Månadens fåglar – april 2022

Aprilväder har vi alla hört talas om och fågelmässigt är det samma sak med april. Allt kan hända och det händer mycket. Månaden börjar oftast med att isen ligger på Mälaren och en och annan snösmocka dyker upp. Mot slutet av månaden så är det ibland nästan sommarväder med sommarfåglar som sjunger.

Tre större händelser dominerar min skådning i april i år. Filminspelning vid Hornborgasjön, Påskrallyt i Västmanland och Riksstämma med BirdLife Sverige. Mellan dessa helger har jag skådat runt skolan och jag och Benjamin har passat på att utnyttja kvällsljuset för lite skön eftermiddags- och kvällsskådning.

Månaden började med en kylig gryning vid Hornborgasjön där jag skulle medverka i en skolfilm om flyttfåglar. En av mina mest obekväma fågelresor eftersom vi satt tre personer i hytten till en liten skåpbil. Därför var det ganska skönt att få sträcka på benen även om det var riktigt kallt vid trandansen.

Hornborgasjön

Vi prickade dagen med flest tranor tror jag, men jag var mer intresserad av alla andra fåglar. Så när fotografen jagade bra bilder på tranorna la jag all fokus på att hitta änder av olika slag och gärna årets första sädesärla också.

Min del i filmen skulle vi spela in vid Naturrum så jag hade det ganska fritt inledningsvis, men ljuset tilltalade nog fotograferna mer än vad det gjorde mig. Motljusskådning är ingen höjdare.

Vid Naturrum kunde jag ganska snabbt hänga in svarthalsad dopping och gråhakedopping och sen kunde jag slappna av och fokusera på intervjun.

Bakslag

Efter Hornborga följde två veckor med ett väder som var så långt från vår det bara kunde vara. Jag och Benjamin hann med ett besök i Hjälstaviken med rödhalsad gås och prutgås innan snöovädret slog till och mina vårpromenader på lunchen förvandlades till vinterpromenader.

Ju närmare påsk vi kom så blev dock vädret mer och mer vårlikt och vi hann med både stäpphök, blå kärrhök och skärpiplärka i Asköviken trots vintervädret.

Påskrally

Att köra artrally under påskhelgen är en ganska ny tradition som vi började med som en alternativ aktivitet under pandemin, men vi fortsätter även när restriktionerna släppt. Lite färre deltagare än t ex 2020, men det tror jag vi kan råda bot på med lite mer marknadsföring nästa år. Vi som är med har i alla fall roligt.

Jag och Benjamin brukar lägga upp det med en EKO-dag, en skogsdag, en dag med primärskådning och sedan fyller vi ut med att plocka in de arter vi saknar.

I år körde Benjamin EKO på egen hand när jag jobbade under skärtorsdagen. Det uppskattades av mina skinkor eftersom just påskrallyt brukar vara min enda långa cykeltur varje år.

I skogen drog vi nästan full pott med trädlärkor, korsnäbbar, skogsmesar och skogshöns och sen fortsatte vi ner längs Svartådalen och sjöfågel vid Fläcksjön där vi också fick se en utter.

Vi spenderade också en hel del tid på Ängsö. En plats i kommunen som tyvärr är lite underskådat. Fina hagmarker, fina skogar och klippor längs fjärdar som ger riktig skärgårdskänsla.

Här fick vi också in påskrallyts tyngsta art när kommunens andra fynd av brandkronad kungsfågel gjordes precis när vi var på väg ut på ön.

En ugglekväll han vi med också under rallyt och jag och Benjamin fick ihop 124 arter vilket var nytt rekord i det treåriga rallyts historia.

Riksstämma

Sista helgen innan valborg var det riksstämma i BirdLife Sverige och jag som brukar representera Västmanland där var nu där som nominerad till styrelsen ich blev invald. Ett nytt spännande kliv i mitt förenings- och skådarliv.

Ett annat kliv jag gjort som också känns spännande är att jag och Benjamin inte alltid skådar tillsammans. Visst har det hänt att jag gjort saker på egen hand när han varit upptagen med scouter eller inte orkat. Jag har också varit på en del riksstämmor och fått några arter han saknar.

Men under denna helg åkte Benjamin med VOF till Tåkern där de hängde in svarthuvad mås och sen tog de en omväg hem för att kryssa vitögd dykand. Så nu har min son alltså en art jag saknar. Det känns riktigt stort faktisk.

Min vassångare som vi upptäckte vid Askare hage morgonen innan sista dagens förhandlingar på riksstämman står sig ganska slätt mot hans arter.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter: 139

Arter på Skolgårdslistan: 56

Antal fältdagar: 30

Antal X: 0

Antal årskryss: 33

Minnesvärda observationer: 

  • Brandkronad kungsfågel på Ängsö
  • Vassångare vid Askare hage (2:a fyndet i Sverige 2022)
  • Skärpiplärka i Asköviken (199:e arten i Asköviken för mig)
  • Tjäder, orre och järpe på samma promenad
  • Rödhalsad gås i Hjälstaviken

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.