Jag satt nyss och läste en tråd i Fåglar inpå Knuten. BirdLife Sveriges facebookgrupp med 200 000 medlemmar. Fågelmatning är det stora fågelintresset i Sverige. Mycket större än fågelskådning.
Tråden handlade om hur man skulle räkna fåglarna och jag konstaterar att jag kan göra lite nytta genom att skriva ett blogginlägg. Jag fick också förklara detta igår för många av de besökare vid vår offentliga räkning.
Att räkna fåglar handlar inte om en exakt vetenskap.
Om man vill ta reda på hur många pärlor det finns i en burk så kan man enkelt plocka ut pärlorna och räkna dem och sen vet man att det är exakt 572 pärlor i burken. En metod som skulle kunna fungera på maskrosor i trädgården också.
När man räknar fåglar så går det inte att göra det så exakt så då får man istället enas om ett sätt som fungerar skapligt bra.
Man räknar de fåglar man ser samtidigt vid matningen. Ser jag t ex 4 talgoxar, 3 blåmesar och en domherre när jag tittar ut innan frukost så är det dessa siffror som gäller.
Efter frukost sitter det en talgoxe, 5 blåmesar och 8 domherrar där.
Då blir siffrorna 8 domherrar, 4 talgoxar och 5 blåmesar. Den högsta siffran man sett samtidigt under helgen.
Vad som räknas som vid matningen bestämmer du själv. Vi räknar hela vår lilla radhustomt inklusive vår tujahäck och en liten buske på grannens sida av staketet till vid matningen. Det viktiga är kontinuitet. Att vi fortsätter på samma sätt som vi alltid har gjort.
De första gångerna jag var med satt jag intensivt och räknade i en timme. En metod som passade då, men sen har jag engagerat mig i en massa annat och då passade den inte så redan andra året jag var med bytte jag till att titta till matningen lite då och då. Vid mina matningar vid jobbet har jag dock valt att ha en aktivitet i en timme när vi räknar intensivt. Men fortfarande är det max antal av en art vid matningen samtidigt.
Undandtag
Vi gör dock några undantag. Fåglar som är lätta att skilja ålder och kön på kan man räkna in även om de inte är där samtidigt. T ex koltrastar och domherrar. Kommer det två honor och en hane domherre när jag tittar första gången och 1 hona och 3 hanar nästa gång så är det uppenbart minst 4 domherrar som besökt matningen. Jag gör i princip på samma sätt, men jag räknar honor för sig och hanar för sig. Med koltrastar gör jag också det. Vilka arter man väljer att räkna könsvis och åldersvis får man välja själv utifrån hur duktig man är på att skilja dem åt.
Sen slår man bara ihop dem när man rapporterar.
Fåglar rör på sig
Mina 10 talgoxar jag kommit upp i som mest hemma vid min matning är inte alla talgoxar som besökt matningen under helgen. Jag skulle gissa på att den totala siffran är minst den dubbla kanske upp mot 50 olika individer. Sen flyger de till grannen som också räknar.
För att ta reda på en någorlunda rättvis siffra behöver man fånga och ringmärkna fåglarna vilket skulle begränsa de som kan delta i en vinterfågelräkning.
Genom att istället förenkla räkningen så att många kan vara med får man in mer data men inte lika exakt data. Fast i det långa loppet gör det ingenting eftersom trenderna i datan ändå blir mätbar bara många är med och gör hyfsat lika från år till år.
Kan forskare använda datan
Forskare som vill använda denna data vet ju att den inte är exakt och kan förhålla sig till det. Att gråsparven ökar de år vi har mycket gråsiskor är något de kan bortse från. Även väder och vind spelar in och när det kommer till fåglar så är det en välövervakad artgrupp där fågelskådare i hela landet rapporterar in på artportalen, inventerar fåglar, ringmärker fåglar. Vinterräkningen är bara ett finger i luften under en helg i januari som trots att den är långt ifrån exakt ändå gör nytta eftersom den är vår största enskilda räkning. Skulle talgoxarna av någon anledning börja minska kraftigt skulle vi upptäcka det snabbt.
Gör så gott du kan
Fortsätt räkna och gör så gott du kan. Om det är 10 eller 12 talgoxar vid din matning gör det samma. Några rapporterar för många, några rapporterar för få, så det jämnar ut sig i slutändan. Bara man fortsätter att göra på samma sätt nästa år.
Det är likadant vid fågelinventeringar. Det är omöjligt att räkna alla fåglar. Vid en punktinventering räknar jag alla fåglar jag ser eller hör från en punkt under 5 minuter. Om bofinken håller tyst just de 5 minutrarna så kommer den inte med i räkningen. Så enkelt är det. Men jag gör likadant år efter år efter år och får då en fin dataserie som visar fågelfaunans upp och nedgångar.
Lämna ett svar