Som gammal förskollärare inom både förskolan och skolan så har man ganska god erfarenhet av förnamn, och det är baske mig ingen myt att förnamnet säger ganska mycket om personen. Y-pojkar var förr väldigt vanliga, Jonny, Ronny, Conny osv. Riktiga små yrväder som lätt hamnade i situationer de själva inte kunde förklara för lärare och andra vuxna. på 70-talet när en annan växte upp var dessa namn visserligen vanligare och jag känner bra många Y-pojkar som definitivt inte passar in i de gängse bilden av dem.

När jag på väg ut till Täby stod på Östra station en gång och väntade på Roslagsbanan så kom det en gymnasieklass med Lacostedojor och jackor som absolut inte var inhandlade på H&M och jag tänkte för mig själv att alla säkert hette Douglas eller Malcolm. Plötsligt ringer det i någon av grabbarnas mobiler och han svarar på det där överdrivna östermalmssättet ”Ja det är Malcolm”
Coolt tyckte jag och gick och köpte en trisslot som inte gav någon vinst – alla hette tydligen inte Malcolm.

Ett namnfenomen som troligtvis är lika stort som 70-talets Y-pojkar men som inte är lika känt, eller åtminstone inte lika omtalat, är 40-50-talens dubbelnamn. Alla pojkar fick dubbelnamn då, men de flesta plockade bort ett av dem och Lars-Erik blev Lasse, Karl-Olof blev Kalle osv. Fenomenet som jag upptäckt är att de enda som fortsatte att använda sina dubbelnamn var Ingenjörerna.

På tåget tjuvlyssnar jag gärna på folk, och då det åker en och annan Ingenjör mellan Västerås och Stockholm kan man lära sig ganska mycket om framförallt el-teknik genom att bara spetsa öronen. I dessa samtal kan du ge dig på att om ingen av de samtalande heter Stig-Olov eller Lars-Erik så kommer de förr eller senare att referera till någon med dubbenamn. ”Det är bäst att du kollar med Sven-Erik först” eller ”Jag har stämt av med Lars-Olov” om det är just El-ingenjörer som står för detta fenomen eller om det är mer spritt törs jag inte svära på, men Pappa var väg och vatten-ingenjör och hade dubbelnamn och om jag inte mins helt fel så hade han nog fler kollegor med dubbelnamn, så jag tror nog det gäller de flesta ingenjörerna.

Alla dessa fenomen gäller pojk-/mans-namn. Finns det inga motsvarigheter bland flick-/kvinno-namn?


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.