Fågelanteckningar i mobilen

Den bästa fågelboken är din egen anteckningsbok var det någon klok gubbe som skrev som svar på en fråga om artbestämning av en fågel på ett nätforum.
Själv är jag usel på att anteckna med penna och papper. Något jag alltid har varit, vare sig det gäller att hålla ordning i sin kalender eller att anteckna från föreläsningar och lektioner i skolan.
Men när jag skaffade mig min första smarta telefon, där jag kunde synkronisera kalendrar och anteckningar mellan dator och telefon på ett smidigt sätt så hittade jag äntligen ett verktyg som passade mig.

Synkronisera anteckningar

Ganska snart började jag experimentera med att göra fältanteckningar i telefonen. Det första hindret jag dök på var att få över anteckningarna till datorn utan en massa extra arbete. De flesta telefoner har någon form av app för anteckningar, men jag ville synkronisera dem.
Fördelarna med synkronisering handlar om två saker. För det första finns anteckningarna kvar oavsett vad som händer med telefonen. För det andra så är det via datorn jag rapporterar på artportalen, eller svalan som det hette när jag började leta lösningar för detta. Då ville jag ha möjlighet att klippa och klistra mina artlistor och anteckningar för en smidigare rapportering.
Jag hittade ganska snabbt anteckningsappen Evernote, som uppfyllde alla mina önskemål och dessutom är helt plattformsoberoende. Den använde jag flitigt tills Microsoft släppte sina appar gratis för Android. Då valde jag istället att byta till OneNote. Ett anteckningsprogram som jag tidigare använt i jobbet och varit mycket nöjd med.
Båda dessa appar uppfyller de krav jag har och vilken man väljer är en smaksak.
Jag är riktigt nöjd med båda dessa och har använt dem flitigt och mina anteckningar är samlade. Förvisso på två ställen, men vem har inte anteckningsböcker liggandes på flera ställen hemma.
evernote

Ordlistan i mobilen

Det andra problemet jag stötte på var att det tog tid att anteckna i mobilen. Skrivhastigheten i mobilen går att få upp om orden man skriver finns i ordlistan, men i de flesta mobiler så får man vara glad om man hittar några fågelarter i den förinstallerade ordlistan. Jag fyllde på min personliga ordlista undan för undan, men det tog tid och då och då råkade ett stavfel smyga sig in, eller så sparades artnamnet med inledande versal. Det blev mycket handpåläggning och irritation för att få det hela att fungera.
I telefonen jag då använde hittade jag en backupfunktion för den personliga ordlistan som jag testade. Jag skickade helt enkelt över filen via mail och kunde redigera ordlistan i datorn och sen kunde jag importera den till telefonen igen.
Det jag gjorde då var att jag hämtade den kompletta artlistan från svalan som jag med lite handpåläggning i excel kunde få in i telefonens lista. Sedan dess har jag haft en riktigt bra ordlista i mina telefoner.
Problemet har varit att det bara fungerar så länge jag använder HTC-telefoner med HTC:s tangentbord. Om jag någon gång vill byta telefon så kommer jag att komma tillbaka till ruta 1. Att återigen börja träna upp min telefon och lägga till art för art i min ordlista. Dessutom har HTC tagit bort möjligheten att ta manuell backup på ordlistan i sina nyare telefoner, utan allt sker automatiskt nu.

En ny lösning som fungerar på alla Androidtelefoner

Igår skaffade sig Benjamin en ny telefon och då blev jag lite nyfiken på hur det fungerade med den. Jag började att söka nya lösningar på mitt problem, för att se om det fanns någon möjlighet att göra som jag gjorde tidigare.
Det  jag hittade var en del appar som påstod sig kunna göra det jag efterlyste, men uppenbarligen har Google satt stopp för detta, för dessa appar fungerade inte på nyare telefoner.
När jag sökte olika möjligheter så testade jag också olika tangentbord och det var då jag hittade en lösning som faktiskt fungerar på alla androidtelefoner.
Tangentbordet SwiftKey som enligt de flesta är bäst på att lära sig nya ord och även förutspå nästa ord lär sig nämligen inte bara av det du knappar in på din telefon, utan det kan också lära sig av det du redan skrivit innan du installerade det. Genom att koppla facebook, twitter och andra appar till tangentbordet så lär det sig hur du skriver.
När jag bläddrade runt bland inställningarna så såg jag att det gick att koppla till Evernote, där jag hade en massa fågelanteckningar.
Jag testade det och några minuter senare hade jag alla fågelarter i min ordlista, dessutom lärde sig SwiftKey direkt att efter ”vitnäbbad” så var det ”islom” som skulle komma och efter ”mindre” föreslog den ”hackspett”.
För att skynda på inlärningsprocessen ännu mer så tog jag fram en VP-lista jag hade i excelformat. Klippte ut alla svenska artnamn och klistrade in dem i en anteckning i Evernote och uppdaterade kopplingen i SwiftKeys inställningar och sen hade jag en riktigt komplett artlista i min ordlista.
SwiftKey verkar dessutom fungera på appleprodukter, men det har jag inte testat än. Återstår att se om det fungerar lika bra där.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.