Wingspan Oceanien

Jag skrev ju tidigare om att jag tagit hem Wingspan till X-box. Igår kom det en uppdatering av spelet med en expansion så att jag nu har Oceanien vilket utvecklar spelet ganska mycket. Expansionen Europa gav också ett lyft till spelet med nya förmågor men mest var det nya fåglar som var skillnaden.

Med Oceanien så förändras spelet ganska drastiskt. Dels är det ett nytt bräde och sen tillkommer det en helt ny föda i form av nektar och även en hel del nya fåglar och nya förmågor. Bland annat gula förmågor som man kan använda vid spelets slut.

Jag har spelat det två gånger idag och tänkte ge mig på att beskriva förändringar och även tycka till lite om min känsla av spelet.

Brädet

Förändringen av brädet är till det bättre. Det enda jag ibland kunde störa mig på med Wingspans grundutgåva och med den europeiska expansionen var att det ibland kunde vara lite trögt att komma igång. Det tog tid att skaffa mat och fler fågelkort för att kunna välja en bra strategi och få fart på spelet. Om någon spelare fick bra fåglar och kom igång snabbt kunde det också skapa ett ojämt spel. Det sistnämnda spelar dock inte så stor roll eftersom jag oftast är mest fokuserad på sitt eget och under spelet inte är så tävlingsinriktad.

Nu får man snabbare möjlighet att dra fler fågelkort och samla mer mat vilket jag gillar skarpt. Mest troligt gör det också att det blir lättare att locka med resten av familjen på ett spel när jag väl skaffar denna expansion till brädspelet, eller om tomten kommer med ett.

Nektar

Nektar är den största förändringen av spelet och ger Wingspan ett riktigt lyft.
När jag först läste om att Oceanien hade en ny form av mat så undrade jag hur det skulle kunna lyfta spelet och hur det skulle kunna användas till existerande fåglar. Nektar fungerar dock inte som annan mat utan är mer av en jokerföda. Det kan ersätta vilken föda som helst. Precis som man tidigare kunnat välja att använda två valfria matmarker som en joker kan man nu dessutom använda nektar.

Man startar med varsin nektar från början och det är ganska lätt att få mer nektar så risken att fastna i ett läge där man saknar mat och inte har någon möjlighet att återställa mataren är ganska liten. Det har hänt flera gånger att mataren innehåller 3 matmarker som ingen spelare vill ha och det tar flera varv innan någon återställer den. Detta problem försvinner med nektar.

En annan sak med nektar är att man inte kan spara dem mellan rundorna utan den nektar man samlat in måste användas eller så får man lämna tillbaka den när rundan är slut. Så tänk dig för både en och två gånger så att den spenderas.

Nektar som används sparas i varje biotop och i slutet av spelet får man poäng för den efter hur mycket man spenderat i varje biotop. Poängsystemet fungerar som rundornas mål där den som har mest nektar i en biotop får mest poäng. Är två eller fler spelare lika så delar de på poängen för deras placeringar.

Förmågor

De gula förmågorna är helt nya och fungerar som de blå fast bara vid spelets slut. Jag brukar mest fokusera på de bruna förmågorna eftersom det är roligare att använda förmågor ofta. Men jag har också lärt mig att vissa blå förmågor kan vara riktigt bra och ge en hel del poäng. Med nektar som måste användas innan omgången är slut kan t ex blå förmågor som kräver att man använder mat vara riktigt bra.

De två gångerna jag spelat har jag inte använt någon gul förmåga så jag har ännu inte någon uppfattning om hur man kan utnyttja dem på bästa sätt, men det får tiden utvisa.

Övriga förändringar

Nya fåglar med vad jag sett än så länge roliga och användbara förmågor. Dessutom nya målkort för rundorna där åtminstone ett kort väcker ett visst intresse. Inga mål vilket betyder att man istället får en kub kvar när rundan är klar. Det gör att man får ytterligare en omgång att spela nästa runda. De nya bonuskorten har jag inte hunnit bekanta mig med än. Eftersom jag bara testat detta på Xbox kan jag inte bläddra igenom korten och se vad som är nytt. Så detta är också något tiden får utvisa eller så har jag varit snäll och får expansionen av tomten.

På det stora hela är mitt omdöme av denna expansion att spelutvecklarna verkligen lyckats utveckla ett riktigt bra spel till ett ännu bättre spel.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.