Fågelmello 2024 – deltävling 4

Nu är det dags att skicka vidare den sista och fjärde fågeln direkt till final och ytterligare en till andra chansen, där det blir ett möte mellan alla tvåor och några jokrar bland treorna. Dessa jokrar utses av mig tillsammans med barnen på Skattgömman.

1. Trana

En av Sveriges största fåglar som trivs i alla blöta miljöer. De håller ihop i par och kommer tillbaka till samma plats år efter år. Vintrarna tillbringar de i Spanien och om vårarna kan man se dem rasta i stora mängder på flera platser i södra Sverige. Mest känd är Hornborgasjön.

Deras trumpetande hörs långt och om andra tranor kommer nära deras revir trumpetar de ivrigt för att visa att det är deras plats.

2. Enkelbeckasin

En av Sveriges vanligaste vadare som går att hitta i alla sorters blöta miljöer som strandängar, myrar och blöta hyggen i skogen. De har bra kamouflage och är svåra att få syn på, men under vårarna flyger de runt och spelar i skymningen och då är de lätta att höra och även få syn på flygandes.

Kallades förr för himlaget eller himmelsget eftersom deras spelläte låter som en liten get. Till skillnad från andra fåglar gör den inte ljudet med näbben och strupen utan den spärrar ut sina stjärtfjädrar som vibrerar och ger det darrande ljudet.

3. Bergfink

En fågel som är riktigt vanlig i norra Sverige och som man hittar här hos oss under höst och vår och vissa vintrar är de också en vanlig vintergäst, men helst flyttar de längre söderut där favoritfödan finns i bokskogarna.

Hanarnas svarta huvud är grått på vintern och sen slits fjädrarna ner och blir helsvarta lagom till våren. Sången är ett hest drillande som där det är gott om bergfink kan höras som ett surrande från hela skogen.

4. Spillkråka

Sveriges och Europas största hackspett som gärna besöker alkärret vid röda skolan. Fågeln är nästan helt svart och heter Black Woodpecker på engelska. De äter mest myror och är experter på att hacka stora hål i träd där deras favoritföda hästmyror finns.

Deras sång är en lång trummning mot en stam, men de har också andra högljudda läten som hörs på långt håll.

5. Sångsvan

Vi har två sorters svanar i Sverige, knölsvanen är för det mesta tyst men sångsvanen är känd för sitt trumpetande. De flyttar inte så långt utan stannar där det finns öppet vatten så vissa år kan en del sångsvanar övervintra hos oss.

Under våren samlas de i stora mängder på åkrar här vid oss innan de flesta av dem flyger ännu längre norrut.

De håller ihop i par och ungarna stannar hos sina föräldrar till nästa vår. Häckar i dammarna vid Råmarbo och brukar ses i kärret vid röda skolan under hösten.

5. Storlom

En ganska anonym fågel som trivs i fiskrika mindre och medelstora sjöar i hela Sverige. Här vid oss hittar man dem i sjöar i bergslagen. Under vintern flyttar de ut på havet för att sedan flytta tillbaka när isarna smälter på våra sjöar.

Den är känd för sitt läte som hörs långt och kan låta lite spöklikt när de vemodigt ropar över sin sjö i skymningen.

Nu önskar vi alla ett riktigt skönt sportlov. Då ska Fritids rösta fram de fåglar från Andra chansen som tar sig till final, men innan dess ska jag och förskolan Skattgömman utse 2 jokrar.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.