Att jaga kryss eller samla fågelarter man sett är inget nytt för mig. När jag fyllde 10 fick jag en fågelbok av min mormor och även om jag aldrig hade hört talas om artlistor eller 300-klubben så började jag redan då att markera de fåglar jag sett i boken.
Just den boken har tyvärr försvunnit i någon flytt någonstans, någongång men att samla fåglar i listor har jag fortsatt med trots att jag fått börja om flera gånger.
En anteckningsbok jag hade tillsammans med min dåvarande sambo finns fortfarande kvar i min bokhylla, ett antal bortglömda excelark mm, mm.
Nu har jag i grund och botten två listor jag använder och uppdaterar. En lista är den på Svalan som jag började rapportera till i maj i år. Därav det något skrala antalet 66 fåglar, men jag bygger vidare och räknar med att den listan ska bli så gott som komplett inom något år. Jag har visserligen några rariteter som kommer att bli kniviga. Kungsfiskare, Härfågel och Tornuggla kan nog ta ett tag innan jag springer på igen.
Ikväll fyllde jag på just denna lista med Större Hackspett och ni kan se min lista här på bloggen där jag bakat in den i en sida.
Den andra listan som är min kompletta lista med alla fåglar jag någonsin sett har jag sparat på Google Docks där jag också skapat ett spreadsheet där jag från mobilen kan skicka in rapporter direkt från mina besök ute i markerna. Ett mycket smidigt och enkelt sätt att föra anteckningar på, istället för att ha med sig anteckningsblock.
Hur många arter tror ni att jag samlat på mig under åren? (Ta med i beräkningen att jag först i Maj i år skaffade mig en tubkikare och började skåda på riktigt, så torts att jag började kryssa som 10-åring är jag nybörjare i samanhanget.)


Kommentarer

3 svar till ”Artlista”

 1. Profilbild för Jocke Karlsson
  Jocke Karlsson

  Kungsfiskare är bombsäkert när vintern kommer. Då åker du ner till ”skitviken” dvs ångkraftverket i västerås. Där ses KF varje vinter eftersom det är enda stället med öppet vatten i västerås. Jag har sett två samtidgt, det finns bilder på 3 ex samtidigt. Dessutom smådopping på vintern gör den otroligt fula platsen het på vintern….Salskrake kan också rasta där.
  Vi sitter och planerar vårens aktiviteter nu. Förhoppninsvis blir det en repris på rovfågelturen igen runt februari. Där sågs förra gången havsörn, kungsörn, nötkråka, snösparvar. Även chans på gråspett. Sen blir det ugglelyssning igen i mars. Där fick vår grupp in pärlugglor, katt, sparvuggla och varg….
  Om du har förslag på saker du vill att föreningen ska göra eller utflykter osv får du gärna höra av dig.
  / jocke- VOF

  1. Tack för tipset om skitviken, var där ganska ofta på utflykt med barn när jag jobbade på skola och såg en del fågel. Jobbigt att höra att det är enklet att se KF, själv kämpade jag länge mellan Mölntorp och Strömsholm för att få syn på den lille rackaren.
   Angående tips på aktiviteter så har jag ett tips tii mig själv att börja med att bli medlem 🙂
   Rovfågeltur låter intressant annars vore lyssnarturer generellt bra för mig så man blir lite bättre på läten. 

   1. Profilbild för Jocke Karlsson
    Jocke Karlsson

    Inte medlem än..Aj aj, och här sitter jag och avslöjar skådarhemligheter…..Nädå, bli hemskt gärna medlem. Det kostar bara 120 kr per år och då får du bla en fin tidning 4 gr per år som heter Fåglar i västmanland. Repotage, bilder, tips på skådarplatser, intervjuer mm. Dessutom får man umgås med andra minst lika tokiga naturmänniskor. Bara det är skoj tycker jag.
    Om du gillar lyssning så blir det nattfågelyssning-tur nästa sommar. Och så brukar det vara en kvällstur ut på försommaren för nattskärra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.