Jag ligger lite efter i mina månadsjournaler över mitt skådarliv, så även om vi nu skriver 2016 får jag fortsätta att göra klart förra året.
Augusti började för min del med en resa till Örebro och Oset innan det var dags att börja jobba. En riktigt trevlig dag tillsammans med Z. Vi skrotade runt och gjorde vad vi kunde för att dammsuga området på arter att fylla Närkelistan med. Det mest upphetsande blev en myrspov som rastade tillsammans med kärrsnäppor och tofsvipor i en av dammarna. Sen hade vi en svarthakedopping på nära håll som inte riktigt ville vara med på bild.
svarthakedopping
Augusti är annars vadarsäsong och Benjamin blir då ganska svår att få med sig. Han gillar inte vadare. Långa avstånd och många fåglar som ser ganska lika ut och är ganska tråkiga där de går omkring och födosöker. Plötsligt dyker det upp en rovfågel och alla flyger upp och sen får man börja om med att gå igenom flockarna.
På sätt och viss förstår jag honom. Men just detta tycker jag gör det lite extra spännande. För plötsligt kan ett uppflog göra att man upptäcker något spännande, som när jag stod ensam vid Frövisjön och en brun kärrhök skrämde upp alla vadare och en dammsnäppa landade på en av lerbankarna. Lika snabbt som den dök upp. Lika bråttom fick den att kila in i det höga gräset igen och sen såg jag den aldrig mer den kvällen.
Om det var samma fågel eller en annan får vi aldrig reda på men en vecka senare upptäcktes en dammsnäppa igen i sjön av några andra.
Två exkursioner till Hjälstaviken blev det också. En där jag följde med Z, som skulle guida Ungerska föreningen i Uppsala och en som VOF höll i och där jag var arrangör.
Två riktigt roliga exkursioner, men precis som med Frövisjön så var det ganska högt vatten i Hjälstaviken vilket gjorde att färre vadare rastade. Bra sträckväder gjorde nog också sitt till. Korta stopp för många arter.
Vi fick däremot se ett snyggt väderfenomen i form av en dimbåge.
dimbågeFoto: Benjamin
 
Mot slutet av månaden började tättingsträcket att komma igång och jag tillbringade några morgnar uppe på Vedbobackens topp för att spana in och lyssna efter sträckande småfågel. Mest piplärkor och ärlor, men också en järnsparv och en hel del grönfink. En lappsparv hade rapporterats därifrån, men den lyckades jag inte att höra.
Nu var det dags att börja dra sig ut mot Asköviken, men det får ni läsa om i september.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 114
Benjamin: 61

Antal X

Jag: 0
Benjamin 0

Antal årskryss

Jag: 1
Benjamin: 3

Minnesvärda observationer

  • Dammsnäppa i Frövisjön
  • Gluttsnäpppa från sovrumsfönstret

Månadens dipp

  • Ingen ängshök i Frövisjön