Idag skulle jag inte skåda fågel

Profilbild för johankarlsson

Igår hade vi kalas för Benjamin som fyllde år i veckan och lagom tills kalaset drog igång fick jag ett meddelande på vårt interna Västerås-larm att två roskarlar rastade i Frövisjön. Jag var i alla fall artig och väntade tills gästerna gick hem innan jag drog. Bortsett från brorsan som aldrig tycktes vilja åka hem.
När jag kom till sjön så såg jag inte röken av några roskarlar och det var fler som varit där under eftermiddagen som inte hittat dem, så hoppet började tryta och jag tänkte byta obsplats när någon hojtar att det kommer två kandidater flygande och mycket riktigt var det roskarlar. 2 st ungfåglar eller 1k* som vi skådare kallar dem.
Idag skulle det sedan vara fotboll på Tingvallens IP i Dingtuna. Först match för Felles lag och sedan kiosktjänst till halv tre för att till sist åka och hämta morfar på stationen.
Någon fågelskådning skulle inte hinnas med, men nästan direkt efter att vi kommit till fotbollsplanen får Benjamin syn på en brun kärrhök ute på fältet. Fast jag tyckte att den var en smula ljus så jag gick tillbaka till bilen och hämtade kikaren.
Inte var det någon brun kärrhök heller, en blå kärrhökshane om det inte var en stäpphök eller ängshök. Det kunde jag inte avgöra med handkikaren så det blev till att hämta tubkikaren och spana in den ordentligt.
ängshök
Den satt där så fint på stenen och visst kändes vingarna långa som ängshökens. Nu var det bara att vänta tills den valde att lyfta så att vi fick se proportionerna och vingarna.
Det tog tid. En hel halvlek tog det och vi har ingen aning om hur matchen slutade, men en ängshök var det. Den första i Västmanland för både mig och Benjamin.
Efter fotbollen så åkte vi som tidigare nämnts till stationen och hämtade morfar, och när vi kom hem var det mat. Precis när vi slår oss ner vid bordet så piper min telefon. En stäpphök strax norr om Västerås. Jag åt upp och såg så snäll ut jag bara kunde och åkte sedan ut. Någon stäpphök hittade jag inte, men jag avslutade kvällen med 3 spovsnäppor vid Frövisjön.
Tänk vad fåglar man kan se trots att man inte tänkt skåda något en dag.

* När man åldersbestämmer fåglar anger man alltid åldern i kalenderår. Alla fåglar som föds i år är på sitt första kalender år. 1k. Den första januari 2014 kommer de in på sitt andra kalender år 2k oavsett när på året de kläcktes. De flesta arter visar ingen större skillnad på dräkter efter sin första vinter och bedöms därför som adulta redan till sin andra sommar, men rovfåglar och måsfåglar har fler dräkter så att man kan åldersbestämma dem genom att studera deras dräkt. 1k, 2k, 3k, 4k osv. Är man lite osäker kan man alltid välja en lägre siffra och sätta + efter. T.ex. 3k+.

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.