Månadens fåglar – Oktober 2015

Efter min trehundrade art i slutet av juni var det lite som att luften gick ur mitt skådande. När hösten gjorde sig påmind i september började det lossna lite igen och när oktober kom så blev det en riktigt händelserik fågelmånad.
Det började som vanligt med Euro Birdwatchday där jag och Benjamin var med och guidade och spanade flyttfågel från fågeltornet i Asköviken. Ett 60-tal arter fick vi ihop och en trevlig dag tillsammans med andra skådare och fågelintresserade besökare.
Helgen efter for vi med VOF till Rönnskärs udde på Väddö. Tusentals alfåglar, men med obefintlig vind så var det väldigt ont om tättingar som var det vi hoppades mest på. Två bändelkorsnäbbar och höstens första flock med sidensvans var det mest spännande i tättingväg. Men Benjamin fick äntligen kryssa tobisgrissla, så helt tomhänta blev vi inte. Andra deltagare fick dessutom ännu fler kryss så för gruppen som helhet var det en riktigt lyckad resa.
dvärgsparv
Mitt i oktober drog jag och J till Öland för en helgs effektiv skådning med siktet inställt på östliga tättingar. Vi åkte ner natten mellan fredag och lördag och började skåda när solen gick upp och sedan höll vi igång till solen gick ner. Ganska snabbt kom första larmet. En kungsfågelsångare som vi drog iväg till och kryssade. När vi försökte fånga den lille skulkaren på bild kom ett larm om Tajgasångare från platsen vi startade vid. På väg dit stannade vi för att titta på en brandkronad kungsfågel och när vi tittade på den så kom det ytterligare ett larm om en tajga på närmre avstånd så vi åkte dit istället. Så där höll det på hela dagen. Den första tajgasångaren ändrades senare till den mycket ovanligare bergtajgasångare, så vi fick ge oss upp till Stenåsa i alla fall. Kryssandet avslutades sedan med en dvärgsparv. (bilden ovan)
Dagen och Ölandsvistelsen var inte slut för det. Vi åkte ner mot Ottenby och såg till att fylla våra Ölandslistor med arter som inte ses i Maj, då vi normalt brukar besöka ön. Den normalt ganska skulkiga dvärgbeckasinen som spatserade helt öppet i pölarna på södra udden, fjällvråkar, varfåglar och en ringtrast.
På vägen hem passade vi på att ägna oss lite åt Delfinskådning utanför Oskarshamn där två öresvin höll till.
Mot slutet av månaden började vintern göra sig påmind. Inte temperatur och vädermässigt, men väl artmässigt. Fjällvråkar, varfåglar, strömstarar och en björn som åt upp sig inför sitt vinteride.
strömstare
Sista veckan var det höstlov och jag och Benjamin var ute de flesta dagarna. Vi besökte vår skogsmatning, åkte till Hjälstaviken, tittade på björnen som höll till utanför Enköping och gjorde en heldagsexkursion uppe på Hälleskogsbrännan där hackspettarna verkligen hade hittat hem. Spillkråkor och tretåig hackspett i rikliga mängder. Men också en rastande lappsparv på ett hygge.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 121
Benjamin: 90

Antal X

Jag: 4 (kungsfågelsångare, tajgasångare, bergtajgasångare, dvärgsparv)
Benjamin 1 (tobisgrissla)

Antal årskryss

Jag: 6
Benjamin: 4

Minnesvärda observationer

  • 4X på Öland (kfs, bergtajga, tajga och dvärgsparv)
  • 10 rastande råkor på Hacksta
  • Minst 2000 alfåglar vid Rönnskärs udde
  • Invasion av tretåig hackspett på Hälleskogsbrännan

Övriga obsar att bära med sig i minnet

  • Delfiner utanför Oskarshamn
  • Björn utanför Enköping

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.