Det var inget roligt väder när jag skulle ut och räkna fåglar vid Ekliden idag. Regn och rusk och grå himmel så någon direkt rusning till vår guidade räkning blev det inte.
Ett par som brukar komma på våra exkursioner dök upp och när de gav upp så kom Marjatta som jag brukar arrangera exkursioner och guidningar med förbi en kort stund innan hon skulle jobba. Mer än så blev det inte på folkfronten.

Fåglarna brydde sig dock inte om vädret utan det var flitig trafik på dem hela tiden. Såpass mycket fart att det mellan varven blev en smula svårt att hålla koll och räkna.
De arter jag förväntat mig dyka upp hittade jag ganska omgående, men entita och bergfink fick jag vänta på ett tag innan de behagade visa sig.
Stenknäck som är lite av Eklidens karaktärsart fanns där hela tiden, lockandes i trädtopparna och ätandes vid fågelbordet. 12 st kunde jag räkna in som mest, vilket var kul. Det gav ett ganska stort avtryck i rapporten när jag skickade in den. Jag var 15:e rapportör i Västerås och endast 2 stenknäckar hade rapporterats in före mig.

När man står vid en matning under en längre tid som jag gjorde nu så missar man inte mycket. De arter som brukar komma dit kommer man med största sannolikhet att se. Dessutom ökar chansen att få se något mer ovanligt som besöker matningen mer sporadiskt.
Den första mer sporadiska arten jag noterade var en duvhök som kom glidandes på låg höjd. Till synes ointresserad av småfåglarna så jag antar att det var fasanen hon var ute efter. Den hade tagit sin tillflykt till törnsnåren på andra sidan ängen.
Efter ett tag kom också ett par stjärtmesar förbi och den sista timmen så var de ganska frekventa vid talgbollarna.
Sist ut bland de mer ovanliga fågelbordsbesökarna var en ung sparvhökshane som gjorde ett tafatt försök att knipa åt sig en talgoxe. Utmattad satt han i buskarna innan han gav upp och drog vidare. Det kan inte vara lätt att vara en ung rovfågel bland kvicka småfåglar.

 
23 arter fick jag ihop under de 3 timmar jag bevakade matningen. 3 av dem, sidensvans, kråka och kaja var bara förbiflygande så dessa tog jag inte med i rapporten till Vinterfåglar inpå knuten.

Fullständig artlista

1. Talgoxe 8 st
2. Blåmes 4 st
3. Grönfink 20 st
4. Stenknäck 12 st
5. Domherre 8 st
6. Grönsiska 3 st
7. Nötväcka 3 st
8. Fasan 1 st
9. Pilfink 2 st
10. Gulsparv 3 st
11. Större hackspett  2 st
12. Koltrast 3 st
13. Steglits 1 st
14. Skata 1 st
15. Kråka 1 förbiflygande
16. Entita 2 st
17. Duvhök 1 st
18. Nötskrika 3 st
19. Bergfink 3 st
20. Kaja 1 förbiflygande
21. Sidensvans förbiflygande
22. Sparvhök 1 st
23. Stjärtmes 2 st