Fjällskådning i Härjedalen – andra dagen

Tisdag morgon och förmiddag skulle bjuda på regn så vi brydde oss inte om att ställa klockan utan vi fick vakna när vi vaknade och åt frukost i lugn och ro. Det andra sällskapet som bodde på vandrarhemmet hade gett sig av och ytterligare ett sällskap höll på att packa ihop för vidare färd mot Storulvån. Vi verkar få rå oss själva här på Fjällgården.

Under frukost skissade vi upp planer för dagen så att det skulle bli lite mer riktad skådning. Lavskrika hade vi fått tips om av en bekant en bit från Funäsdalen så under förmiddagen skulle vi satsa på den och på vägen dit och tillbaka var det dalripa som gällde.

Dalripan satt så fint efter vägkanten ungefär där vi fått tips om. Två adulta fåglar och 3 ungar. Precis när Nori fått fram kameran kom det dock en husbil och skrämde iväg alla fåglar.

Några lavskrikor hittade vi inte vid Fjällkällan, men väl en massa andra arter som fyllde vår reselista, svartvit flugsnappare, grå flugsnappare, svartmes och en hel del trast. Dessutom är det alltid kul att hitta domherre i häckningsmiljö.

På vägen tillbaka hittade vi vigg och kricka i en göl intill vägen och sen blev det ett kortare stopp vid Renhornet för att köpa en kåsa och så hämtade vi vattenflaskorna vi glömt på fjällgården innan vi gav oss upp på Flatruet igen.

Nu var siktet inställt på smalnäbbad simsnäppa, men först skulle vi dippa ytterligare en gång på hökugglan vid trädgränsen.

Väl uppe på parkeringen kom vi på att vi nog ville ha lite trevliga lappsparvsobsar och gick mot rakt motsatt håll än planerat. Kallt och blåsigt, men minst två lappsparvar höll oss sällskap. Silvertärnan födosökte i fjälltjärnen och en sur rödbena bråkade med fiskmåsarna. Efter ett tag kom solen fram och vi satte oss för att fika och glömde nästan bort den smalnäbbade simsnäppan.

Nåja, de andra två som redan hade den på årslistan gjorde nog det med flit, men jag kom snart på rätt spår igen och såg till att vi gick mot alla smågölar norr om toppen på vägen.

Promenaden dit är inte lång. 1,5 till 2 km på sin höjd, men ack så strapatsrik och spännande när hela sluttningen ner mot gölarna i princip är en myr. Det gäller att välja rätt tuvor och undvika alla blöta hål och plötsligt visar sig den väg man valt vara på tok för blöt när man inte har gummistövlar.

Hela vägen lyckades vi också hitta riktigt roliga fåglar som gav oss anledning att stanna upp och fota och beundra dem. Lappsparv, grönbena och fjällabb på riktigt nära håll. Fjällabben vill man dessutom inte komma för nära om de häckar.

Foto: Benjamin Rodling

Helt torrskodda kom vi kanske inte fram, men vi var mest lite småfuktiga och väl uppe på den första höjden fick jag upp tubkikaren för att spana av så många gölar som möjligt. Ingen smalnäbbad simsnäppa.

Benjamin som redan hade den på årslistan log lite ironiskt, men jag såg en möjlighet från den andra kullen. Där skulle jag få en bättre överblick av de två närmsta gölarna och en av dem var dessutom skymd till hälften av den kullen.

Jag följer inte med, du får gå dit själv. Det finns ingen smalnäsa här sa Benjamin.

Jag gick dit utan tub, men med handkikare och när jag kom upp på kulle hörde jag den smalnäbbade locka och ganska snabbt hittade jag två. En busvissling senare blev det fart på de andra två i mitt sällskap som plötsligt blev mycket mer intresserade av mitt fynd. En fågel i häckmiljö slår alla fåglar på rastlokaler.

Utöver den smalnäbbade simsnäppan så hade vi spelande kärrsnäppa och en varnande brushane som också var nya på reselistan.

2 nya årskryss lyckades jag hänga in under den andra dagen. De andra två i sällskapet som fuskat på Öland fick dock nöja sig med 1 årskryss.

Fågelskådningen var dock inte slut för idag, utan vi fortsatte till sent på kvällen, men det skriver jag om i nästa inlägg.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.