Avslutade påskrallyt
April börjar där mars slutade. Påskrallyts sista dag var den 1/4. Vi hade planerat att ge oss ut i skogen, men valde istället att ta ett varv runt Galten. Kvicksund, Svinskär, Kungsudden i Kungsör och Norsa i Köping innan vi avslutade med en årta i Asköviken.
Svarthakad buskskvätta i Asköviken
Årets däng under påskrallyt måste ändå vara den svarthakade buskskvättan på Hässlö och vi hade knappt fått färdigt på resultatlistorna innan det var dags igen.
Den här gången var det Askövikens tur att få besök av den i våra trakter ovanliga fågeln. Eftersom Askölistan också är en viktig lista så blev det till att åka ut i snöovädret för att få en glimt av denna fågel också.
Den här fågeln var lite mer svårjobbad eftersom det var 4-500 meter till Asköbäcken från närmsta obsplats men det gick och jag är imponerad av upptäckaren. På det avståndet hade jag nog tagit fågeln för en sävsparv som är mycket mer sannolik. Men det beror nog mest på att jag hade haft fokus på annat som t ex att rota efter änder. När jag tittade på den såg man ganska snabbt att det inte var en sävsparv.
En sväng till Torö
Första veckan i april bjöd på riktigt märkligt väder. Direkt efter Påsk blev det rena sommarvärmen med enorma mängder varm luft som tog med sig extremt tidiga tropikflyttare till Sverige. Intressant tyckte vi och bestämde oss för att åka ut mot Torö i Stockholms södra skärgård för lite kustskådning och chans till roliga årskryss.
När helgen sen kom var dock vintern tillbaka. Vi hade snö i Asköviken på fredagen när vi hängde in årets andra svarthakade buskskvätta så det var bara att dra på sig långkalsongerna när vi åkte ut mot havsbandet på söndagen.
Vi blev dock rikligt belönade på vår resa. Längst ut var det full fart på ejdersträcket och en hel del melanittor (sjöorre och svärta) rastade och drog förbi. Roligast var dock 3 större korsnäbbar som damp ner på ett litet skär utanför oss och en kustlabb som jagade.
Blåsten gjorde sitt och vi valde att gå in i lä och där blev vi tipsade om en lappsparv. Vägen hem gick sedan söder om Mälaren med besök i Södertälje för rödhuvad dykand och i Ekeby våtmark hittade vi två toktidiga ladusvalor.
Riksstämma på Öland
I slutet av april är det dags för riksstämma i BirdLife Sverige. Den brukar hållas lite här och var och det är alltid trevligt att träffa folk och skåda på lite varierande platser runt om i Sverige.
I år var det Ölands tur att vara värd för riksstämman vilket uppskattades av både mig och Benjamin som var med som representant för Ungdomsskådarna.
Hans huvudsakliga uppdrag på stämman var att presentera nästa års kampanj som blir en satsning och kampanjande för att lyfta ungdomsskådarna. En riktigt aktiv sektion i BirdLife Sverige som arrangerar läger för att koppla ihop ungdomar från hela Sverige. Annars är de mycket aktiva på sociala medier och bygger nätverk.
Min uppgift var att mingla och vara glad. Vid det konstituerande styrelsemötet efter stämman valdes jag till styrelsesekreterare så nästa år får jag säkert mycket mer att göra.
Beckasinkväll i Asköviken
Varför vi inte kommit på detta tidigare begriper jag inte. Tanken har funnits där sen jag för första gången besökte Rudöklippan en sen kväll i slutet av april.
Förra året var det i alla fall dags att bjuda in till Beckasinkväll i Asköviken och eftersom vi gjorde det i år igen är det nu att betrakta som en tradition.
Vi började med lite vanlig vårskådning vid Lövstaspången och när solen började sjunka ner omgrupperade vi till Rudöklippan för att lyssna på beckasinerna.
I år hade vi dock vissa problem med att grodorna fortfarande lekte och levde om vilket gjorde det riktigt svårt att identifiera dvärgbeckasinerna. Men stämningen var ändå på topp och ett riktigt fint alternativ till valborgsfirande har vi skapat.
Månaden i siffor
Antal inrapporterade arter: 156 (Nytt aprilrekord)
Antal fältdagar: 28
Antal X: –
Antal årskryss: 46
Årskryss Vstm: 31
Minnesvärda observationer:
- Årskryssa större korsnäbb på ett kalt skär i havsbandet
- Svarthakad buskskvätta i Asköviken
Lämna ett svar