Månadens fåglar – April 2013

I år skulle jag sammanställa månadens fåglar direkt när månaden var slut var det tänkt. Det gick bra i tre månader sen släppte vintern sitt grepp och jag fick annat än bloggande att tänka på, så nu får jag jobba ikapp med början i april.
Den första april kändes det som att vintern äntligen släppte sitt grepp kring vårt avlånga land. Jag spenderade just den dagen med att åka runt och besöka olika lokaler i jakt på nyanlända vårfåglar och konstaterade att forsärlan vid Falkenbergska kvarnen i Västerås i alla fall var punktlig.
Första veckan i april var en riktigt trevlig fågelvecka med skogshöns, ugglor och en nyvaken Frövisjö.
tjäder
 
Att vintern varit sträng länge märktes på att isarna låg kvar länge och även om det blev vår och varmt så tog det tid, så även andra veckan i april kändes lite seg även om humöret var på topp och kaffet smakade gott där vi stod och trängdes på lövsta-spången för att se de första fiskgjusarna göra tröstlösa flygturer över viken och lyssna på de första rödbenorna som spelade på maden.
Djuphamnen i Västerås gav annars ganska bra utdelning som enda isfria plats med salskrakar, svanar och till och med en fisktärna så tidigt som 14:e april
Föga kunde vi väl ana att om bara en vecka så skulle det braka lös med besked och det skulle börja med en fjällgås som knappast tillhör vanligheterna i Västeråstrakten. Just denna hade slagit följe med några grågäss och upptäcktes i dis och dimma och kunde först en vecka senare säker artbestämmas.
Någon dag senare så upptäcktes en gulkindad kricka i frövisjön. En [klamrad] art som inte räknas som spontan, men fortfarande en vacker och ovanlig fågel, och vem vet? Kanske kommer den att uppgraderas och ge oss retroaktiva kryss så småning om.
Som om inte det var nog så brakade helvetet löst helt och hållet strax innan valborg då det upptäcktes en Större Beckasinsnäppa (20 observationen i Sverige) i Asköviken. Det sjuka med denna obs var att jag och lilleman dagen innan hade sett en mysko vadare flyga förbi. Vi var trötta och ville hem så vi rotade aldrig vidare utan antog att det var kvällsolen som spökade och att det var en svartsnäppa eller rödbena.
tubskog på lövstaspången
Morgonen efter väcktes vi av telefonen och stack snabbare än blixten ut till Lövsta-spången.
Månaden april bjöd på mycket mycket mer. När vi försökte fota en ringtrast vid Lövudden så fick vi sms om en ägretthäger i asköviken. Vi har följt häckande hornugglor på nära håll vid Frövisjön. Jag har lyssnat på berguv riktigt nära Västerås och för första gången sett en småfläckig sumphöna samt hört en lappuggla.
Nästa inlägg i denna serie handlar om Maj och då åkte vi till Öland på kryssning.

Kort sammanfattning

Antal inrapporterade arter

Jag: 107
Benjamin: 69

Antal X

Jag: 2 (hornuggla och större beckasinsnäppa)
Benjamin: 6 (blå kärrhök, svart rödstjärt, hornuggla, ringtrast, ägretthäger och större beckasinsnäppa)

Antal årskryss

Jag: 62 (nytt personligt rekord)
Benjamin: 52

Minnesvärda observationer

 • Större beckasinsnäppa vid Lövsta-Pumpen
 • Gulkindad kricka i Frövisjön
 • Hörde en lappuggla
 • Såg en småfläckig sumphöna
 • Fjällgås i Asköviken
 • Häckande hornugglor på nära håll

Nya bilen dårå

Eftersom jag bloggar lite mindre frekvent nu för tiden har jag helt missat att skriva om att vi skaffat ny bil.
Efter 3 på raken så övergav vi ford och skaffade oss en sprillans ny KIA.
kiaceed
 
