Dagens fågel 3 – Enkelbeckasin

enkelbeckasin
 
Vanlig fågel i våra våtmarker som oftast upptäcks på sitt säregna läte. Både det tjatiga locklätet från marken och spelet från luften som gett den ett annat namn som himmlaget.
Spellätet skapar den genom att spärra ut stjärtpennor och på så vis få fram ett bräkande ljud när den dyker.
Första gången jag hörde detta ljud var i Borgåsund på 90-talet. Ett ljud som betyder vårkväll och jag älskar verkligen att sätta mig på ett bra ställe intill en våtmark och lyssna på beckasiner om vårarna. Vid Asköviken har jag också hört dvärgbeckasin och dubbelbeckasin och någon gång ska jag lyckas höra dem samma kväll.

Fågelåret 2012 – September

September betyder att det stora höststräcket är i full gång vilket också präglade min skådning under månaden. Många tidiga mornar och sena kvällar spenderades vid Frövisjön och Asköviken. I och med att jag nu jobbar i Västerås så gav torsdagsschemat mig möjlighet att åka ut extra tidigt innan jobbet vilket jag också passade på att göra.
Stenfalk
Vädret gjorde att längre utflykter på helgerna inte riktigt blev som jag tänkt, men jag hann med att besöka Hjälstaviken med Gidde och barnen, Ta en skogstur i skultunaskogarna med Jocke och vid ett besök hos barnens kusin i Gävle passade jag på att ta tuben och åka ut till kusten.
Av dessa turer var den till Hjälstaviken den enda riktigt lyckade. Prutgås kryssades och det var som vanligt mycket gott om gäss där. Bland annat den rara Fjällgåsen.
I Gävle lyckades jag se en ejder, men annars var det ganska artfattigt. Kanske på grund av att jägare beskansrat sig på en kobbe inte långt från där jag stod.
För min och Lillemans del var det mycket spanande och lyssnande efter sträckande tättingar som Piplärkor, Blåhakar och Lappsparv. Lappsparven hade jag en del ”troligtvis” men ingen säker. Rödstrupig piplärka fick både jag och Lilleman vid Asköviken och Blåhake lyckades jag höra vid Asköviken och på en åker inte långt från jobbet. Annars var det mest misslyckade försök när de gällde de små flyttfåglarna.
Prutgås
Veckan efter att vi kryssat Prutgås i Hjälstaviken så rastade en Prutgås också i Asköviken så vi fick in den på vår Västmanlandslista också.
När vi nu i efterhand reviderat våra listor så passerade Lilleman 200 X i september men det visste vi tyvärr inte om då, så det skriver jag om i en senare del.

En sammanfattning i siffror

Antal inrapporterade arter

Jag: 66
Lilleman: 29

Antal X

Jag: 1 (prutgås)
Lilleman: 3 (Gransångare, Rödstrupig Piplärka, Prutgås)

Antal årskryss

Jag: 7
Lilleman: 5

Minnesvärda observationer

  • Prutgås i Asköviken
  • Smalnäbbad simsnäppa
  • Lilleman kryssar gransångare i Norsa

8 Julbakgrunder att pynta datorn med

Jag älskar verkligen julen, eller rättare sagt är det nog advent och längtan till julen som plockar fram barnet i mig. Baka, blanda egen glögg och pyssla är hur kul som helst. Att julpynta är en självklarhet och eftersom datorer är en lika viktig del av vardagen som köksbord och TV hemma hos oss, så ska givetvis också datorer julpyntas.
Här nedan har jag samlat…
10 snygga bakgrundsbilder med jultema som jag gillar
Julbakgrund
Julbakgrund
Julbakgrund
(Länken leder till en galleri-sida, bläddra ner en bit så hittar du denna)
Julbakgrund
Julbakgrund
Julbakgrund
Julbakgrund
Blue Christmas
 

