen. Grågäss lyckades jag artbestämma, troligtvis fanns där också Sädgäss och det skulle inte förvåna mig om det också fanns en och annan spetsbergsgås.
12 st vitkindade gäss och en Kanadagås hittade vi. Sen var där en hel del gräsänder och några krickor samt två skäggdoppingar. Ingenting som upphetsade Lilleman, men Vitkindade är alltid kul att se.
En stor flock oroliga fiskmåsar och en minst lika orolig flock tofsvipor fanns där också, men vad som oroade dem lyckades vi inte klura ut. På långt avstånd sågs tre vråkar av okänd art cirkla runt, men de var på tok för långt bort.
Lilleman som börjar ha riktigt bra koll på sina kryss lyckades som vanligt med att kryssa. (lyllos honom som fortfarande har så många jätte-enkla kryss kvar)
Pilfink och Sparvhök blev resultatet för honom, men jag gick krysslös denna lördagsförmiddag.
Har vi bra väder i morgon bär det av mot Hjälstaviken, så om någon vill slå följe är det bara att hojta till.
 
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.