En Ceed SW 1,6 CRDi blev det med komfortpaket som innebar en hel del högintresant lullull som t ex automatiska vindrutetorkare, dubbla eluttag till mobilladdare fram och andra viktiga detaljer som gör bilåkandet roligare.
Motormässigt är jag inte ett dugg kunnig så om den är bättre eller sämre än sina konkurrenter har jag ingen aning om, men den går på diesel i alla fall och är enormt mycket bränslesnålare än den gamla V6:an vi hade tidigare.
Forden hade passerat 20 000 mil och kamremmen var aldrig bytt så varje resa med den skedde på egen risk så att säga. Därför är det skönt med en helt ny bil och att vi hann köpa den innan vår resa upp till den norrländska prärien.
Om det berodde på rädsla för lappsjuka eller bara allmänna fördomar om norrland vet jag inte, men strax innan avfärd så började motorlampan blinka på vår nya fina bil. Detta skedde när vi skulle tanka på macken intill bilhandlaren så vi svängde in och bad dem kolla på den och det visade sig vara en automatisk partikelfilterrening som inte genomförts korrekt. Om man hade läst instruktionsboken så hade man sett att detta var något som kan hända och också hur man lättast åtgärdar det hela och att man inte behöver uppsöka en verkstad för att lampan blinkar.
Halvvägs upp till Norrbotten hör jag sedan en vinande ljud. Lite som när AC:n går på högvarv en riktigt kall eller varm dag. Ljudet hänger intimt ihop med att jag ger gaspådrag i uppförsbackar eller vid omkörning.
Snabbt börjar vi bläddra i instruktionsboken och NPG googlar när hon har täckning, men vi hittar inga klocka råd bara något om att det kan ha med turbon att göra.
När vi kommer fram och har täckning så lyckas jag hitta en tråd på KIA:s forum där någon har ett liknande problem och det berodde på ett läckage i någon slang till turbon.
Idag åkte jag i alla fall in till KIA här i Luleå för att få råd om detta, så att jag inte förstör nya bilen, men han gav mig lugnande besked om att så länge ingen lampa lyser så anses det inte oaktsamt att fortsätta att köra och garantin gäller. De kunde givetvis göra en felsökning, men kunde inte erbjuda mig någon tid snabbt så rådet blev att åka in till verkstaden när vi kom hem.
Skumt i alla fall med en splitter ny bil som spökar efter 250 mil och självklart börjar man fundera om det var så klokt att överge Ford som jag känt mig ganska nöjd med.
Den som lever får se, nu är det som det är och med 7 års garanti så blir det i alla fall inga ekonomiska smällar för oss.

Blåstjärt efter tre försök

I början av juni dök den första rapporten om blåstjärt strax norr om Boden upp på Svalan. Då kändes det avlägset att jag skulle kunna kryssa den när vi väl skulle åka upp hit. Det var ju trots allt över en månad kvar och fåglarnas sång brukar ju tystna när man kommer in i juli.
Dagarna gick och blev till veckor och blåstjärten fortsatte att rapporteras in och ett hopp började tändas. Eftersom det med största sannolikhet är mycket svårt för denna ovanliga hane att hitta en lika ovanlig hona så finns ju chansen att han kommer att fortsätta att sjunga längre än vad brukligt är.
//youtu.be/o2XHdxNqNQg
Midsommar passerades och vi kom in i juli och blåstjärten fortsatte att sjunga oavbrutet, men rapporterna glesnade ju närmare vi kom vår egen avfärd norrut, men det berodde nog mest på att folk inte vallfärdade dit i samma utsträckning, vilket visade sig vara sant. Dagen innan avfärd kom en rapport om att den sjöng lika intensivt fortfarande.
När vi kom upp ville en del av mig lassa ur familjen och packningen och fortsätta raka spåret till Svanahuvudet, men den allra största delen av mig var ganska trött efter c:a 90 mils bilresa så jag ställde klockan tidigt i stället och åkte dit direkt på morgonen.
skogsväg
vägen upp till Svanahuvudet
Den första turen gav inte mycket. Några talltitor som for omkring och mygg, mygg och åter mygg. Regnet hängde i luften hela tiden och efter några timmar började det regna ordentligt, så då gav jag upp och åkte hem och åt frukost.
Mot eftermiddagen började det spricka upp och jag kollade väderleksrapporten. Det skulle vara soligt på eftermiddagen och kvällen och ett regnområde skulle komma in runt kl 22. Jag bestämde mig för att åka upp till Svanahuvudet igen direkt efter middagen för att inte missa ett eventuellt solsken som kunde locka den lille friaren till sång.
Kvällsturen gav i alla fall en tretåig hackspett, men annars var det ungefär lika myggigt som på morgonen och runt kl 9 drog ett bymoln in över skogen och jag packade mig in i bilen.
Idag var det ganska fint väder, men jag tog sovmorgon och satsade allt på en kvällstur. Det skulle vara fint väder hela kvällen så nu skulle jag vara där sent och stanna till gryningen. Tack och lov är vi strax söder om polcirkeln så tiden mellan skymning och gryning är inte så lång.
Jag vandrade omkring i skogen och precis som vid tidigare besök så var jag inte helt hundra på var blåstjärten kunde tänkas sitta och sjunga. 3-400 m NO om en vändplan var allt jag visste och det fanns en stor stig (gammal skogsmaskinsväg) och från den gick det en mindre stig. Fast mycket till stig var det inte, men den var nyligen upptrampad vilket bådade gott. Jag alternerade dessa stigar och lyssnade och väntade och förbannade myggen.
När klockan började närma sig midnatt så började jag misströsta ganska rejält. Tråkigt att spendera 10-12 timmar och åka totalt 42 mil utan att lyckas, men det är en del av tjusningen med att vara fågelskådare.
Nu gav jag mig på att försöka fota morkullor som flög förbi ganska snabbt i smala springor mellan träden. Det kanske kan få min fokus bort från mina misströstande tankar och när jag minst anade det skulle blåstjärten kanske börja sjunga om jag bara försökte lyssna efter den lite mindre.
Det fungerade! Efter bara en missad morkulla så drog den igång en bit bort i skogen. Som en älg for jag iväg och plurrade ganska rejält. Jag lyckades hitta trädet den sjöng från, men innan jag lokaliserat den så bytte den träd, och så där höll den på ett tag och sedan sjöng den mer och mer sporadiskt. Lite besviken av att inte få se den ordentligt, mer än när den bytte träd blev jag. Men på det stora hela var jag upprymd och överlycklig över ett kryss jag slitit mig till så resan tillbaka gick lätt.
rödvingetrast
Jag tog en liten omväg hem för att stanna och lyssna om en busksångare fortfarande kunde höras, men den höll tyst. Däremot fick jag en bild på en rödvingetrast vilket jag saknat. Nytt Norrbottenskryss var det också.
Nu har adrenalinnivån sjunkit till det normala så nu är det nog dags att sova för mig.
 
