Gäddeholmskolans Fågelmello – deltävling 1

Inspirerad av Natursidans fågelmello har jag i år tagit fram en egen fågelmello för min skola på Gäddeholm.

Fåglarna som är med i vår mello är fåglar som finns runt omkring Gäddeholm. En del hela året och en del är sommargäster.

En ny deltävling kommer att publiceras varje måndag i samband med att vanliga melodifestivalen pågår. På så sätt kan alla klasser som vill vara med rösta fram sin favorit under veckan och jag kan sammanställa resultatet och presentera vilka som går vidare till final och andra chansen.

6 bidrag per deltävling där den som får flest röster går till final och tvåan går till andra chansen. För att det ska bli lika får alla elever som är med rösta på hur många bidrag de vill. Precis som i riktiga melodifestivalen.

Hittar du hit från någon annan skola känn dig fri att använda denna mello, men andra chansen och finalen kommer att styras av vilka som röstas fram på Gäddeholmsskolan.

Bidragen i deltävling 1 hittar du nedan. Namn och bild och under bilden en liten spelare med lätet. Klicka på Playknappen så spelas lätet upp. Givetvis är det fåglarnas sång som ska vara i fokus, men precis som i vanliga mello så brukar också utseendet och dräkten påverka.

1. Talgoxe

Sveriges vanligaste vinterfågel som stannar hos oss året runt. Födosöker ständigt under vintern och är oftast den som hittar fram till vintermatningar först. Hanen och honan är lika, men det går att se skillnad. Hanen har bredare slips på bröstet.
Sången är ett tvåstavigt uppreppande titt-ut, titt-ut eller ett trestavigt tit-ti-tut, tit-ti-tut.

Foto: Kent Ove Hvass

2. Järnsparv

En doldis som kommer tidigt på våren och inte flyttar så långt. Sången är melodisk och ganska tunt så den kan vara svår att höra och upptäcka bland alla andra fåglar som sjunger. Kommer ibland fram till matningar tidigt på våren eller sent på hösten.

3. Bofink

Sveriges näst vanligaste fågel och här i Västmanland är den vanligast. Några få bofinkar stannar på vintern, men de flesta kommer till oss tidigt på våren. Hanen och honan är olika, hanen har ett gråblått huvud och ett rostrött bröst och honan är mer brungrön. Hanen sjunger gärna från en trädtopp och man kan ofta höra flera hanar sjunga samtidigt.

4. Gulsparv

En övervintrande fågel som under vintern gärna rör sig i mindre flockar där de söker efter frön. Kommer fram till våra matningar. Denna fågel gör verkligen skäl för sitt namn. Hanen är lysande gul på våren när de sjunger räknar de till sju.

5. Kattuggla

Vår vanligaste uggla här i Västmanland. Framförallt är det den vanligaste man hör eftersom den trivs nära människan. Den häckar i gamla ihåliga träd, men har inga problem att flytta in i uthus på landet eller i holkar som man sätter upp.
Kattugglans läte används ofta i filmer och TV när man vill ha lite kuslig och spöklik stämning.

BIld av Jon Pauling från Pixabay

6. Steglits

En färgsprakande fågel som blir vanligare och vanligare. Besöker gärna matningar på vintern och en del tror att det är en burfågel på rymmen. Men vi har färggranna fåglar i Sverige också. Den har fått sitt namn av att det låter som att den säger steglits när den flyger. Sången är ganska skiftande och kvittrande.

Det var alla bidrag i denna deltävling. Resultat från Gäddeholmskolan kommer under helgen. På måndag presenteras deltävling 2.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.