Fågelmello 2024 – deltävling 3

Efter två rafflande omgångar i årets fågelmello är det så dags för den tredje deltävlingen. Nu kommer vi att bjuda på fler nykomlingar än i de första två deltävlingarna så spetsa öronen ordentligt.

1. Rödhake

Englands nationalfågel som också förekommer på julkort där. Här i Sverige är den inte lika vanlig på vintern så den förknippas mer med vår och sommar. Den kommer tidigt i april till oss och vill man höra den sjunga så ska man ge sig ut tidigt på våren innan dess sång börjar överröstas av alla sångfåglar som kommer senare.

Sången saknar melodi utan det är mest som ett porlande av toner som den släpper ur sig. Som en liten vårbäck med fågelsång.

2. Gärdsmyg

Bild av Sabrina & Stephan Martens från Pixabay

Den lilla fågeln med den stora rösten. En av Sveriges allra minsta fåglar som trivs i stökiga skogar. Den gillar risiga platser där det finns gott om gömställen. Svår att få syn på men hörs när den smackande vaktar sitt revir. Ses då och då flyga lågt. Som en flygande köttbulle.

Under våren är den något lättare att få syn på när den gärna sätter sig på en uppstickande pinne för att sjunga och har en förvånandsvärt kraftig röst med tanke på storleken.

3. Blåhake

Bild av Patrick van Rooijen från Pixabay

Den svenska näktergalen heter denna fågel på latin. Luscinia svecica. För att få se den i sin fulla prakt måste man bege sig till fjällen där den trivs. Under hösten stannar de till i vassområden och buskmarker hos oss på sin väg söderut, men då är de inte lika blå på hakan.

Det finns en underart som häckar längre söderut i Europa och den har börjat häcka i södra Sverige, så om 10 år kan den kanske ha etablerat sig bland rörsångarna i Hässlösundet.

4. Berguv

Bild av Alexa från Pixabay

Sveriges och Europas största uggla och en av Världens största ugglor. En mytomspunnen fågel som både skrämt och fascinerat människor i alla tider.

De finns i hela Sverige men är sällsynt och svår att få se. Trivs i bergiga områden, men har också flyttat in i städer och går att hitta på soptippar, gruvor och i hamnar där de säkert tycker att höga betonghus fungerar lika bra som klippor.

Sången är ett kraftigt HO-HO som hörs flera kilometer. Ropar mest i skymning och gryning.

5. Trädlärka

En mindre känd släkting till vårens budbärare sånglärkan. Till skillnad från sånglärkan som trivs på stora fält och åkrar trivs trädlärkan i skogsbryn och mindre öppna områden nära eller i skogen. Hyggen eller små torp och hagar ska man leta på för att höra dess lite vemodiga sång.

Sjunger precis som sånglärkan när den flyger och står still i luften.

6. Rödvingetrast

Bild av Ingi Finnsson från Pixabay

En vanlig fågel, men man måste bege sig norrut i Sverige för att den ska bli riktigt vanlig. Här förekommer den mer sparsamt. Men under våren när de är på väg norrut stannar de till hos oss och kan höras sjunga.

Rödvingetrasten är känd för att den har dialekter. Deras sång skiljer sig beroende på var de kommer ifrån, så om de sjunger går det att höra vart de är på väg om man lärt sig känna igen olika dialekter.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.