Det här med vinster i välfärden

I dagens DN finns en intressant debattartikel om det här med vinster i välfärden som bland annat tar upp och sätter siffror på en sak jag länge funderat på. Nämligen alla andra tjänster som skattefinansierad verksamhet köper av den privata sektorn.
Varför är det ingen som förfasas och stör sig på att byggföretag bygger vägar och hus åt offentlig sektor och plockar ut vinster på detta. Visst blir det rabalder då och då när företag skjortar upp naiva kommunala tjänstemän och politiker, men det är aldrig någon som blir arg över det faktum att t ex Skanska går i vinst när de bygger en ny bro för skattepengar eller när Bosses maskin AB tjänar pengar på att snöröja trottoarer som de sedan inte gör.
Inom grundskolan och förskolan där jag är verksam är det ett jävla liv om att man tjänar pengar på välfärden. Småpotatis i fråga. Skola och omsorg är c:a 10% av den totala summan som den offentliga sektorn köper av den privata.
Någonting säger mig att om man vill hitta fula fiskar som tjänar stora pengar på skattefinansierad verksamhet så bör man kanske leta i andra branscher också. Byggsektorn är ett hett tips.
Sen är jag tveksam till att det skulle vara konkurrensen som skapar bättre kvalité. Det är ett mantra som borgarna tjatat om sedan dackefejden utan att lyckas bevisa det. God kvalité skapas av bättre tillsyn och hårdare krav på verksamheten. Det kan vara så att konkurrens gjort att politiker känner sig manade till bättre kontroll och att det därför ställs högre krav och kontrolleras bättre nu, men det finns ingenting som säger att man inte kan ha samma kvalité även om skolan vore helstatlig.

Förlust i sista matchen

Sista matchen för dagen stod för Flisans lag mot Tullinge som vunnit alla sina matcher. För det andra laget gällde Skogås-Trångsund som fortfarande inte vunnit.
Seger för båda lagen skulle innebära att de fick mötas i semifinal i morgon. Ett kanske inte helt otänkbart resultat, men Tullinge hade sett starka ut så en oavgjord kanske var det man skulle hoppas på. Matchen före vår var också intressant. VIK-BP. Oavgjort eller VIK-seger skulle innebära att både BK och Tullinge var klara för semifinal.
Nu slutade det med BP-seger med 1-0 så det handlade alltså för våra tjejer om att spela bättre än BP mot Tullinge. BP hade torskat med 2-1 så uddamålsförlust med fler mål var det som gällde. Tack och lov hade våra tjejer ingen aning om alla förutsättningar det hade bara förvirrat dem totalt.
När matchen började så såg man direkt att detta skulle bli tufft. Tullinge såg vassa ut. Men efter att våra tjejer stått upp bra defensivt ett tag så klev de också framåt och då visade sig detta Tullinge inte alls så märkvärdigt bakåt. Med gott självförtroende gjorde BK faktiskt både 1-0 och 2-0 och det hade gott kunnat stått 3-0 också om inte Flisan missat bollen vid ett friläge.
2-1 i Halvtid och andra halvlek började som den första med ett aggressivt anfallande Tullinge. Men det var trots det BK som klev upp och kontrade in 3-1. Herre jösses, skulle de vinna så skulle de också vinna gruppen. Troligtvis började nog tjejerna också tänka så, för plötsligt blev våra flickor passiva och ängsliga i sitt spel och innan vi visste ordet av så stod det 3-3 och sen kom också 4-3 till Tullinge och nu var det dags att börja kalkylera resultat och tabeller. Räcker en uddamålsförlust för avancemang?
Men BK kom igen och gjorde 4-4 med ganska lite tid kvar och då behövde man inte räkna målskillnad längre. Istället var det full fokus på att peppa de tröttkörda tjejerna som trots en riktigt bra genomförd match tappade in ytterligare ett mål på slutet, vilket gjorde att BK och BP hamnade på samma poäng, +-0 i målskilnad men BK gick vidare på fler gjorda mål.
Grattis Tjejer, det var ni värda.

