Attackerad av en steglits

Idag på min kvällspromenad så mötte jag en steglits som först satte sig fint på en gren intill gångbanan jag gick på. Den var i sällskap med ytterligare en steglits, men den andra verkade mer skygg.
steglits1
 
Då jag inte har någon bra bild på denna art kändes det bra att just denna individ var så pass oskygg och nästan nyfiken på mig där den satt. Men detta var bara början.
Plötsligt flög den ned på marken och satte sig ännu närmare.
steglits2
Jag försökte förgäves hitta fokus, men den lille lymmeln ville inte sitta still i skymningsljuset och hoppade dessutom rakt emot mig utan att visa något tecken på rädsla eller skygghet.
Till slut kom den så nära att närgränsen var nådd och jag var tvungen att zooma ut.
steglits
Där stod jag nu med en galen steglits hackandes efter mig. Jag fann ingen annan råd än att ta ett steg bakåt och böja mig ner för att försöka få en bättre fotovinkel. Men då fattade den äntligen att det var den som var en steglits och jag som var människa och flög sin kos.
 

Frövisjön har vaknat

Ett av mina absoluta favoritställen när det gäller fåglar är Frövisjön strax utanför Skultuna. Inte för att den skulle vara bättre än andra ställen. Nej det finns gott om ställen som är bättre. Inte heller bjuder lokalen på några bekvämligheter som fågeltorn, toaletter eller rymliga parkeringar och fina gångvägar med rastplatser.
Naturmässigt blir det också ganska knapert när man står på vägen med biltrafik som passerar ganska tätt. Nej det är något annat som inte går att ta på som gör den till mitt favoritställe. På vintern är det ganska dött där och man får verkligen längta till våren och varje gång man passerar där under vinter så längtar man lite till. Den här vintern har man fått längta så att det gör ont nästan.
Idag när jag slutade jobbet så tog jag vägen förbi för att se om det var något liv där. En del gäss och svanar hade rapporterats in de senaste dagarna så något skulle jag säkert få se.
blå kärrhök
Nästan omedelbart när jag klivit ur bilen och fått upp tuben, så drog denna blå kärrhökshona förbi längs strandkanten. Kärrhökar är flyttfåglar och de blå ses bara här under flyttning, så man måste vara snabb om man ska hinna med dem. Gässen och svanarna höll till i andra änden av sjön, men jag tog bara ett kort stopp där och åkte istället hem och hämtade Lilleman som försökt många gånger men ännu inte lyckats X:a just blå kärrhök.
Det passade riktigt ypperligt, för han hade inte varit ute på hela dagen, och han och NPG verkade inte riktigt överens. Som vanligt när han är på det humöret ville han inte med först, men efter lite övertalning så satt vi i bilen och åkte ut mot sjön. På vägen ut blev det årskryss efter årskryss för den lille. Tofsvipa, sångsvan och sädgås. Framme vid bommen där jag sett blåhöken tidigare var det likadant igen. Vi hann inte mer än ut ur bilen förrän den dök upp jagandes i strandkanten.
ormvråk
En ormvråk och en varfågel for också omkring och jagade så tydligen finns det gott om mat på strandängarna kring sjön.
Nu hade vi lite mer tid att söka igenom fälten öster om sjön och kunde konstatera att där fanns grågäss, sädgäss, kanadagäss och sångsvan. Där bäcken flyter ut i sjön har isen släppt och där simmade svanar och gäss och en gråhäger födosökte också.
På vägen hem köpte vi lite fredagsmys och sen slog vi oss ned i soffan, men när Let’s Dance kom på tal fick jag nog och åkte ut till sjön igen. Det hade rapporterats hornuggla där igår. Frågan var bara var man skulle lyssna efter den.  Någon information om var den hörts hade nämligen inte lämnats.
Jag bestämde mig för att börja vid dungen i östra delen och hann inte mer än ur bilen även denna gång. Ett svagt hoande hördes och eftersom jag saknade erfarenhet av denna art helt, så var jag inte säker på hur långt bort den befann sig. Gäss, svanar och änder på sjön och åkrar och en skällande hund på andra sidan sjön gjorde inte lyssnandet enklare precis.
Jag började gå in i dungen för att komma närmare och då upptäckte jag hur nära ugglan faktiskt var, för den kom flygandes rakt emot mig, klapprande med vingarna. Givetvis stannade jag och strax därefter slog den sig ned och började ropa. Då kom en andra uggla flygande. Jag smög sakta ut ur dungen och fortsatte att lyssna och se på föreställningen från vägkanten.
En riktigt fin upplevelse, långt bättre än Let’s Dance och kryss för både mig och Benjamin med bara några timmars mellanrum.
Nu är det bara att hoppas på att dessa ugglor får vara ostörda i dungen, för den brukar trafikeras ganska flitigt av fågelskådare och alla är inte så försiktiga i sin iver att få syn på och fotografera våra flygande vänner.

