En kul grej jag hade tidigare var att jag en gång i månaden skrev om vilka fåglar jag sett och vad jag gjort den senaste månaden. Ibland blev det lite fördröjning, men det kom en rapport för varje månad.
Att skriva ikapp dessa månadsrapporter känns lite väl tufft, så jag väljer att sammanfatta 2018 och 2019 årsvis istället.
Januari
Som vanligt rivstartar man året med att skåda från gryning till skymning den 1 januari. 2018 började vi med en ny tradition. Att träffas och fika på ett café när solen går ner och prata om dagens fåglar, eller prata skit i största allmänhet.
Det jag tog med mig mest från januari 2018 var att vi vann artrallyt i Västmanland, trots att vi inte riktigt var nöjda.
Februari
Under sportlovet drog jag och Benjamin ner till Skåne och Halland för en liten minifågelsemester. Större gulbena stod högst på önskelistan och den hängdes in ganska enkelt där den gick längs stranden. Efter det var det vattenpiplärka som skulle hängas in vilket också gjordes, men den var lite jobbigare.
En svartand lyckades vi också hänga in, men den hade vi sett hemma i Frövisjön redan så den blev bara ett årskryss.
2 kryss denna månad
Mars
Ugglemånad och vårmånad som spenderas i skogen om kvällar och nätter och på åkrar och våtmarker på dagarna.
Inga riktiga överraskningar utan mest det gamla vanliga.
April
Månaden började med att en Alkekung larmats vid Torö. Jag, Benjamin och Zsombor drog dit och fick en riktigt trevlig dag tillsammans.
I mitten av månaden skulle jag på Riksstämma i Bohuslän och jag hade en helledig resdag på torsdagen. Tur var väl det, för det blev en riktig omväg. En praktejder och en alförädare hade siktats vid Gubbanäsan utanför Getterön i Varberg. Dit styrde jag min kosa och fick in båda arterna i samma tubfält.
Det var inte slutkryssat för mig den månaden. Den 21 april åkte VOF till Östergötland och Svartåmynningens naturreservat för en heldag. Blåsigt och kallt när vi ville ha vårvärme med spelande rödspov. Men det spelade ingen roll, för vi fick se en svarthuvad mås.
4 kryss i april
Maj
Maj är en hektisk tid för oss fågelskådare och ännu mer hektiskt blir det om man dessutom som jag vill guida andra att se fåglar. Onsdagspromenader på Hässlö lockar ständigt gott om folk.
Fågeltornskampen och Fågelskådningens dag är också ett årligt evenemang som vi håller i Asköviken varje år.
Sen for vi som vanligt till Öland och sen 2016 åker jag alltid krysslös därifrån. Benjamin fick däremot ett kryss. En rosenstare.
Fast Öland är alltid Öland och med eller utan kryss vill jag inte vara utan dessa ölandsresor.
Sen passade vi också på att gå en kurs så att vi nu kan titulera oss ringmärkarassistenter. Jag, Benjamin och Filip.
Juni
Nu är det den frivilliga sömnlöshetens tid. Inventeringar, nattfågellyssning och skolavslutningar om vart annat. Roligt men också tufft att gå med grus i ögonen hela tiden.
Kryssmässigt gick det ganska bra. Två kryss fick jag i juni. En sydnäktergal i Viksjö utanför Stockholm och senare en sibirisk tundrapipare vid Fysingen norr om Stockholm-
Juli
Juli är en skräpmånad när det kommer till fåglar, men vi var i Skåne med familjen och då passade vi på att skåda lite.
En koloni kentska tärnor på promenadavstånd från huset och att det sen larmades en svartnäbbad islom 10 minuter från stället vi bodde på var väl heller inte helt fel.
På vägen ner till Skåne tog vi en natt på Öland för att visa Erika vårt vackra favoritställe i Sverige.
Det sista vi gjorde innan det var dags att gå tillbaka till jobbet var att börja sträckskåda vid Kvicksund.
Augusti
Augusti bjöd inte på några större överraskningar. Vadarskådning i Frövisjön, Hjälstaviken och Högbymaden i början av månaden och mot slutet började tättingsträcket komma igång med rödstrupiga piplärkor och blåhakar i Asköviken.
En aftonfalk i Västanfors blev nummer 249 i Västmanland för mig.
September
Nu är tättingsträcket som hetast i Västmanland. Jag och Benjamin fick rycka in vid en ringmärkning som assistenter och plocka fågel ur näten. Kul sysselsättning. Mest spännande var en gransångare som lockade underligt. Vi var inne på bergtajgasångare först, men när locket visade sig komma från en av påsarna kunde vi undersöka det ganska ingående och det visade sig vara en gransångare.
Det var ganska gott om blåhake i markerna och de flesta flockades kring de redan upptäckta hakarna i Asköviken, men jag och Filip valde att testa Ängsö och Irsta och hittade fler blåhakar på Hässlö.
Gott om fågel men inga kryss i september.
Oktober
Vi fortsatte att hjälpa till med ringmärkningen i oktober. V41 drog vi till Öland för att skåda hårt i några dagar. En herrans massa kryss för flera deltagare, men som vanligt åkte jag krysslös därifrån.
I slutet av månaden kunde jag dock känna lite kryssdoft. En nunnestenskvätta hittades utanför Kristinehamn. Om den stannade till helgen skulle jag och Benjamin dra. På fredagen kom megalarmet inte långt från nunnen. En rubinnäktergal på Stora Ensos industriområde. Tyvärr var det 18-årsgräns för att få komma in på området så jag och Benjamin styrde mot nunnestenskvättan istället. Den var ganska lätt att hänga in och det var lugnt och skönt. Men när rubinnäktergalen inte hittades började alla därifrån åka till nunnen istället. Då gav vi oss därifrån och käkade hamburgare vid Stolpen i Ölme istället.
November
Jag har rapporterat 3 dagar i november 2018
1/11 En höstlovsdag i Vedboskogen med lappsparv på vägen tillbaka
17/11 Lavskrikeexkursion till Kittan med VOF
24/11 En vinterfågeltur med Filip till Skillberg och Skitviken.
December
Ganska sporadisk skådande under hela december. Vi hade vår adventsskådning i skogen norr om Skultuna och sen var det ganska lugnt tills någon hittade en rostsparv utanför sitt köksfönser i Skutskär.
Dit åkte vi på annandag jul och hängde in årets sista kryss.
11 kryss fick jag ihop och en årslista på 251 arter vilket jag tycker känns som ett ok fågelår,
Lämna ett svar