Månadens fåglar – Maj 2014

Maj 2014 kan delas upp i tre delar. Rivstarta, Dippa och Öland

Rivstart

April avslutade med ett litet X-bonanza och det var lika bra att fortsätta in i maj. Den första maj tog jag familjen med mig och begav mig till Ströms mad vid Fysingen norr om Stockholm för att se en Citronärla.
-Det finns ett café där, så ni kan fika när jag och Benjamin letar ärla. Problemet var bara att caféet var stängt och det blåste verkligen inga varma sommarvindar, så med familjen tryggt i bilen stod vi där och glodde på en stolprad. Gubbarna på plattformen utanför caféet hade inte sett något på flera timmar.
Efter fem minuter gav Benjamin upp och efter 10 minuter fick jag syn på citronärlan. Gubben som satt närmast verkade dock ha nickat till så han missade den och såg rätt uppgiven ut i ögonen.
Jag gick i alla fall tillbaka till bilen och hämtade Benjamin och nu var ärlan lite mer aktiv för 5-10 minuter senare hade både den frusna gubben och Benjamin sett den.
När jag ändå hade ångan uppe så fortsatte jag hemma på kvällen. Nu skulle jag försöka få bra bilder på två ringtrastar som uppehöll sig vid Johannisbergs herrgård i Västerås, men de höll sig på behörigt avstånd från oss. Istället drog vi till Björnön och tänkte ta en promenad mot Hässlö för lite sångare. Kompisen som var med ville lyssna på pungmesens läte i telefonen först vilket resulterade i att vi fick svar vid parkeringen. En pungmeshona som flög mellan träden. Jag hade hört den tidigare, men nu fick jag även syn på den. Några dagar senare så hittade jag också ett bobygge.
pungmesbo
Kvällen avslutades sedan med en pilgrimsfalk vid lantmännens silo, men den svarta rödstjärten höll tyst.

Dippa

Sen flöt maj på som den brukar. Sångare anlände som de skulle. Med den skillnaden att jag tappade mitt flyt helt när det gällde kryss. Vad jag än åkte på så dippade jag kändes det som. Orientseglaren vid Kvismaren var väl den tyngsta, men även mindre rariteter som jag försökte dra på misslyckades jag med.
Värst var en kväll när vi fått ett stort inflöde av vitvingad tärna i Sverige. Jag åkte till Lagårdssjön i Strömsholm för att den kändes potentiellt bra och brukar inte bevakas lika hårt som Asköviken och Frövisjön. Dessutom hade en trastsångare rapporterats där. Stället var ganska dött och jag funderade på att ge mig iväg ut mot Jordmarken för att lyssna efter sångare när ett larm om en ägretthäger i Asköviken kom, så jag åkte dit istället. Väl framme får jag höra att den precis lyft och dragit därifrån.
Jag hinner inte ens få upp tuben förrän nästa larm kommer. Vitvingad tärna i Frövisjön. Nu började solen gå ner, så det blev till att pinna iväg med fart för att hinna med den.
Samma visa där. Den hade försvunnit. Jag och några andra skådare letade förgäves bland alla svarttärnor, men någon vvt hittade vi inte.
Innan Kristihimmelsfärd och vår Ölandsresa så lyckades jag också dippa på en sommargylling utanför Köping. En sommargylling som dessutom återupptäcktes när vi var på Öland.

Öland

Eftersom vi åker till Öland på Kristi Himmelsfärdshelgen så var det ganska sent i år, vilket gjorde att vi hade en del förhoppningar om att få in lite fler sångare än förra året. Vi kom dit lite tidigare än när vi fick tillgång till stugan, så vi började med att åka till Beijershamn och leta Kejsarörn som larmats när vi kom över bron.
Ingen örn, men gott om röd glada och en vit stork. Samt en massa myrsnäppor som mitt resesällskap glatt kryssade.
Senare på kvällen var det min tur att kryssa. Nu en höksångare som höll till på ett känt ställe.
höksångare
Dag två började tidigt med sträckskådning på udden. Det värsta sträcket hade börjat lägga sig, men en del alkor och några oidentifierbara gäss fick vi in, när visselpiporna började blåsa för fullt. En vitnäbbad islom kom rakt emot oss. En magnifik syn. -Bara årskryss sa Benjamin och återgick till att kryssa alkor.
Vi hade det ganska trevligt på Öland och höll oss söder om bron mest hela tiden. Småtärna var målet för mig och det fick jag in tre gånger varav jag hittade två själv. Några riktigt tunga rariteter dök aldrig upp under vistelsen, så för oss gällde bara att fylla våra Ölandslistor med allt vad vi kunde hitta och se till att kryssa det vi ville. Höksångare, lundsångare och småtärna stannade jag vid, men de andra kryssade hej vilt.
Eventuellt att jag kan få ett kryss retroaktivt också. En praktand som än så länge är klamrad, men man kan alltid hoppas.
Innan vi lämnat solen och vindarnas ö så hade det blivit juni och det får jag skriva om en annan gång.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 171 (personbästa månadslista)
Benjamin: 129 (personbästa månadslista)

Antal X

Jag: 5 (citronärla, svartand, höksångare, småtärna och lundsångare )
Benjamin 8 (Citronärla,Svartand, Myrsnäppa, Höksångare, Tordmule, Småtärna, Lundsångare och Sillgrissla)

Antal årskryss

Jag: 60
Benjamin: 74

Minnesvärda observationer

Vitnäbbad islom rakt över oss på Ölands södra udde
Hittade ett pungmesbo och följde bygget
Äntligen småtärna
Vit stork på Öland som vi glömde larma
Svartand i Frövisjön
Höksångare och Lundsångare efterlängtade kryss

Månadens dipp

Jag dippade på allt kändes det som men ska jag välja något får det bli
Kallt, blåsigt och regnigt vid Kvismaren, men ingen orientseglare.
 
 
 


Kommentarer

Ett svar till ”Månadens fåglar – Maj 2014”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.