Påfyllning på Skolgårdslistan

Området runt vår skolgård är ganska underrapporterat på Artportalen så min ankomst där ute kring Stöveln och Råmarbo dämme (som jag döpt det gamla viltvattnet till) har ju inneburit en hel del nya arter.

Jag har ändå använt Artportalen för att få en bild av vad jag kan förvänta mig och sen har jag fyllt på med min egen kunskap och tagit fram en lista med arter jag kan förvänta mig och hoppas på.

En art som hamnat helt under radarn för mig var tofsvipa vilket knappast är ett osannolikt fynd där, men inga tidigare rapporter och av någon anledning har jag inte tänkt på den, trots att jag ändå försökt fundera på arter som kan tänkas sträcka förbi nu på våren.

Tofsvipa – Frövisjön

En oväntad överraskning helt enkelt. Inte för att arten i sig var någon överraskning utan för att det blev en överraskning över huvud taget.

Skolgårdslistan är nu uppe på 90 arter.

Innan jag började på Gäddeholmskolan hade 74 arter rapporterats i området. Nu är den siffran 99 arter. Jag har fyllt på med 22 av dessa nya arter och kattuggla och talltita har också tillkommit, men dessa var jag inte först att rapportera.

17 arter av dessa 99 arter saknar jag än så länge och några av dessa kan bli svåra utan de är nog arter som bar dyker upp sporadiskt eller ytterst sällsynt där. Ett exempel är lappuggla, sen tror jag nog att tåget gått för att få in varfågel. Den borde kunna övervintra kring dämmet, men uppenbarligen inte denna vinter.

 • Stare – Ska inte vara några problem utan det är en tidsfråga
 • Mandarinand – Svår, sågs förra våren i dammarna
 • Skedand – Tveksam, men jag håller koll i dammarna
 • Kricka – Borde dyka upp så fort isen går i dammarna
 • Gök – Jag blir väldigt förvånad om jag inte hör göken där
 • Rörhöna – Borde dyka upp, men kan vara svår att hitta
 • Smådopping – Vore verkligen kul, men inget jag räknar med
 • Svarthakedopping – Biotopen är ok, men jag är tveksam
 • Morkulla – Om jag ger mig ut någon kväll bara
 • Drillsnäppa – Borde gilla biotopen
 • Skogssnäppa – Borde gilla biotopen
 • Lappuggla – Inte trolig, en gång på 100 år typ
 • Göktyta – Borde dyka upp i maj
 • Varfågel – Vintergäst som inte dök upp denna vinter
 • Törnskata – Passande biotop, bara att hålla utkik
 • Rörsångare – Vore väldigt konstigt om den inte sitter och sjunger i maj
 • Törnsångare – Bör definitivt sjunga där i maj

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.