Eftersom jag gillar teknik så är jag alltid nyfiken på verktyg som kan underlätta vardagen. Lite extra nyfiken är jag på verktyg som kan vara användbara när jag fågelskådar.

I våras sprang jag på Artkartan som är en app som utvecklats av Räven AB där man kan se vilka arter som rapporterats på Artportalen. I sig ingen märkvärdigt. Har man en mobil och täckning så kan man alltid gå in på Artportalen och kolla det. Men det förutsätter att man vet var man är och vilka lokaler man ska besöka.

Med Artkartan så är det så finurligt att appen utgår från din position och hittar fynden där du befinner dig. Något som kan vara riktigt användbart om man är på resande fot och vill hitta fåglar där du befinner dig.

Att leta på artportalen är inte alltid så smidigt, framförallt inte om du redan befinner dig i fält.

Två tillfällen då jag verkligen kan behöva artkartan och tidigare känt behov av någon liknande funktion.

  1. Jag är någonstans där jag primärt inte ska skåda, t ex på besök hos någon släkting eller på konferens med jobbet. Kikaren är ju alltid med utifall att det blir tid över. Då kan det vara bra att kolla upp omgivningarna snabbt vilket kan vara lite småbökigt via artportalen.
  2. Jag är på en större fågellokal med många underlokaler. Genom att använda artkartan kan jag lätt få en överblick över var det rapporteras flest fåglar, man kan också klicka sig fram för att se var man ska bege sig för att hitta guldkornen på lokalen.

Hemma kommer jag nog inte använda Artkartan, men på resande fot och när jag är på lokaler jag inte är bekant med.

Hur funkar den

Här nedan kommer det en liten snabb beskrivning av hur man använder appen. Det är riktigt enkelt och det krävs ingen inloggning till Artportalen för att använda den.

Appen finns för både iOS och Android, så börja med att ladda ner appen.

När du laddat ner och öppnar appen kommer det frågor om att ge appen behörighet att se din position. Du måste ge den rätt att göra det för att den ska fungera optimalt.

Sen hamnar du på en karta som visar din position med en liten blå ikon.

Längs ned finns ett sökfönster. Klicka på det så kommer det upp listor att välja.

Som fågelskådare väljer jag givetvis fåglar, men det går utmärkt att välja vilken artgrupp man vill. Så letar man insekter eller blommor är artkartan också användbar.

När jag klickat på kartan dyker det upp cirklar med siffror på. Det är antalet rapporter av vald artgrupp som siffran anger. Här är det hemma hos mig som det är mest rapporterat vilket kanske inte är så konstigt eftersom fågelrapporter inne i tätorter oftast är centrerade till flitiga rapportörers tomter.

Som standard är det alla rapporter som listas, men man kan begränsa detta.
Man kan också ändra kartan till en ljus karta.

Vi kollar på ikonerna längst ned till höger på skärmen.

Klockikonen – Anger vilken tid man vill söka observationer. Standard är som sagt När som helst, men man kan välja En dag, Tre dagar, En vecka, 2 veckor, en månad eller ett år.

Kartikonen – Anger vilken karta man vill. Standard är mörk (månen) Sen kan man välja Ljus (Solen) eller satellitbild (Satelliten).

Pilen – Klicka på den och kartan centreras till din position.

Nu har jag valt att visa en ljus karta över Johannisbergs Våtmark och ser att det finns 150 rapporter på platsen.

Genom att klicka på cirkeln kommer jag att få upp en lista.

Listan man får upp delar upp fåglarna taxonomiskt så att olika familjer hamnar var för sig. Hur de sorteras är jag inte helt bekant med.

Är det många rapporter så visas de som ovan, men om man begränsar sökningen så det blir färre rapporter får man mer överskådliga listor.

Om man sedan klickar på en observation öppnas ett fönster där man får lite info om observationen från artportalen, sen info om arten från fageln.se.

Här kan man också välja att dela observationen vilket ger möjlighet att skicka den via sms, eller messenger. Allt beroende på vilka appar du har tillgång till. Man kan också klicka på ”Visa bara”.

Då kommer artkartan bara visa just den arten. Vilket kan vara användbart om man är ute efter en specifik art. Genom att zooma kartan kan man hitta lokaler i närheten där den också setts.

Här hittade jag ytterligare en lokal runt Västerås där kärrsnäppa observerats den senaste månaden.

Bu eller Bä

Jag har ju redan skrivit att denna app fyller vissa luckor för mig och givetvis kommer den att finnas kvar på min telefon, men jag använder den inte jätteflitigt och glömde bort att jag hade den nu när vi var uppe i Norrbotten där den hade kunnat komma till användning.

Positivt
  • Fyller luckor som andra appar saknar
  • Snygg design
  • Lätt att komma igång med
Negativt
  • Jag saknar möjlighet att sortera efter datum
  • En filterfunktion för att ta bort vanliga arter skulle vara bra

På det hela en riktigt fin app som fyller en funktion och som bör komma till användning. Jag tror att en funktion för att lista observationer kronlogiskt skulle göra att jag använde appen mer kontinuerligt även på hemmaplan och då skulle jag inte glömma att jag har appen när jag är bortrest och verkligen behöver den.

En annan funktion som saknas är att man inte kan rapportera från appen, men det beror på att Artportalens API:er för rapportering inte är öppna, så det kan man inte lasta Räven för. De har istället valt att länka till Artfakta för rapportering vilket de ska ha plus för.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.