Månadens fåglar – Mars 2013

Mars är månaden som till en början inte riktigt kan bestämma sig om den ska vara vår eller vintermånad. Efter sportlovet brukar det dock ordna upp sig och Mars tar sitt förnuft till fånga och blir vår med tussilago, blåsippor, lärkor, tofsvipor och gäss i mångder.
Så var inte fallet i år. I år hade vi lite försmak av våren i slutet av Februari, sen slog kung Bore tillbaka med full kraft, så Mars blev den kallaste i mannaminne.
Fågelmässigt startade jag med en utflykt till våra tretåiga hackspettar som jag skrev om redan i februaris samanställning. Denna gång var det en organiserad utflykt tillsammans med VOF.
1303tretåig
Några bra bilder fick jag inte heller denna gången, men några riktigt fina obsar på flera individer.
Resten av månaden gick åt till att leta efter våren, men det var hårt och tufft och nätter med över 20 minusgrader gjorde att till och med ugglorna tystnade.
Fredagen den 8:e mars när jag och Benjamin var på väg till skolan, så fick vi dock en rolig obs, när två råkor satt i varsin lycktstolpe på Malmabergsgatan. Den helgen gav också snösparv och två vackra fjällvråkar i Västerfärnebotrakten. Lite skogsmatningar på vägen dit och hem han jag och Benjamin också med.
fjällvråk
En vecka senare var det dags för ugglelyssnarvecka som inleddes med en uggletur i VOF:s regi. En ganska misslyckad sådan med en enda slaguggla som ropade så att alla hörde. Två av våra deltagare lyckades också höra en pärluggla.
Sista dagen på uggleveckan lyckades jag till slut höra berguven på mitt hemliga ställe, och den kvällen och när jag samanfattar ugglelistan så har jag trots allt lyckats höra eller se det mesta i uggleväg som finns på våra breddgrader. Saknas gör lappuggla, hornuggla och jorduggla men de brukar också vara lite senare i starten än de andra.
Under två veckor i mars har vi också ett fågeltema i förskoleklassen som jag jobbar i och jag brukar inte blanda in mitt jobb när jag skriver om mina egna fågelutflykter, men avslutningen på detta tema var för bra för att inte nämnas.
Vi avslutade temat på onsdagen, och på lunchrasten på torsdagen så ser jag en rova i ögonvrån som jag vid en första anblick tog för en vråk, men när den kommer närmare så ser jag att den var på tok för stor för det. Först trodde jag att det var en havsörn eftersom jag sett havsörnar flyga förbi skolgården tidigare, men den här hade för lång stjärt och när den kom rakt över våra huvuden rådde inga tvivel längre. Detta var en Kungsörn som med en graciös överflygning avslutade vårt tema.
Resten av månaden gick åt till en desperat jakt av vårtecken, men det gick trögt och det var bara enstaka obsar av sånglärka och tofsvipa och några mindre grågässflockar i protokollet när mars månad var slut.
Våren fick helt enkelt vänta och desperationen hos oss skådare visade sig tydligt när en kvinna i Hjälstavikens facebookgrupp beskrev en fågel som en vit blåmes med grått huvud. Alla skådare i gruppen triggade igång på azurmes och jag offrade min sovmorgon och åkte dit för att konstatera att det med största sannolikhet rörde sig om en tofsmes som faktiskt stämmer in bättre på den beskrivningen eftersom azurmesen har blått huvud.

Kort sammanställning

Antal inrapporterade arter

Jag: 43
Benjamin: 19

Antal X

Jag: 0
Benjamin: 2 (Snösparv, Havstrut)

Antal årskryss

Jag: 12
Benjamin: 8

Minnesvärda observationer

  • Två råkor på väg till Benjamins skola
  • Kungsörn som flög över skolgården
  • Jag letade en Azurmes i hjälstaviken som visade sig vara en tofsmes.
  • Snösparv i Västerfärnebo
  • Årets första sånglärka 

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.