I våras när vi var på hackspettstur med Västmanlands Ornitologiska Förening så tog hälften av gruppen en rejäl omväg hem för att också passa på att X:a en svartstrupig järnsparv som hittats på Gräsö i norra Roslagen.

Det blev en riktigt lyckad dag, med både vitryggig hackspett och ett drag* och idel glada miner i bilarna hem. Det här måste vi göra fler gånger var det många som sa och jag som Programansvarig tog vara på den idén och planerade in en Draglördag just idag. Slutet av september och början av oktober är bra helger för en sådan ospecificerad utflykt. Då är det mycket fågel i rörelse och många ovanliga fåglar dyker upp och larmas.

Förra helgen när vi hade EuroBirdwatch14 var det ett bra inflöde av östliga arter och under början av veckan har det fortsatt, så det såg onekligen bra ut, men larmen började så sakteliga sina mot slutet av veckan. Rosenstaren som rapporterats flitigt från Lövstaslätten utanför Uppsala verkade försvunnen och när jag kollade svalan igår hade inte en enda tajgasångare eller annan östlig art rapporterats.

Samling kl 07:00 fortfarande utan larm och vi bestämde oss istället för att hitta något själva. Ut mot kusten, men skulle vi välja söder eller norr om Stockholm?
Vi valde söder och drog mot Nynäshamn och Torö för att ta oss ut på Öja och Landsort. Där finns en fågelstation och läget gör att möjligheterna till nyanlända östliga migranter är ganska goda där. Dessutom kan man passa på att sträckskåda där om tättingarna uteblir.

När vi kom till Strängnäs så kom morgonens första larm. En bredstjärtat labb i Östhammars kommun. Fel sida av Stockholm, men Brelle hängde vi in för två veckor sedan. Nästa larm återigen norr om Stockholm. En större piplärka på Gräsö. Nåja! Vi grät inte över spilld mjölk utan var fast övertygade om att larmen från Sörmland skulle droppa in.
Väl ute på Öja kom dagens tredje larm. Rosenstaren på Lövstaslätten utanför Uppsala var kvar. Nu kändes vårt val av lokal mer surt, men vädret var bra och Landsort är fint och om inga larm kommer därifrån får väl vi rota fram något att larma tänkte vi.

Sträcket var sådär. En lom och en gråsäl. Däremot var det gott om tättingar som sträckte in över ön. Mest ängspiplärkor. Vi hade också gott om sparvhök och ormvråk och i buskarna for kungsfågel, mesar och gärdsmyg omkring. Det kändes hoppingivande, men var vi än gick såg det likadant ut. Rödhakar, mesar, gärdsmyg och kungsfågel. Mängder av dem. Likadant i fågelstationens nät.

Vi valde att åka tillbaka till Torö med den tidiga båten och istället försöka hänga in rosenstaren utanför Uppsala.
Raka spåret genom Stockholm och vidare norrut. Batteriet på min telefon började ta slut, så jag fick anteckna vägbeskrivningen från BA innan den dog.

Väl framme vid Lövsta försöksgård så dog telefonen. Vi hittade ett gäng skådare och gjorde dem sällskap. Ingen rosenstare i sikte, men en del småflockar vanlig stare på fälten och i kohagarna. Efter en kopp kaffe och en macka hojtade en av de andra skådarna till. Larm nu. Den sitter i ett träd vid fågelstallarna. Men var ligger fågelstallarna? Vi hade sett skylten men var? Givetvis åkte vi fel först, men vände när vi insett vårt misstag.

Vi var de första som hittade fågelstallarna, men staren hade flyttat på sig och syntes inte när vi kom fram, men den var kvar i något av träden. Platsen fylldes ganska snabbt med fler och fler skådare och det tog max 5 minuter så var den återfunnen. Snyggt poserande i toppen av en ek i riktigt fint ljus dessutom.

rosenstare

En riktig kanonobs blev det och kryss nummer 283 för mig. Det är snart dags att välja ut en bra skumpa att ha på kylning.
Lite tråkigt att vi bara blev 3 deltagare på denna mycket lyckade och roliga utflykt. Men det var inte vi som deltog som drog nitlotten.

* drag är det när någon hittar en ovanlig fågel och larmar ut den så att andra fågelskådare också kommer dit. Ju ovanligare fågel desto större drag vilket ibland kan leda till trafikkaos.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.