Två glöggrecept

Glögg
Just nu går det knappt att öppna en tidning utan att hitta glöggrecensioner och utbudet på glögg har formligen exploderat den senaste tiden. När jag började dricka glögg så fanns det 4 sorter att välja på. Lättvinsglögg, Vinglögg, Starkvinsglögg och Saftglögg. Alla smakade ungefär likadant utom saftglöggen som smakade grogg.
Det är ganska märkligt att det blivit en sådan marknad av glöggen för det är en ganska enkel sak att göra sin egen glögg och då får man blanda till sin glögg efter eget tycke och smak. Som jag skrev på Twitter tidigare idag. Egenblandad glögg smakar bättre än Blossa 8 dagar i veckan.
Med det tweetet kom det också önskemål om att jag skulle dela med mig av receptet och givetvis ska jag dela med mig.

Först lite tips för ett lyckat glödgande av sitt vin.

Det enklaste sättet att göra egen glögg på är att köpa en påse färdigblandade glöggkryddor och följa receptet på påsen. Smaken varierar en smula beroende på vilket vin man väljer, men i stort sett påminner denna glögg om Blossa. En bra start att träna på och inte så svårt att misslyckas.
Sen ska man smaka av flitigt under glödgningen så att man får rätt balans mellan sötman och beskan. Har man bär med i smaksättningen bör man låta glöggen stå och efterdra innan det är dags att sila den och då är det bra om den är lite extra söt innan man tar av den från spisen.
Skulle det visa sig att glöggen blir för besk trots allt är det bara att tillsätta socker när du ska värma den innan servering.
Nu till recepten, för det blev faktiskt två recept eftersom jag inte följde det recept jag fått från @JennyCWennblom på Twitter

Jennys Björnbärsglögg (Orginalet)

75 cl rött vin
1 blodapelsin
1msk kardemummakärnor
1kanelstång
1tsk hela kryddnejlikor
2dl björnbär
1dl svarta vinbär el blåbär
Mät upp rödvin.
Tvätta apelsinen ,riv skalet, pressa ur saften i kastrullen.
tillsätt allt det andra.
Värm, sila, servera
Jag hittade tyvärr ingen blodapelsin hos min lokala handlare och kardemummakärnorna glömde jag bort att köpa eftersom jag trodde att jag hade ingredienserna i huvudet. Därför kommer här ett till recept.

Gambleputtis modifierade Björnbärsglögg

75 cl rött vin
1 apelsin
2 kanelstänger
2 Stjärnanis
1 bit torkad ingerfära
Några russin
1 tsk hela kryddnejlikor
1 dl socker
1 dl blåbär
2 dl Björnbär
Skölj och tvätta apelsinen ordentligt och riv sedan skalet. Ned med rivet i kastrullen och dela sedan apelsinen i två halvor och pressa saften ner i kastrullen.
Häll i vinet och resten av ingredienserna i kastrullen och värm upp den.
Ta sedan av kastrullen och sätt på ett lock och låt stå och dra ett tag för att få mer fruktsmak.
Man kan låta det stå och dra upp till en timme men jag brukar nöja mig med 10-15 min.
Det finns en viss risk att glöggen blir lite väl besk av detta så smaka gärna av och tillsätt eventuellt mer socker om behov finns och värm på det ett tag till.
Sila sedan glöggen och tappa upp den i en vacker butelj eller servera direkt.
Återkommer snart med fler glöggrecept, bland annat en Blåbärsglögg och en Saffransglögg.

Lista i natten

Att göra listor kan vara ett kul tidsfördriv när man sitter på ett försenat tåg. Här kommer en lista på 5 tecken på att du är en bajare.
  1. Du tycker att det är märkligt att bandy inte är en olympisk gren
  2. Du är fult övertygad om att det fortfarande är 2001
  3. Du var med och uppfann läktarsången.
  4. Du håller på Leksand i Hockey
  5. För att få en bild av hur stor en pokal är refererar du till en sjuttis

