Tror du detta inlägg handlar om fiske så blir du besviken. Jag smiter nämligen mellan med en språkfråga om namnet på en fisk jag förvisso fått på kroken några gånger.
Braxen
Jag stör mig nämligen en smula på namnet. Braxen låter ju som om det vore i bestämd form. Vilket i sin tur leder till att mindre upplysta personer också tror att det är så och kallar fisken för Brax vilket är fel.
Det är mycket förbryllande, för om Braxen nu är grundform, vad heter det då i bestämd form. Braxen känns fel eftersom det är grundformen, men Braxenen känns ju ännu mer fel. Lite som när skåningar säger cykelen och nyckelen.
Vidare blir det ju helknasigt i plural också. En Braxen, flera Braxens? Braxenar? Braxnar?
Vem som än kom på namnet på firren så kan det inte ha varit någon med högskolepoäng i svensk grammatik.
Lagom till att inlägget var färdigskrivet så kom jag på den goda idén att googla ”Braxen” och fann följande på Wikipedia.
Artnamnet braxen kan härledas från det fornsvenska braxn, som bygger på ett germanskt verb med betydelsen glimta, glänsa.[5] Därav blir nutida pluralformen braxnar helt naturlig. Den nutida singularformen braxen är troligen bildad för att underlätta uttalet; för en nutida svensk är det något besvärligt att bokstavstroget uttala braxn. Också i bestämd form singularis heter det braxen.
Ibland hör man singularformen ”brax” och även böjningsformerna ”en brax, den braxen, flera braxar.”
Denna form kan inte klassas som helt ”felaktig” om man ser till språkbruket i stort. Även i vissa dialekter används helt enkelt benämningen ”brax”.
Så var detta utrett, men jag tycker fortfarande att det är ett urbota korkat namn och röstar på att vi går tillbaka till det gamla hederliga ”Braxn”.


Kommentarer

Ett svar till ”Braxen”

  1. Profilbild för Tony Mesch på Facebook
    Tony Mesch på Facebook

    Sex Braxnar i en Braxnask…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.