 

Sista bildgåtan för den här gången

Man bör inte förolämpa sina läsare, men jag börjar inse att jag har en tråkig skara läsare som inte en orkar gissa eller spekulera kring mina bildgåtor. Ni kan väl i alla fall be om en ledtråd.
Förra bildgåtan handlade om Gotland. Bilderna föreställde Evert Taube som sjunge visor som i Visby. En ko som råmar, och Roma ligger på Gotland. Sen hade vi Karl XII likfärd och Lilla och Stora Karlsö ligger utanför Gotland. Den sista bilden föreställde godis som är Gott som i Gotland.
Egentligen behöver jag väl inte publicera några fler bildgåtor, men jag hade ytterligare en färdig så jag slänger väl upp den.
Bildgåta 3 2011
Bilderna föreställer i detta fallet något som på något sätt kan symbolisera 4 orter som finns i ett och samma landskap. Det är landskapet jag är ute efter. Bonuspoäng till roliga associationer och förklaringar till hur man kommer fram till detta.

Hittade en CD med bilder

Vi har röjt en hel del i skrivbordslådor och bokhyllor här hemma. En ganska tråkig sysselsättning med för det mesta positiva bieffekter.
Man hittar alltid något kul när man röjer. Denna gången hittade jag en CD med bilder från Lillemans första halvår. Bilder jag trodde var förlorade efter en krashad hårddisk våren 2006, men jag hade uppenbarligen tagit backup på en hel del bilder.
 

Ha en bra dag på er.

Det gör jag sen

Folk verkar ha fullt upp när de firar semester. Eftersom jag lever efter mottot ”Skjut inte upp till i morgon, det du kan skjuta upp till i övermorgon” blir jag nästan trött av att se och höra planer och ”att göra” listor, så jag skaffar mig en ”Det gör jag sen” Lista istället.

 • Klippa gräset
 • Måla Garagedörren
 • Sätta upp list mellan vardagsrum och kök
 • Klippa gräsmattan
 • Bädda sängen

För er stackare som blir stressade av att man skjuter upp saker kan jag väl presentera en ”att göra lista” också

 • Ta det lugnt

Edit: tillägg till ”Det gör vi sen listan”

 • Fylla på spolglans i diskmaskinen

Färdigkaklat

Nu har jag kaklat klart och spikat upp panelen som ska vara bakom arbetsbänkarna.
kakel.JPG
Kvar att göra:

 • Sockellåda
 • Fläktkåpa
 • Takanslutningslåda
 • Passbitar mot väggar och kylskåp
 • silikonfoga kaklet
 • Tapetsera
 • Sätta in dörren till tvättstugan
 • En jävla massa lister och foder
 • Gardinstänger och gardiner
 • Köpa nytt köksbord och stolar
 • Bjuda in folk till en köksinvigningsfest

Nya bilder finns i fotoalbumet
Kök, renovera, kakel

Johan bloggar

Efter mycket om och men så har jag nu äntligen fått ändan ur vagnen och ändrat min sida.
En del av denna sida kommer att vara min blogg.
Jag vet att jag gjort en del mer eller mindre misslyckade försök att börja blogga men trots att alla runntit ut i sanden ger jag inte upp.
Denna blogg kommer att behandla det som tar upp mest av min tid nämligen AIK:s framgångar och motgångar på fotbollsplanen och pappalivet. Då och då lyckas man dessutom att kombinera dessa båda.
Att skriva om sitt liv som pappa blir lätt fyllt med floskler om hur underbart de små liven fyller ens tillvaro men jag ska försöka att undvika det och istället rota fram små underliga vardagsituationer som lätt uppstår när man har små och stora barn.
Att blogga om AIK kommer nog att bli lättare men även där finns risken att fastna i en likformighet med rena matchrapporter men jag kommer att göra så gott jag kan för att undvika det.
Utöver pappalivet och min passion till AIK så har jag ett ganska stort intresse för våra flygande vänner. Jag vill inte kalla mig ornitolog men om tillfälle ges så besöker jag gärna fågelrika platser och bockar av i min fågelbok.
Kanske kan det hända att det dyker upp några rader om fågleskådning.

© 2020 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