Här skådar jag – Hemma

Som första inlägg om platser jag skådar på så tänker jag presentera en lokal som jag kanske inte skådar intensivast på, men som jag ändå måste klassa som den lokal jag besöker mest frekvent.

Att skåda fågel är som att läsa. Har man väl börjat kan man inte låta bli att skåda var man än befinner sig. En radhustomt i utkanten av Västerås är ingen plats som drar andra fågelskådare men här håller jag till så fort jag inte jobbar eller är ute på någon annan fågellokal så en och annan fågel har jag ändå sett eller hört här.

Vintermatning

Framförallt är det under vintern jag skådar hemma. Jag och Benjamin har en matning på tomten och hjälps åt att hålla koll på vilka arter vi lockar dit. Inga större märkvärdigheter. Det mest intressanta är variationen från år till år. Bland arter vi är mest nöjda med att ha matat in är nog den svartmes som frekvent besökte matningen för några vintrar sedan och förra vintern hade vi en järnsparv här.

Vissa vintrar har vi matat relativt intensivt, men andra vintrar har det blivit mer sporadiskt. Under pandemin när vi var hemma mer ökade vi intensiteten och började mata tidigare och höll på längre.

Sträcktider

Vi brukar passa på att ha öron och ögon med oss under sträcktider. Jag är ganska säker på att vi skulle kunna ha en bättre tomtlista om vi bara ansträngde oss mer under dessa tider. Rovfåglar har vi t ex glest med här, men under sträcktid är jag säker på att en hel del arter sträcker över. Men då är vi oftast någon annan stans och skådar. Men sånglärka, gulärla, storspov är några exempel på arter som inte häckar i närheten men som vi ändå fått in eftersom vi är vana fågelskådare med öron och ögon med oss.

Ibland sätter vi oss på altanen med kikare till hands och hoppas få se något intressant. En sommar upptäckte jag att det var ovanligt mycket skrattmåsar i luften. Myrorna svärmade och det drog till sig dem. Efter ett ganska intensivt spanande lyckades jag också hitta en dvärgmås och några fisktärnor som var där i samma ärende som skrattmåsarna.

Öppet fönster

Jag sover med öppet fönster under så gott som hela året och det har gett mig en hel del roliga arter på tomtlistan. Nattsträckande sjöorrar, kustpipare, drillsnäppa och sothöna. Arter som skulle vara helt omöjliga att få in på annat sätt.

Tomtlistan är inte personlig utan det är tomten som räknas och Benjamin har hört vaktel sträcka över från sitt fönster så att sova med öppet fönster är en lösning för alla oss med relativt dåliga fågeltomter.

Siffror

Jag gillar listor och har givetvis koll på hur många fåglar jag sett på olika lokaler. På en del för jag till och med årslistor, men de tar jag inte så allvarligt på. På de lokaler jag besöker frekvent kommer jag att presentera hur många arter jag sett under denna rubrik. Jag kommer också att lista de arter jag kryssat på de lokaler jag presenterar.

Hemma har jag två listor. Tomtlistan och sovrumslistan.

Tomtlistan 104

Här räknar vi fåglar som vi sett på eller från tomten.

Senaste arterna (Med reservation för något fel. Vi skriver inte alltid upp datum och rapporterar)

 1. Fiskgjuse
 2. Gulärla
 3. Sädgås
 4. Sparvuggla
 5. Tallbit
 6. Svartmes
 7. Bläsand

Sovrumslistan 68

Här räknas arter jag hört från sovrummet. Arterna ska artbestämmas på läte, men jag får titta ut efteråt för att kontrollera att jag hört rätt.

Roliga arter

 • Sjöorre
 • Kustpipare
 • Sothöna
 • Gluttsnäppa
 • Sparvuggla

Det var väl allt om min tomt och tomtskådningen härifrån. Nästa steg blir att beskriva två lokaler jag besökt väldigt frekvent. Mina två senaste skolgårdar jag jobbat på. Hagabergsskolans och Gäddeholmsskolans.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.