Månadens fåglar – Oktober 2022

Vi hann inte med så mycket vanlig fågelskådning under september och ringmärkningen skulle ta en del tid även i oktober, men vi skulle hinna med mer skådning och månaden blev som alla oktober ganska intensiv.

Euro Birdwatch med ringmärkning

Vi rivstartade rejält med en skådarhelg med både ringmärkning, BigSit och öppet hus i Asköviken. Vi har ju länge önskat oss ringmärkning i samband med våra evenemang och i år valde vi att köra två dagar. Först ringmärkning och Big Sit vid Hamre våtmark. En Big Sit handlar om att se så många arter som möjligt från en begränsad yta. Det var ungdomsskådarna som hade den tävlingen så jag fick inte vara med, men jag bar fåglar från näten till Benjamin och Petter som deltog.

Ringmärkning

Vi fortsatte nästan hela oktober med att märka fåglar vid Hamre våtmark och väntade oss alltid att fågelantalet skulle minska, men vi fortsatte att få fler fåglar och arter hela vägen ut. Den 9/10 slog vi till och med till med ett dagsrekord för säsongen med 92 fåglar vilket jag tror är den näst högsta dagssiffran vi haft sen starten 2020.

Sex nya arter fick vi också. Talltita, gråsiska, pilfink, sidensvans, skäggmes och gulsparv. De tre sista nya arterna fick vi under vår sista helg.

Säsongen på Hamre våtmark slutade med 733 ringmärkta arter och 71 kontroller av redan ringmärkta fåglar. Ett resultat långt över förväntan med relativt få nät dessutom. 7 st som mest.

Att jag själv dessutom avslutade med att ringmärka en skata gjorde säsongen komplett.

Öland

En helg på Öland i oktober är obligatorisk för mig och Benjamin. Tidigare tog vi lite extra ledigt och gjorde helgen lite längre, men nu drog vi ner efter skola och jobb på fredagen och skådade intensivt under lördag och söndag innan vi vände hem igen.

Två kryss och fem årskryss han jag med och jag tror att Benjamin fick 6 årskryss eftersom jag redan årskryssat dvärgbeckasin hemma vid Frövisjön.

Kryssen var större skrikörn och sibirisk piplärka. Den förstnämnda kändes riktigt skönt eftersom jag saknar många rovfåglar på min lista. Att vi dessutom själva jobbade in den gjorde det hela ännu bättre. Den var larmad från en tvärväg och vi stod stationerade vid en annan väg norr om där den larmats och väntade ut den.

Sibirisk piplärka var mer ett dragkryss, men många verkade ha glömt sina öron hemma för vi fick verkligen spela en aktiv roll när den började locka.

Ortolansparv, tajgablåstjärt och vinterhämpling var de andra arterna vi årskryssade.

Vi han med en svängt till ner till Öland. Benjamin och Petter skulle tillbringa höstlovet på fågelstationen så jag skjutsade ner dem och var där med dem under lördag och söndag den sista helgen. En helg som för min del inte gav några årskryss men Benjamin fick vara med när de märkte en pärluggla natten mellan lördag och söndag och när jag var på väg hem fick de syn på en nunnestenskvätta på hjortstängslet vid stationen.

Hur det gick resten av Höstlovet får jag skriva om när jag sammanfattar november.

Månaden i siffror

Antal inrapporterade arter: 96

Antal fältdagar: 31

Antal X: 2 (sibirisk piplärka och större skrikörn)

Antal årskryss: 6

Antal skolgårdskryss: 1 (rörhöna)

Minnesvärda observationer: 

  • Större skrikörn
  • Sibirisk piplärka
  • Ringmärkta sidensvansar
  • Ortolansparv och höksångare i oktober är tungt
  • Frövisjökryss på dvärgbeckasin
  • Jag ringmärkte en skata

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.