Fåglar som är vanligare än vad folk tror

Som fågelskådare blir man ofta kontaktad när folk hittar någon fågel i trädgården som de undrar vad det är. Många vill också berätta om fåglar de sett.

Den stora skillnaden med oss skådare och vanligt folk, även lite smått fågelintresserade är att vi söker upp fåglar aktivt och på det sättet får vi oftast en ganska bra koll på hur vanliga eller ovanliga fåglar är.

Jag tänkte lista 5 fåglar som folk oftast tror är ovanligare än vad de egentligen är. Jag listar bara fåglar som folk i allmänhet känner till, så trädpiplärka som är en av Sveriges 10 vanligaste fåglar men som folk i allmänhet inte ens känner till platsar inte på denna lista.

Havsörn

En tidigare utrotningshotad art som gjort en makalös come back i svensk fågelfauna. Är man i min ålder fick man lära sig i skolan att miljögifter gjorde att havsörnen hade det mycket svårt att lyckas med häckningarna. I kombination med att det är en fågel man sällan ser om man inte vet var man ska leta eller hur man ska leta så gör det att många tror att den fortfarande är ganska ovanlig.

Men faktum är att jag skulle bli riktigt förvånad om jag åkte ut till Asköviken och inte såg en havsörn och om man har blicken i skyn bara lite då och då som vi skådare har så upptäcker man fler även på ställen där man kanske inte förväntar sig att hitta dem. Mitt i stan t ex.

Nötskrika

En fågel som sparsamt dyker upp på tomtmatningar och ses under hösten när de samlar mat inför vintern, men resten av året för ett tillbakadraget liv i skogen. Skog har vi mycket av i Sverige (nåja, planterade träd) och det är inte många som skulle gissa på nötskrika om man frågar vilken som är Sveriges vanligaste kråkfågel. Skåningar gissar på råka och vi i Västerås gissar på kaja. Men det är nötskrikan som är vanligast.

Kungsfiskare

En spektakulär fågel som gillar stilla flytande vattendrag vilket vi har ganska gott om. Den har klimatet emot sig och kalla vintrar är dödligheten hög så jättevanlig kommer den nog aldrig att bli, men den är ändå mycket vanligare än vad många tror.

Vintertid ska man leta efter den där det finns öppet vatten med lite träd eller vegetation i strandkanten, för den här färgsprakande fågeln flyttar inte långt utan nöjer sig med första bästa ställe där den kan hitta föda.

Gråhäger

Ytterligare en art som man ser i ganska stora antal där den trivs. Den delar dock inte utrymmen med oss människor mer än på vintern när den då och då dyker upp i stadsparksdammar. De har också en förkärlek att slå sig ner i träd eller på lyktstolpar vilket många blir fascinerade av. Vi fågelskådare rycker dock på axlarna åt det och att det dyker upp gråhägrar i stadsparksdammen.

Steglits

En spektakulärt färgad fink som dyker upp i våra trädgårdar. En art som ökat ganska mycket på senare år så jag har lite förståelse för att man tror att det är något spektakulärt och ovanligt man hittat. Men så är inte fallet. Att se en steglits vid sin vintermatning är inget konstigt.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.