Kryss för både Flisan och Lilleman

Flisans lag är under helgen uppdelat i två och spelar McDonalds Cup på Ringvallen.
Matcher och resultat lägger jag upp här.
Lag 1 öppnade med en seger mot Hällefors. Lag 2 som Flisan spelar i fick en tyngre öppning mot Brommapojkarna där det efter en halvlek stod 2-0 till Stockholmarna. BK hade stora problem med BP:s markeringsspel som var lite hårdare än vad de var vana med, och de behövde en halvlek för att komma igång och låta bollen göra jobbet, men de jobbade sig in och i andra halvlek tog de över spelet lite och kunde helt rättvist både reducera och kvittera så matchen slutade med ett kryss.
Efter den matchen var det Lillemans tur att kryssa. Jag tog med honom och kusinen ut till Asköviken och förhoppningarna låg på lite roliga rovfåglar. Tyvärr var vädret inte helt optimalt för några större mängder rovfåglar utan Gässen och Tofsviporna kunde rasta i lugn och ro mest hela tiden. En obestämd rovis slog sig ned på vallen bort mot Rudö, men motljuset gjorde det nästan omöjligt att artbestämma. Duvhök eller någon vråk skulle jag tro.
I Pilarna mellan Lövsta och Rastis satt en hel skock med kråkor och en hel del Kajor. Bland dem hittade jag också en Råka som inte direkt hör till vanligheterna här i Västmanland.
När vi skulle hem och stod vid parkeringen fick vi syn på ett gäng fåglar på åkern och jag tog fram kikaren igen och skulle se om det var fler Råkor, men det var bara Kråkor, däremot hittade vi två fasaner bakom dem, och det hade Lilleman aldrig sett tidigare.
Nästa pippi blir hans 50:e på hans krysslista.
På väg hem fick vi samtal från Flisan som spelat klart sin andra match som de vann med 1-0 mot VIK. Samma lag som spelade ut våra tjejer rejält i våras.
Heja BK

Lilleman fixar Fredagsmys

Lördag brukar vara sovmorgon och frukost fram till lunch ungefär, men den här helgen är det McDonalds Cup på Ringvallen och Flisans lag spelar första matchen kl 8.40 så det blir ingen sovmorgon för vår del. Samling kl 8.00 med vantar och mössa på för idag på eftermiddagen kom det faktiskt några snöflibgor över Malmaberg.
Nu förbereder jag och Lilleman en liten Fredagsmys. (nåja, han förbereder och jag bloggar och svarar ungefär som Alfons Åbergs Pappa, mmm rör inte sågen)
Han tycker att jag ska sluta med det jag håller på med och fixa lite istället och nu har han i ren desperation gått och hämtat Storasyster och säger till henne att hon bestämt måste fixa myset, för pappa hjälper inte till.
Bäst att rycka in innan Fredagsmyset förvandlas till Fredagskaos
Ha en trevlig helg på er.

Uppgradering till brorsan på väg

Bror min kör ju också Android vilket är klokt, men hans märkesval är väl inte lika klokt eftersom han fortfarande harvar runt med 1.6.
Nu finns det en demonstration av nyheterna i deras 2.1 version så snart blir Xperia X10 en hyfsat modern telefon.
//www.youtube.com/watch?v=GlVBmJqwmP0
För övrigt undrar jag om bror kommit över smällen från igår?

Råsundas gräs

Denna ramsa ska eka på Råsunda på lördag efter enhälligt beslut i aktionsgruppens ledning (se nedan).
Sjung den i samma lugna tempo som i videon,
och:  SKRIK INTE, UTAN SJUNG DEN!!
Melodi: Mull of Kintyre (se video).
Råsundas gräs,
Det växer mot himlen,
på råsundas gräs,
där spelar vårt lag,
Ã…h AIK

Långt har jag färdats
Och mycket jag sett,
Men på mitt lag ser jag
aldrig mig mätt
Stormar har rasat,
men vinden har vänt,
och den tar mig tillbaka till
Råsundas gräs!

För Gnaget – för Råsunda, nu kör vi!!

SVARTA HÄLSNINGAR,
AKTIONSGRUPPEN
BETONGENS BARN.

Glasspinnar

Min storasyster som alls inte är min syster och inte kommer från Egypten listade sina favoritglasspinnar. Att ha med GB Sandwich på den listan var som att tigga om en kommentar från mig 🙂
Det förde i allafall det goda med sig att jag hittade denna eminenta sida med GB:s glasskator från 1967 – 2005.

Jag ska väl inte vara sämre än att jag drämmer till med en glasspinnetoplista jag också.

  1. Lakritspuck
  2. Piggelin
  3. Pommac
  4. Magnum Mandel
  5. Iglo

Glass, glasskartor, glasspinnar, top5

En fräckis mitt i veckan

En pojke kommer hem sent en kväll klockan 10. Hans far blir förbannad då han egentligen skulle vara hemma senast 7 och ber sonen förklara sig. Sonen säger då tyst…
– Far, jag har haft min sex-debut. Då smalt fadern och sa med sin mjuka stämma:
-Det är OK, kom hem när du vill och om det är någonting så vet du att det bara är att fråga. Sonen och fadern gick och la sig. Senare samma kväll väckte sonen sin far och frågade lite tyst…
-Hur länge ska man ha ont i röven efter att ha gjort det första gången?
Rolig historia, fräckis, humor, sexdebut

© 2021 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