Månadens fåglar – Mars 2015

Profilbild för johankarlsson

Mars är ugglorna och hackspettarnas tid. Tidiga morgnar för hackspettar och sena kvällar för ugglor. Dagarna kan man få att gå genom att sova eller genom att åka ut och möta alla de gäss som rastar på åkrar och ängar runt om i vårt landskap.
nötväcka
Annars började månaden med ett fint tomtkryss då vi äntligen fick se en havsörn glida förbi hemma. Ingen märkvärdig obs, men det har varit lite av ett skamkryss på tomtlistan.
Kryssmässigt så var det nu i mars äntligen dags för någon av oss att kryssa. Det skedde i slutet av månaden när vi var på en av de märkligaste exkursioner vi varit på. En hackspettsutflykt vid Nedre Dalälven. Där vädret verkligen var lynnigt. Från solsken och ljuvligt vårvinterväder till snöstorm med horisontellt snöfall och isande vindar från älven.
Hackspettarna som vi hade hoppats på var mest tysta hela tiden. En mindre hackspett lyckades vi höra trumma, och en större flög förbi. Men annars var det tyst och ödsligt över hela lokalen som är känd för sina hackspettar och som brukar bjuda på en ljuvlig ljudkullis av trummande och ropande hackspettar.
Efter mycket om och men lyckades vi i alla fall höra en gråspett till Benjamins stora glädje. Den har gäckat honom en tid nu så det blev en kryssbulle i alla fall. Den vitryggiga lyckades vi däremot varken se eller höra. Men man kan inte få allt.
I Uggleskogarna hade vi stora förväntningar på året, men de kom av sig. Troligtvis på grund av en kraschad smågnagarpopulation, vilket fick de medelstora ugglorna som hornuggla, kattuggla och framförallt pärluggla att ligga väldigt lågt. Lappuggla och Slaguggla verkade dock hålla igång som vanligt och sparvugglorna tycker jag var ganska flitiga att spela på de ställen jag var och lyssnade.
En riktigt fin ugglekväll fick jag och Benjamin, med ropande ugglor på de flesta stopp vi gjorde och 5 olika arter. Katt-, sparv-, pärl-, slag- och hornuggla. På ett av stoppen hade vi slaguggla, kattuggla och pärluggla samtidigt vilket gjorde det en smula svårt att koncentrera sig.
På jobbet var vi ute mycket med barnen och letade vårfåglar. Sånglärkor och sädesärlor var målet, men vi lyckades hitta en trädlärka som sjöng några strofer. Barnen var inte lika entusiastiska som jag över det fyndet. Ormvråkarna som jagade bort en fjällvråk var mer intressant i deras ögon.
Vi följde också ett par nötväckor som valt att bosätta sig på skolgården i deras bestyr med att mura igen hålet till lämplig storlek.
Bästa upplevelsen var annars den kungsörn jag och Benjamin fick se på skapligt nära håll när den flög över Rastisängen ute vid Asköviken. En riktigt fin promenad vi fick.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 48
Benjamin: 22

Antal X

Jag: 0
Benjamin: 1

Antal årskryss

Jag: 18
Benjamin: 14

Minnesvärda observationer
  • Havsörn på tomtlistan
  • Snygga lappuggleobservationer
  • Kungsörn över Rastisängen

 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.