Blixtvisit på Öland

För första gången på länge har jag tagit ledigt hela sportlovet och den första helgen spenderade jag i Norrbotten med BirdLife Sveriges styrelse. Sen hade jag och Benjamin resten av veckan så gott som fri att göra något tillsammans. Vi valde mellan Skåne, Västkusten och Öland. Artmässigt var ett besök på Västkusten och Skåne givetvis mest intressant. Rubinnäktergal, baltimoretrupial, amerikansk bläsand och blåvingad årta skulle ge oss fina kryss och årskryss.

Men vi var också sugna på exklusiv skådning på egen hand och därför föll valet på Öland. Ett landskap vi känner oss mer hemma i och där skulle vi få rå oss själva mer och njuta av naturen. Inte bara åka till lokaler och fåglar som var utlarmade sen tidigare. Visst blir det en del sådant även på Öland, men där har vi bättre lokalkännedom och kan skrota omkring själva.

Skärsnäppor

Årskryss var målet för resan och vi hann knappt av bron innan det första kom i form av en röd glada i Färjestaden. Sen fortsatte vi söderut mot Ottenby och på vägen ned fick det bli lite stopp här och där för att årskryssa. Ljungpipare, tofsvipa och sjungande sånglärkor. Sånglärka hade vi redan årskryssat hemma, men de sjöng inte.

Väl nere på udden blev det fokus på vadare och änder. En flock med minst 50 skärsnäppor höll till längst ut och de kunde vi njuta av länge.

Dagen slutade med 16 årskryss för mig och 17 för Benjamin. Helt ok för en dag utan egentlig plan.

Dag två valde vi att börja med en lång promenad. 4 kornsparvar skulle hålla till på Bondängen strax intill Ås där vi bodde, så planen var att gå längs Karl X mur ned mot stranden och sedan fortsätta längs stranden ner till Norrvik där vi hade chans på vadare.

Kornsparvarna hittade vi ganska omgående när vi kom ner till stranden. Sen hade vi en massa annat småskoj som en fin flock med gråsiskor i ganska blandade färger, brun, snö och vanlig grå, hanar och honor. Lite längre söderut hittade vi vinterhämplingar och sånglärkor och tofsvipor höll vårhumöret på topp.

Nere vid Norrvik kunde vi hitta storspov och strandskata och gravand i mängder. Nu var det verkligen vår.

Resten av dagen ägnades åt ett besök i Stenåsa och sedan tittade vi till en brandkronad kungsfågel. Lite gåsspaning hann vi också med innan vi upptäckte att någon rapporterat en alförädare vid gräsgårds hamn, så där spenderade vi resten av dagen utan att hitta någon alförädare, men lite annat skoj som doppingar och en sjöorre kunde vi lägga till våra årslistor.

Sen var det inte så värst svårt att trivas där i vårsolen så det gick absolut ingen nöd på oss trots att tiden gick och ingen alförädare kunde hittas.

Dagen slutade med 11 årskryss för både mig och Benjamin.

Sista dagen på vår blixtvisit började nere på udden där vi skådade helt utan krav och önskemål om arter, men vi var ganska säkra på att det skulle trilla in årskryss trots det. Mycket riktigt klev vi ur bilen och då stod några mer morgonpigga skådare redan och tittade på en skedand. smålom och tobisgrissla kunde också ses från samma plats, men lite senare efter att vi spenderat lite tid längst söderut på Öland där det närmaste ett årskryss vi kom var ett kort lockläte på något som troligtvis var en skärpiplärka.

Nu kände vi oss ganska nöjda och drog norrut mot bron, men vi valde att börja på östra sidan för att kunna ta någon tvärväg över ön. Gäss och rovfåglar borde vi kunna hitta längs vägen. Av gässen på ön saknade vi spetsbergsgås och vi stannade till vid en åker vi kollade av igår och nu kunde vi hitta två spetsbergsgäss bland alla andra gäss.

Strax därefter kom en blå kärrhök flygande över vägen så det var ett klokt val. Att vi dessutom lyckades se en kungsörn längs vägen gjorde det hela riktigt bra.

Innan vi lämnade ön behövde jag tanka i Färjestaden och där passade vi också på att lyssna på skäggmes vid dämmet. Varken årskryss eller Ölandskryss, men det är gulliga fåglar som man aldrig kan få för mycket av.

Som riktigt fin avslutning på vår Ölandsvistelse hittade vi 4 smådoppingar intill bron på andra sidan sundet. Ytterligare två resekryss fick vi in i Söderköping där vi såg en turkduva och i Norrköping där två dubbeltrastar höll till i en rondell.

35 årskryss för mig och 37 för Benjamin. Totalt 86 arter på reselistan blev det, vilket inte är fy skam i månadsskiftet februari-mars.

Nu ska jag snart sammanställa mina fåglar och fågelminnen från februari och skriva lite om en ny fågel jag fotat. Så det finns att skriva här på bloggen. Andra Chansen och Final i Fågelmellot ska också klaras av.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.