Fåglar jag fotat – Gråhäger

Gråhägern är en relativt vanlig fågel här i Mälardalen och om man som jag gärna håller till i våtmarksområden så kan den stundtals bli riktigt vanlig. Under sommaren för den gärna ett tillbakadraget liv i vasskanten och de flesta av dem flyttar söderut under vintern. Men några få väljer att övervintra även på våra breddgrader.
Då är de inte lika tillbakadragna utan väljer ofta att dela biotop med oss människor. Någon trevlig strandpromenad där det finns öppet vatten i närheten. Vi brukar ha några övervintrare vid Skitviken i Västerås, men bäst chanser att se dessa övervintrare här omkring är det vid Råstasjön i Solna. Där brukar upp emot 50 hägrar trängas runt den öppna vaken vid sjöns västra del.
gråhäger

Denna fotade jag vid Råstasjön den 3/2 2013

Osannolik storkdag

I förra inlägget var jag en smula bitter över den vita storken som behagade dyka upp lagom tills jag började jobba igen. Bitterheten baserades på att storkar som dyker upp på våra breddgrader historiskt sett aldrig stannar länge.
Nu finns det dock inte några regler utan undantag och den här storken valde att stanna längre och rapporter kom in hela måndagen och igår. Idag vid lunchtid kollade jag igen och den var kvar så när jag slutade kl 14:30 så åkte jag hem och packade utrustning och en lättare matsäck och inväntade Lilleman som var på bio med resten av familjen.
stork
Inte min bild
Turbon på bilen va lagad så exakt kl 16:00 rullade vi in i Fellingsbro och fortsatte rakt igenom upp mot kyrkan där storken siktats tidigare.
-Där flyger det en häger säger Benjamin när vi närmar oss kyrkan
-Nej det är STORKEN, den är vit, med svarta vingar och röd näbb!!!
Jag tvärnitar och försöker vända på en femöring och får motorstopp och innan jag lyckas ta mig tillbaka så är storken försvunnen.
Vi åker runt kyrkan och in på en liten väg för att eventuellt hitta den på åkern bakom den träddunge där Lilleman sett den flyga, men det enda vi ser är en häger som kommer flygandes från norr. Givetvis leder detta till att jag blir en smula tveksam till vad grabben sett, men han vet vad han sätt och låter övertygad.
Dessutom har han sett hägrar tusen gånger om så att han skulle få en gråhäger till en vit stork är ganska osanolikt.
Vi stannar i området ungefär en timme, men storken hittar vi inte igen. Lite småsurt att åka hem med en mallig unge när man dippat, men det är bara att lyfta på hatten och gratulera till ett kryss.
Senare på kvällen har vi börjat göra oss i ordning för att åka och hämta mina föräldrars bil som jag ska låna i morgon. Då kommer larmet på vårt lokala Västerås-larm.
Vit stork vid E18 mellan Västerås och Hallstahammar!
Kan det vara sant? Kan man ha en sådan osannolik tur?
Jag skickar en fråga till avsändaren om vilken sida av E18 fågeln befinner sig och hetsar på NPG som inte alls har lika bråttom och tycker att vi ska vänta på att Felle kommer hem, men vi kommer iväg snabbt ändå och när vi kommer ut från Västerås så får vi ett mer detaljerat svar på larmet.
När vi närmar oss spänner vi blickarna och sänker hastigheten. Tack och lov var det inga bilar bakom, så 70 km/h gick utmärkt att hålla och mycket riktigt gick där en stork och födosökte på sidan av vägen, lite skymd av en trädridå, men väl synlig och det var NPG som såg den först. Alltså blev jag nummer tre i familjen att se vit stork i västmanland.

