Örnräkning
Första helgen var det som vanligt örnräkning i Mälardalen. Jag och Ungdomsskådarna Västmanland bemannade Frövisjön och såg en havsörn innan räkningen börjat och sen såg vi inte en enda örn. Men oj vad vårfåglar vi hade och översträckande snösparv.
Ny tub till Benjamin
Jag fick en fråga om det var ok att sälja kikare i facebookgruppen Fåglar i Västmanland där jag är admin. Det visade sig vara en änka till en äldre skådare jag kände som ville sälja hans Kowa. Jag sa nej och erbjöd mig istället att köpa tuben som en förtida studentpresent till Benjamin.
En riktigt fin och välskött tub, så gott som ny eftersom farbrorn inte tog med den så ofta de sista åren.
Kul att hans tub kom till nytta och att den fick tas över av någon han kände. Det var han som fick mig att gilla Kvicksundsbron som skådarplats så det var lite högtidligt att fota hans tub tillsammans med Benjamin vid just Kvicksundsbron. Fiskgjuse årskryssades innan vi bytte sida och hängde in sjöorre och småskrake.
Ugglor och ugglevecka
Mars är uggleveckan nummer ett för oss i Västmanland och vi har gnetat på ordentligt med våra ugglor i år. Sparvuggla, kattuggla och berguv hade vi årskryssat innan och nu låg fokus på slaguggla, hornuggla och eventuellt också pärluggla. Den sistnämnda är vi inte så bortskämda med i Västerås och vi vill ogärna ge oss utanför kommunen för att årskryssa ugglor.
Vecka 12 var det ugglevecka och innan dess hade de första rapporterna kommit om pärluggla och under veckan upptäcktes fler pärlugglor. Minst 4 och kanske 6 individer är riktigt bra för att vara Västerås. Tyvärr satt de oftast på långt håll eller så är mina öron inte helt ok på deras frekvens, för jag hade förjordat svårt att höra dem. Till slut så lyckades jag och innan det hade jag dessutom en jagande lappuggla. Riktigt skoj.
Slaguggla blev vi utan under uggleveckan. Några få rapporter i kommunen, men när jag och Benjamin försökt har de varit tysta, trots ett flertal besök. Tiden är väl inte ute helt och slagugglor brukar man kunna se födosöka i skymning och gryning när de får ungar.
Hornugglorna kom sent till våra trakter i år, men de verkar bli en del i år nu när de anlänt. Vi har haft en efter vägen från bilen, men inte lyckats se eller höra någon spela, så vi gör nog några fler försök i april. Sen brukar man hitta hornuggleungar under sommaren när man är ute och nattlyssnar, eller som förra året när man ringmärker i gryningen.
Öland med ejdersträck
Min vän som numera bor på Öland har alltid tjatat på mig om att jag borde komma ner när ejdersträcket är igång. Jag tycker dock att månadsskiftet mars-april är uggletider och har svårt att slita mig från skogarna hemma i Västmanland. Det här helt skilda typer av skådning. När man sträckskådar vid kusten händer det saker hela tiden och det kan vara svårt att hinna me att se allt. När man lyssnar efter ugglor händer oftast ingenting. Man väntar mest och sen njuter man när det väl ropar en uggla.
I år bar det sig inte bättre än att jag var kallad på ett möte i Kalmar mitt under slutspurten av Uggleveckan hemma i Västmanland så jag hamnade på Öland och fick skåda sträckande ejder i Kalmarsund. När jag ringde och meddelade att jag var på väg upp på bron fick jag höra att en praktejder siktats i en flock i Skåne påväg norrut och att den beräknades vara framme om 40 minuter. Det blev lite blyfot över bron. 5-6000 ejdrar sträckte förbi de 3-4 timmarna jag var med, men praktejdern verkar ha vänt, eller dragit rakt ut över östersjön som vissa ejderflockar gör.
Dagen efter passade jag på att årskryssa lite fågel som inte kommit till Mälardalen än och fåglar som vi aldrig eller ytterst sällan har i Mälardalen som kornsparv, skärfläcka och gravand.
Påskrally
Sen 2020 har vi haft Påskrally i Västmanland. Det gäller att se så många arter som möjligt från Skärtorsdag till Annandag påsk. Normala år har vi påsklov under påskveckan och Benjamin brukar skaffa sig ett försprång under Skärtorsdagen när jag måste jobba. I är Påsklovet efter påsk och han hade Nationella prov så då blev det omvända förhållanden. Jag åkte ut och skådade innan jobbet och tog en extra noggrann lunchpromenad för att skaffa mig ett försprång och låta honom jaga mig.
Det dröjde ända fram till Påskafton innan han var ikapp. En mindre korsnäbb som kom lockande på Ängsö när vi satt och åt vår medhavda lunch.
I år hade vi utökat Påskrallyt genom att bjuda in Närke så att det blev en liten kamp mellan Landskapen. En riktigt kul krydda och det svängde lite fram och tillbaka under helgen men det var vi i Västmanland som drog det längsta strået och vann med 139-135.
Själv kom jag upp i 109 arter och Benjamin hade lika många. Det bästa med Påskrallyt är annars att det blir en helg med väldigt varierande skådning. Vi ger oss ut i skogen, vi skådar i Asköviken och Frövisjön. I år hade vi några ugglekvällar och vi skådar i stan och över Mälarens vatten som precis har blivit av med sitt istäcke.
Att många är med och samtidigt är andra som inte är med också engagerade och det hittas fåglar lite här och var. Bäst i år var en svarthakad buskskvätta som jag längtat efter på min Västmanlandslista.
Påskrallyt bjöd i år på 22 årskryss för mig och 32 för Benjamin som inte var med på Öland och fick en hel del änder och vadare som jag hade med mig därifrån.
Månaden i siffor
Antal inrapporterade arter: 123 (Nytt marsrekord)
Antal fältdagar: 28
Antal X: – 1 Västmanlandskryss (svarthakad buskskvätta)
Antal årskryss: 62
Årskryss Vstm: 58
Minnesvärda observationer:
- Svarthakad buskskvätta på Hässlö
- 6000+ ejdrar på 3-4 timmar i Kalmarsund
- Snösparv på skolgården
- Årskryssade kornsparv och pärluggla samma dag
Lämna ett svar