Mjölkuddstjärn

Mjölkuddstjärn är en liten sjö som blev kvar när landet här uppe i norr steg och Gammelstadsviken blev en insjö.
Den ligger bara ett stenkast från centrala Luleå inklämd mellan bodenvägen och industriområden. Jag har åkt förbi den ett antal gånger och sett att där finns fågel, men läget har gjort att jag aldrig besökt lokalen tidigare.
Nu har det skjutits till pengar för att i ordningställa Gammelstadsviken och som en del i det har även Mjölkuddstjärn fått en hel del bekvämligheter som ett gömsle mitt i en skrattmåskolloni, tre plattformer att skåda från och fina promenadstigar runt hela sjön.

Jag och Lilleman bestämde oss för att börja årets skådning i norr med en lätt sommarpromenad runt denna sjö för att inspektera alla bekvämligheter och kanske också få in några nya arter för Norrbotten.

Vi parkerade vid sjöns norra strand och kunde hänga in vårt första norrbottenskryss på en gång, då två sothönor med ungar simmade ut ur vassen mitt framför näsan på oss. (tveksam om det verkligen var kryss, men några rapporter på svalan av sothöna hittade jag inte.
Efter 100 meter kom vi till 3 jätteägg och jag blev beordrad av fotografen att sätta mig på ett av dem. Vilken arts ägg tror ni det är som är modell för konstverket?

Vid äggen hittade vi också den första plattformen. En flytbrygga som lämpade sig sådär för tubkikare. (lätt att känna sig lite sjösjuk när någon annan rörde sig på bryggan) Men det fungerade. I kvällssol är denna plats den bästa utkiksplatsen, men avstånden kräver tubkikare.

Sen fortsatte promenaden längs bodenvägen, och här störde tyvärr trafiken ganska mycket. Gott om vegetation ner mot sjön, men svårlyssnat. Mitt på sjön fanns ett vindskydd/bullerplank med info och möjlighet att spana mot sjön. Denna plats fungerar också riktigt bra i kvällssolen, men trafiken gjorde att vi valde att inte stanna så länge.

I södra änden av sjön ligger gömslet, och det var den stora höjdpunkten på promenaden. Placerat mitt i en skrattmåskolloni, så man kände sig inte helt trygg när man gick på spången ut mot själva gömslet.
Här kunde man studera skrattmåsar och änder på riktigt nära håll, men i kvällssol var det inte någon höjdare att spana mot resten av sjön.

Bläsandsunge på bilden, som dök upp mitt framför oss precis när Benjamin satte ut kameran.

Det enda negativa med gömslet var gluggarna som man tittar ut igenom. De fanns bara i tre höjder. De två lägre höjderna lämpade sig inte direkt för tubkikare och satt ganska lågt. De övre gluggarna passade säkert bra för tub, men är man bara 175 cm satt de på tok för högt. Däremot fungerade de ypperligt för kamera och handkikare när man studerade skrattmåsar och änder på nära håll.

Vi avslutade sedan med att inspektera plattformen på den östra stranden, och det känns som ett riktigt morgonställe att skåda ifrån. Troligtvis det bästa stället med god utsikt mot skrattmåsarna och bra sikt över hela sjön. Men nu var vi här på kvällen så det var motljus åt de flesta håll för oss.

På det stora hela måste jag ge denna lokal väl godkännt. Utsiktsplatser i alla delar av sjön, så man behöver aldrig grymta över att man får solen i ögonen. Bra med information och bra promenadstigar. Några småstörande detaljer som kan förbättras finns det dock, som att flytbryggan i nordvästra hörnet inte lämpar sig för tubkikare om man är fler på bryggan och att det inte finns någon parkering som tillhör själva sjön.

Däremot gott om parkeringar vid kringliggande butiker och hotell. Men det känns lite märkligt att hela fågellokalen är handikappvänlig men ingen handikapparkering så långt ögat kunde nå.

Hur gick det då med våra Norrbottenslistor. Blev det några nya arter för landskapet?

Jo det gick riktigt bra. Vi har ju mest hållit till i skogen eller ute vid kusten när vi skådat här så nu fick vi möjlighet att checka av några enkla änder som trivs bäst i näringsrika sjöar likt denna.

Brunand, sothöna och skedand saknades för både mig och Benjamin. Nu har jag 99 arter i Norrbotten. Undrar just vilken som blir art nummer 100?
 


Kommentarer

Ett svar till ”Mjölkuddstjärn”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.