Efter 2 veckors karantän var det med glädje jag inatt försummade min sömn för att kliva upp 02.30 och göra mig i ordning för årets tredje inventering på Hälleskogsbrännan.
Trots karantän så har jag smitit ut på folktomma platser och skådat lite för att hålla igång och för att testa orken och det har blivit ett och annat årskryss de senaste veckorna.
Jag hade ingen större förhoppning om årskryss under inventeringen. Jag trodde ju att jag hade koll på läget och att jag hängt in de arter jag förväntades höra idag.

Jag hade ju bara dålig koll, för så fort jag klev ur bilen för att promenera till startplatsen så hörde jag en rödstjärt sjunga och den hade jag inte i år och jag borde haft koll på att jag givetvis skulle höra den på brännan.
Efter drygt 3 km kom jag fram till startplatsen 10-15 minuter innan soluppgången och jag kunde i lugn och ro förbereda mig. Då stämmer en gök upp sin stämma och årskryss nr 2 för dagen var klart.
Inventeringen gick sedan som väntat. Lövsångare och träpiplärka var de dominerande arterna. Järnsparv, rödhake och trastar och årets komet på brännan gulsparv.
Minst 7 orrspel kunde höras och en trädlärka.
Dagens fynd var annars en jorduggla som slagit sig ner där på sin väg norrut. Det gav mig mitt tredje årskryss, men det var inte slut där.

Efter inventeringen brukar jag ta en stund vid Grävlingsbergets besöksplats för att äta frukost i lugn och ro och sen planerade jag att åka hem och sova.
När jag satt där och njöt mitt kaffe fick jag ett meddelande om att den tretåiga mås som setts i Hällsjön under gårdagen var kvar. Jag saknade tretåig mås i Västmanland trots flera försök förra året i Kvicksund, så en sådan chans fick man inte låta gå till spillo.
Så det var bara till att packa ihop sin termos och trycka i sig sista mackan och ge sig i väg mot Hällsjön för ett fjärde årskryss och nummer 251 i Västmanland.
I morgon ska jag äntligen få gå till jobbet igen.
Lämna ett svar