Lågt – Lägre – Glocalnet

Jag var hemma hos min föräldrar idag, och vi pratade om deras internetuppkopling på hiskeliga 0,5 Mbit/s som jag stör mig på.
När de berättade för mig vad de betalade trodde jag att de skojade, eller att det rörde sig om kvartalsräkningar, men det var månadsräkningar och det var knappast lågt trots att det var glocalnet.
Det hela rörde sig om ett abbonemang som tecknades med tiscali som sedan köptes av Spray, som sedan köptes av glocalnet.
Jag kollade på Glocalnets hemsida och det visade sig att de inte hade kvar 0,5 längre utan den lägsta hastigheten de erbjöd var 1-4 Mbit/s för 199 kr och mina föräldrar betalade 299 kr.
För 299 kr får man om man tecknar ett nytt avtal med glocalnet 12-24 Mbit/s
Jag ringde till kundtjänst och frågade hur det kommer sig att de tog lika mycket betalt som det snabbaste för ett abbonemang som var långsammare än deras långsammaste?
Killen började yra något om att de tillhörde en station som ägdes av skanova och det är samma som Telia och därför blir det dyrare.
Jag vet vad Skanova är och har mina klara åsikter om det företaget, men faktum är att de äger de flesta stationer så det betyder att de flesta inte kan få glocalnets ”låga” priser.
Samtidigt som jag pratade med kundtjänst så kollade jag deras hemsida och ingenstans hittade jag någon info om att priserna kan variera beroende på vem som äger stationen och när jag påpekade detta, så bad killen att få tala med sin chef.
Han kom tillbaka ganska snabbt och bad om ursäkt för att han informerat fel, givetvis var det priserna på hemsidan som gällde.
Nu till huvudfrågan angående varför mina föräldrar betalar 299 för något som på sin höjd borde kosta 99 kr.
Jo glocalnet har sen de tecknade avtalet ändrat sin prisplan (vilket de troligtvis gör ofta), men de har inte informerat sina kunder om detta utan anser att det är kundens uppgift att hålla sig ajour med prisplanen.
för de kan inte bara ändra abbonemang för sina kunder utan deras medgivande.
????
De behöver väl för bövelen inte ändra abbonemang, de behöver bara höja hastigheten och sänka priset på det befintliga abbonemnaget.
Sen kan man undra om samma principer gäller om vill höja priset?
Jag håller med Glocalnet ni är låga
glocalnet, lågt

Utmaning

Regler:
1. Publicera reglerna på din blogg.
2. Svara på de sex 8-sakerna
3. Meddela de utmanade på deras bloggar
8 favoritprogram
1. Boston Tea party
2. Mythbuster
3. På spåret
4. Måndagsklubben
5. Knesset
6. Kalles Klätterträd
7. Fåret Shaun
8. Svensson Svensson
8 saker jag gjorde igår
1. Hämtade en Switch i Salem
2. Ã…kte fel i Strängnäs
3. Testade en skrivare i Enköping
4. Flyttade ett skrivbord i Solna
5. Scannade en dator på Brandthovda
6. Drack kaffe
7. Hämtade Lilleman, storasystern och mamman
8. Somnade
8 saker jag ser fram emot
1. Julledighet…
2. Kalle Anka på TV
3. våren
4. slutet på den här listan
5. ….hmm
6. …nu står det still.
7. Att få hälsa på Irre
8. …och säga henne ett och annat om den här utmaningen
8 favoritrestauranger
1. Pizzeria Bobby
2. Edsbacka bistro – törs väl fan glömma den
3. Styffes
4. Dick Turpin
5. Pizza Hut
6. Kyrkbyns kök – Inte den kyrkbyn Irre
7. Tip-top
8. Frunch
8 saker på min önskelista
1. Playstation 3
2. Digital systemkamera
3. Ny stor klotgrill
4. cykel
5. Snö
6. SM-guld till AIK
7. Kvalseriedramatik med stockholmsderbyn
8. ….å fred på jorden
8 personer jag utmanar
1. Anna
2. Vera
3. Sofia
4. Pash
5. Carro
6. Butlern
7. Gnagarjävel
8. Linda Rosing
blogga, utmaning, listor

« Äldre inlägg

© 2020 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