När utspelar sig Karl-Bertil Jonssons Julafton?


Som vanligt kommer tomten och stör när jag vill se Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton. Därför har jag i år som alla andra år fått titta på den senare när alla klapparna är öppnade och julmusten tagit slut. Tack och lov för SVT-Play.
Jag har säkert reflekterat över detta tidigare, men inte grävt vidare eller gjort något stort väsen av det. Men det finns en del tidsmässiga knasigheter i filmen som gör att det är helt omöjligt att tidsplacera den.
Till att börja med så står TV-apparaten på och man kan tydligt höra Bosse Larsson sjunga ”Å Jänta å ja”. Nygammalt som på jularna kallades Julnygammalt. Vilket ger oss ett tidsspann från 1971-1989 vilket inte alls stämmer så bra med resten av filmen. Den känns helt klart äldre.
kbj_tv
 
Backar vi bakåt så började TV-sändas 1956 och det skulle kanske passa bättre. Karl-Bertils pappa var ju dessutom Varuhusdirektör och drog säkert hem en TV därifrån och såg första sändningen.
Men när Karl Bertil sätter sig i taxin för att börja sin julklappsutdelning i slumkvarteren så har bilen gengasaggregat på släp, vilket för oss till tiden för andra världskriget.
kbj_gengas
 
Det fanns säkert någon som använde gengas längre än så, men även taxin de tog dagen efter när Karl-Bertil skulle be om ursäkt hade gengasaggregat och flaggspelen som de får hos någon de besöker har den tyska naziflaggan med bland världens alla flaggor vilket absolut placerar filmen i skiftet mellan 30- och 40-tal och taxeringskalender Karl-Bertil tar från sin far är från 1942.
kbj_taxeringskalender
 
Nu kan man ju tycka att det felaktiga ligger i att ha med TV-apparaten i filmen eftersom allt annat pekar mot tidigt 40-tal. Karl-Bertil har dessutom en affisch med ”En svensk tiger” på sitt rum.
Men jag har boken Sagor för barn över 18 år där Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton finns med och där nämns inte någon tidpunkt för när den utspelar sig, men texten som Tage Danielsson läser i filmen är den samma, så felet ligger i att placera den på 40-talet.
För övrigt kan jag rekommendera Sagan om Busschauffören som tänkte att vafan från samma novellsamling som Karl-Bertil. Den borde det också göras en film av.

Nedklottrat den

av

Kategori:

Ettiketter:


2 svar till “När utspelar sig Karl-Bertil Jonssons Julafton?”

    • Tidsproblematiken finns inte i själva sagan som filmen bygger på, så det är Per Åhlin som gjort filmen som i så fall gjort det med flit. Dessutom är det så uppenbart så jag har lite svårt att tro att det skulle vara ett misstag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg