2016 skrev jag det här inlägget om fågelgrupper på facebook.
De flesta av de grupperna hänger jag fortfarande kvar i, men en del nya har tillkommit och några få av dem besöker jag aldrig, eller så har aktiviteten minskat så mycket att det knappt händer något.
Jag tänkte därför ge mig på en liten revision av det tidigare inlägget och tipsa om facebookgrupper som man kan ha nytta av eller roas av som fågelskådare.
Lokala och regionala grupper
Vår grupp för fåglar här hemma. En grupp med skiftande aktivitet men just nu uppåtgående. Västmanlands Ornitologiska Förening administrerar gruppen och lägger här ut sina evenemang och information om aktiviteter. När pilgrimsfalkarna i Västerås och Köping går till häckning brukar det bli mer fart.
1100 medlemmar och ganska låg aktivitet på diskussionerna
Min hemmalokals grupp. Denna grupp blommar upp med mycket bilder när det händer mycket i viken, men när det är lågsäsong på fåglarna där blir det oftast låg aktivitet.
Jag själv har lagt in en artlista där man kan kryssa sina arter och jämföra sina listor med andra.
429 medlemmar och skiftande aktivitet på diskussionerna.
Min andra hemmalokal som börjat tappa lite i attraktion bland fåglarna. Vi har i alla fall en liten grupp där vi skriver om det händer något i sjön. En gemensam artlista finns också.
69 medlemmar och riktigt låg aktivitet
En grupp jag gick med i när mina svärföräldrar fortfarande bodde kvar i Luleå. Bra grupp med lagom aktivitet. Mest bilder på fåglar vid fågelbord, men admin här bjuder till och tipsar om aktiviteter och berättar om sina inventeringar då och då.
Jag har trivts i gruppen och stannat kvar trots att jag inte längre kommer upp till Norrbotten lika lätt som tidigare.
Bra grupp att vara med i, medlemmarna är hjälpsamma och välkomnande så ska man upp tillfälligt till Norrbotten får man snabbt tips om var man kan skåda.
3200 medlemmar och relativt hög aktivitet
Utöver dessa är jag med i en hel del andra lokala eller regionala grupper, men där är jag inte så aktiv. Det är dock trots allt lite kul att försöka hänga med i Fåglar i Dalarna, Hjälstaviken och Närkes Ornitologiska Förening.
Svenska fågelgrupper
Fåglar inpå knutenhttps://www.facebook.com/groups/789450041083394
BirdLife Sveriges officiella grupp på facebook som blivit till en riktig monstergrupp. Jag fick faktiskt stänga av notiser för här är aktiviteten så hög att det kommer inlägg hela tiden.
Mycket är gulligt, fint och kanske inte på samma sätt som jag ser på fåglar, utan här är många medlemmar intresserade av fåglar, men de söker inte upp dem på det sättet jag gör. Fast det är oerhört spännande att så många intresserar sig och engagerar sig för fåglar.
Postar du en bild på en fågel och undrar vad det är här får du snabbt svar, men var beredd på att få sålla bland svaren och att få en hel del vilda gissningar på köpet.
150 000+ medlemmar och extremt hög aktivitet.
En annan grupp som drivs av BirdLife Sverige. Men den här riktar sig mer till de som sysslar med fältornitologi. En vancerad fågelskådargrupp helt enkelt. Här diskuteras knivig artbestämning, splittar, lumpar, fynd av riktigt ovanliga fåglar mm.
En grupp jag själv inte är så aktiv i, men det är oerhört intressant och lärorikt att läsa diskussionerna.
7900 medlemmar och skiftande aktivitet.
Som namnet antyder är det en grupp om fåglar och fågelskådning och här ligger ribban lite högre än i många andra allmänna fågelgrupper. Här är diskussionen i fokus och allt som rör fåglar och fågelskådning är ok att diskutera. Men lägg inte upp en länk eller bild utan frågeställning.
En grupp jag trivs bra i. Jag vet inte om jag bidrar så mycket själv, men jag känner att denna grupp håller en bra nivå.
12 300 medlemmar och bra aktivitet
Bästa artbestämningsgruppen i Sverige. Snabba svar, sakliga svar. Admin håller nivån bra och tillåter inte att trådar fransar ut. En perfekt mötesplats för nybörjare och mer kunniga skådare som möts på ett respektfullt sätt.
12400 medlemmar och bra aktivitet
Här är gruppen för de skådare som vill vara med när det händer. Gruppen kan vara helt död i månader, men sen hittar någon en ovanlig fågel och då blir det fart, samma sak om det kommer ett beslut som påverkar våra krysslistor. Då blir det liv i luckan.
3300 medlemmar och skiftande aktivitet
Det finns fler fågelgrupper som jag varit med i men gått ur. Oftast för att de inte fyller något syfte utan är en paralell företeelse till andra större och fungerande grupper.
Vilken fågel t ex är en grupp som startades i protest för att administratörerna i Artbestämning av fåglar var för hårda. I en Artbestämningsgrupp ska admin vara hårda. Det ska inte vara några allmänna diskussioner eller fotoberöm.
Nördiga grupper
Den nördigaste av de nördiga bland svenska fågelgrupper. Här skojar fågelskådare om allt som rör fåglar och fågelskådning. Gruppen är öppen för alla, men är du inte inne i vår subkultur tror jag inte att du får något större utbyte av att vara med.
1200 medlemmar och relativt bra aktivitet
Samma som Fågelmemes, men på engelska och internationell. Här händer det ofta att man inte hänger med och förstår skämtet eftersom man inte har koll på alla konstigheter de hittar på på andra sidan atlanten.
24800 medlemmar och hög aktivitet
En fågelgrupp med omröstningar, språket är engelska och precis som med Birding Memes så hänger man inte alltid med.
Fyndigt namn med tanke på att Redpoll betyder gråsiska på engelska och.
2800 medlemmar och skiftande aktivitet.
En grupp som är mer att betrakta som en satir, då börringevråk inte är en egen art, men då och då dyker det upp diskussioner om den och då kan det vara lite besvärligt att förklara för ickeskådare eller nybörjare.
Framförallt admin i Fåglar och fågelskådning har drivit på om att få bort begreppet börringevråk utan istället säga ljus ormvråk.
Den här gruppen kom nog till för att driva med detta.
51 medlemmar och väldigt låg aktivitet.
Profiler eller sidor
Jag måste också nämna en sida och en fiktiv person som är roliga att följa.
En fiktiv person som mörkar alla sina fynd och hittar en massa fåglar som ingen annan hittar. Han är också snabb att klaga på andra och skriva dem på näsan hur man egentligen borde skåda.
En sida som uppstod när en stensvala slogs av en sparvhök. Sedan dess har denna sida kommenterat fynd av rariteter och framförallt när de försvinner.
Lämna ett svar