En liten teori dårå

Jag såg på Veckans brott här om dagen, som handlade om polisarbetett vid en högriskmatch. Intressant och på det stora hela mycket mer nyanserat än vad man sett tidigare från t ex TV3:s efterlyst och insider.
En sak som skrämde mig var det kvantitativa målet polisen hade satt upp. Att de skulle lagföra X-antal personer. För mig som vanlig supporter och besökare känns det skrämmande att polisen har den strategin. Det betyder ju i praktiken att de måste låta det gå till misshandel för att kunna lagföra bråkstakarna. Jag har i min dumma enfald trott att deras uppdrag var att garantera ordningen och hindra att det blir bråk.
Nu till det jag har en liten teori om. En bit in i programmet så är det en polis som berättar att de lärt sig mycket av vad som gick snett under Göteborgskravallerna 2001 och har en annan strategi sedan dess.
Kan det vara så att Polisen som fick enormt mycket skit för sina insatser under dessa kravaller kläckte idén att de kan använda högriskmatcher för att praktisera hantering av stora folkmassor?
Lite konspiratorisk känner jag mig visserligen men det finns ingen möjlighet att simulera dessa situationer även om de ibland försöker. Ska man hitta skarpa lägen att öva på stora folkmassor så är fotbollsmatcher och ishockeymatcher de tillfällen som bjuds, så nog måste det vara frestande för farbror blå att trappa upp insatserna i rent utbildningssyfte.
Alltså borde AIK, Djurgården och Hammarby debitera polisen för att deras supportrar hjälper till att utbilda polisen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.