Förskola


Pysslingen Skattgömman
Jag följer Fredrik Backmans blogg på Café och han håller just nu på att skola in sin son på förskolan. I kommentarerna där hittade jag den gamla vanliga trätan om Förskola eller Dagis.
Jag själv skulle aldrig komma mig för med att kalla det något annat än förskola och mina barn har alltid kallat det förskola, men det är inget jag försöker pracka på folk i onödan. Som jag skrivit tidigare i ämnet så är det inte vardagsspråket hemma jag stör mig på. Säger man Dagis så gör man det och säger man förskola så gör man det.
Men jag blir ändå lite smått mörkrädd när man glider vidare från Backmans blogg och hamnar på en del forum där frågan diskuteras.
Vad är det som är så skrämmande med att Förskollärare vill kalla sin verksamhet Förskola? Varför finns det folk som påstår att det är fel att kalla Förskolan Förskola?
Sen finns det gott om Förskollärare som är lika dumma åt andra hållet och till dem säger jag. Låt folk ha sitt vardagspråk i fred. Ingen ska komma och säga till någon annan vad man kallar saker och ting och så länge man rent kommunikativt förstår varandra är det inte ett problem. Om jag däremot börjar kalla förskolan för ”tomteverkstad” så kommer få att förstå vad jag menar.
Bland alla de som påstår att det är fel att säga Förskola förekommer en hel del argument som jag tänkte bemöta.
-Förskola är så svårt för barn att säga.
Nej det är det inte. Dagis är förvisso lättare att säga, men det gör ju inte Förskola till ett svårare ord.
-Förskola är för 6 åringar sista året innan skolan börjar
Nej! När barnen fyller 6 får de börja i Förskoleklassen som är en del av skolan.
-Det har alltid hetat Dagis
Nej det hette från början alla möjliga saker som Barnträdgård, Kindergarten, Daghem, Barnkrubba mm. Daghem blev sedan det vedertagna begreppet och därifrån kom ”Dagis”. 1998 blev fick förskolan en egen läroplan och sen dess är det enda officiella namnet Förskola.
Kalla förskolan vad du vill. Men påstå inte att jag har fel när jag säger att det heter Förskola.
…och fröken betyder flicka

Nedklottrat den

av

Kategori:

Ettiketter:


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg