Lite skådartips

Folk som är lite småintresserade av fåglar, men inte lika hängivna som jag burkar då och då fråga hur jag hittar alla fåglar överallt.
För det första så hittar jag mest fåglar hemma. När jag åker bort och skådar så tar jag för det mesta hjälp av andra som redan hittat olika arter. Antingen via larm, eller så kollar jag artportalen. Men väl i fält kanske man inte får någon hjälp utan då måste man själv slita för att se den där fågeln.
Här kommer fem enkla tips för lite effektivare fågelskådning.

1 Var tyst och stilla

Det är en enorm skillnad om man är ensam och tyst eller om man kommer i grupp och pratar. Fåglarna ser oss som ett hot och gömmer sig snabbt om vi pratar högt och rör oss mycket. Något som verkligen märks om ett larm går och det kommer väldigt stora mängder då blir fågeln snabbt skygg. Väntar man ut det värsta draget så brukar fåglarna också bli lite djärvare.

2 Använd dina öron först

Fåglar inne i buskar, i vass osv syns kanske inte, men de hörs. Även om du inte kan alla läten så hör du i alla fall att det är en fågel där. Tränar man tillräckligt länge så lär man sig först de vanliga fåglarnas läten. Man lär sig också lokalens normala ljud och då ökar chansen att man upptäcker ljud som normalt inte hör hemma där.

3 Spana med ögonen

Visst är kikare bra att ha, men den är sekundär när jag rör mig i fågelmarker. Den hänger på bröstet, alltid tillgänglig, men det är med ögonen utan kikare jag sköter min spaning. När jag väl upptäckt en fågel så sker det med automatik att jag plockar upp kikaren för att se närmre på den.
Enda undantaget är när jag spanar av större öppna ytor med långa avstånd. Då använder jag tubkikare för att spana av området. Men aldrig handkikaren.

4 Klä dig rätt

Att klä sig efter väder gör att du står ut med att stå still på ett och samma ställe en längre tid. Man ska också klä sig i diskreta färger. Fåglar har ett ypperligt färgseende och vill man väcka så lite uppmärksamhet som möjligt bör man smälta in.

5 Lär dig biotoper och fenologi

Att leta efter en svan mitt i skogen, eller en tjäder på Ölands södra udde kommer inte gå så bra. Vissa arter trivs i skogen, vissa vid kusten, vissa i våtmarker och andra i kulturlandskap. Lär dig var fåglar trivs så kommer det att gå lättare att utesluta en hel del arter och minska urvalet.
Det samma gäller årstidsväxlingar. Kolla gärna på artportalen vilka arter som rapporteras när och var. Man hittar ytterst sällan sidensvansar i Mälardalen på sommaren. Men på vintern är de riktigt vanliga. Läser man i fågelboken så finns blåhaken i fjällen, men den är också lätt att hitta i en våtmark i mellansverige under höstflytt.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.