Veckans naturskola – Håvning i bäcken

Även om man gärna vill se sitt naturintresse som brett, så är fåglar det jag lägger fokus på och något jag känner mig trygg med.  Att följa årstiderna i skogen och ha koll på de vanligaste träden och växterna där kommer med av bara farten.

Den här veckan gav jag mig dock ut på ett äventyr där jag inte kände mig lika trygg och kunnig och jag var beredd på att få lära mig tillsammans med eleverna.

Vi hade utrustat oss med håvar, tråg, luppar och hinkar och skulle ge oss ut till en närliggande bäck och leta småkryp. Jag hade kunnat testa i lite mindre skala med fritids under påsklovet, men då valde vi att gå till ett annat ställe och då håvade vi i ett dike som inte gav så mycket utdelning.

Vad vi skulle hitta och om vi överhuvudtaget skulle hitta något hade jag alltså ingen koll på. Det är spännande att starta upp en verksamhet.

Nu gick det som framgått av ett tidigare inlägg här över förväntan. Vi hittade sötvattenmärlor och sötvattengråsuggor. De förstnämnda hittade vi i ganska stora mängder vilket betyder att vattnet är rent. I princip alla elever hade jätteroligt och var riktigt engagerade och jag hade hittat ett bra pedagogiskt material från Naturum Vattenriket i Kristianstad. Bland vattenfisar och virvelmaskar. Med det i fickan kunde vi läsa oss till en hel del fakta om våra upptäckter.

Eftersom det var lov i måndags så har inte alla grupper fått möjlighet att vara med i bäcken och kärret, så därför har jag till elevernas stora glädje lovat att fortsätta med detta även nästa vecka.

Bästa kommentaren om denna aktivitet kom från en elev  till en annan när han inte visste att jag lyssnade. ”Det här var jättekul. Jag tror jag ska sluta med min fotboll och börja med det här istället”

Lite bilder från veckan vid bäcken.

Sötvattenmärla
Kärrspindel
Håvning vid bäcken
Sötvattengråsugga
Skräddare
En igel av okänd art
Håvar och tråg
Kärret
Bäcken
På spaning längs bäcken
På väg tillbaka till skolan

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.