Ny hoj

image

Från Karlstad via Irsta har Lillemans nya cykel nu kommit hem.

”Jag trodde den skulle vara mindre”

…säger Lilleman och är en smula skeptisk till om han kommer att klara av att hantera den.

Men premiärturen är avklarad i regnet.

Tack till alla bryllingar och sysslingar som varit inblandade i transporter och tvätt av hojen.

Dagens fundering

Öl och B-vitamin?
Idag såg jag på Expressens löpsedel att B-vitamin tydligen ska kunna förhindra demens.
Det första jag tänkte på när jag såg den var öl, för öl ska ju som bekant innehålla B-vitamin.
Sen slog det mig att det kan ju inte stämma för jag har alltid svårt att minnas hur många öl jag druckit.

Inga poäng på Foursquare

Hela påsken har jag inte fått poäng när jag checkat in på Foursquare. Så jag blev en smula orolig att den senaste tidens ivriga incheckande från min sida hade fått Foursquare att klassa mig som fuskare.
Foursquare
Visst var det ett fuskfilter som slagit till. Men det var tydligen ett allmänt problem med det, som orsakade mina uteblivna poäng.
Fascinerande hur en 38-årig 2-barns-pappa kan bli orolig över uteblivna poäng i en virtuell skattjakt. Men så är fallet och lika glad är jag för det. Jagar man upp sig över I-landsproblem likt detta måste det betyda att man lever ett ganska bekymmersfritt liv.

Veckans kalkoner

Ekwall gör idag ett reportage på TV4-sporten som inte handlar om honom själv, så man kan ju undra vad som händer, med världen.
I alla fall avslutar han sitt reportage om dagens matcher i den allsvenska premiären med att utlova bilder och reportage från morgondagens topmöte mellan Henkeborg och IFK-Glenn.
Det är nog bara Ekwall och TV4 som kan lyckas med konststycket att hitta ett topmöte i en premiäromgång.
Grattis TV4
En annan kalkon är den artikel om att AIK-supportrar skulle ha attackerat HBK:s buss. Jag var inte där och såg det hela, men det skulle inte förvåna mig att någon kastat en snusdosa eller ett och annat glåpord när bussen åkte förbi folkmassan som väntade på AIK:s spelarbuss, men artikeln i sig kändes ganska överdriven.
Det som stör mig är att media aldrig skrivit ett ord eller visat ett klipp från vår mottagning av spelarbussen, men när det plötsligt finns en anledning att skriva negativt om denna samling innan match då passar murvlarna på.

Äntligen en premiärseger

Som gnagare är man inte direkt borstskämd med premiärsegrar. Därför var det riktigt skönt att få gå hem från Råsunda med 3 färska poäng idag.
Innan matchen bjöd vi på traditionell spelarbussmotagning och jag fångade några klipp med mobilkameran.

Nu ligger vi före både bajen och Ellos, vänj er med att se ryggtavlan av oss 🙂

Väntar på tåget.

Ett snyggt mål fick vi se, annars var det mest nervöst.

Står på en kall perong i Sundbyberg och väntar på tåget hem.

Snart är det måndag igen.

äntligenäntligen Uppladdat av: gambleputti

Krossa Halmstad

spelarbussenspelarbussen Uppladdat av: gambleputti

Snart kommer den.

« Äldre inlägg

© 2020 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