Min jakt på fjällgåsen


Den Norrbottninska delen av min semester kunde inte starta bättre ur ett rent ornitologiskt perspektiv. En Fjällgås hade siktats tillsammans med en flock Grågäss, bara ett stenkast från svärföräldrarnas hem.
Att lokalen dessutom var en rastplats utefter vägen mellan Luleå och Boden gjorde det hela till öppet mål, så här skulle det bli fjällgåskryss till frukost. Nåja, efter en lång bildag igår blev det knappast någon frukostskådning för min del. Jag skjutsade familjen till stranden kring lunch och drog själv iväg i riktning mot boden.
Som tröst utifall gässen gett sig av kunde jag glädja mig åt att det skitats en hel del skräntärnor längs älven, vilket också skulle innebära ett kryss.
När jag väl parkerat bilen så flyger en tärn-/mås-liknande fågel in bakom träden, men jag hinner inte artbestämma den, men detta bådar givetvis gott.
Raskt iväg nedför stigen mot stranden där besvikelsen snabbt blir den dominerande känslan. Inte en fågel i sikte. Jag spejar noggrant över älven utan att se tillstymmelse till liv. Efter ett tag kommer en Fiskgjuse flygandes och sonderar vattnet lika noga och systematiskt som jag, men han/hon verkar ha dragit samma lott som jag.
Skruvar upp förstoringen på ockularet och spejar nedströms där jag får syn på två storlommar (årets första för min del) men inte ett spår efter vare sig Gäss eller Skräntärnor.
Jag är precis på väg att ge upp helt när jag ser 3 vita fåglar flyga mitt över älven. En snabb omriktning av kikaren för att konstatera att det rörde sig om Skrattmåsar, men när jag följer dem så hittar jag äntligen en Skräntärna så turen blev i alla fall inte helt förgäves.
På vägen hem får jag dessutom syn på Gäss en bit nedströms, men jag hittar tyvärr ingenstans att parkera bilen för att kunna ställa upp kikaren. Jag gör några försök att parkera intill vägkanten, men det känns inte riktigt säkert på en riksväg där folk håller 100+ km/h, så jag bestämmer mig för att göra ett nytt försök senare i kväll och istället göra familjen sällskap på stranden.
Nu håller vi tummarna för att
1) Gässen flyttat uppströms
2) Jag hittar något ställe att parkera bilen och ta mig närmare gässen där de höll till sist jag såg dem.
3) Att fjällgåsen är kvar bland dem.
Jag återkommer med fler rapporter om hur det går
 
 

Bilden som skakar GF

Det kokar av ilska på Gnagarforum, folk känner sig våldtagna och är upprörda så att de är färdiga att starta nya bojkotter.
Det hela rör sig inte om att någon spelare gjort eller sagt något dumt, inte är det heller någon ledare, men en av AIK:s sponsorer ikväll på det lokala fotbollslagets tröjor, när de spelade en internationell match.

Vilket liv det är på vissa, eller vad sägs om följande underbara citat.

Bönderna ska ge fan i åbro.. Ã…bro tillhör AIK och kommer alltid göra det…
Inte acceptabelt att bönderna har åbro på sina tröjor!

Om man nu dyrkar Ã…bro lika mycket som AIK kan man väl ha den goda smaken att stava Ã…bro med stort Ã…

Ã…bro har väl slutat sponsra hockeyn och nu så sponsrar de kalmar också.. tänker nog inte dricka åbro på ett tag.

Jag hittar ingen info om att Ã…bro skulle sponsra KFF, de har troligtvis köpt en reklamplats, vilket jag kan tänka mig att de gör på arenan normalt, då Kalmar liksom Vimmerby ligger i Småland.

Här har man stått och valt Ã…bro på bolaget i tron att det stödjer AIK – men i själva verket stödjer jag även Kalmar????

HTC gjorde reklam på hammarbys hemmaderby, betyder det att jag stöttar bajen, för att jag har en HTC?
Har alla dessa djupingar aldrig hört utrycket ”Vi är Överallt”?
Jag hittar bara ett ord
Jösses!
AIK, Ã…bro, sponsring, Kalmar FF, Gnagarforum

Uppgraderingar

Gick igenom alla WordPress-plugins jag hade installerade och konstaterade att det var många jag aldrig använder, så jag rensade.
De jag använder såg jag till att uppgradera, så att det är senaste versionen på alla.
Hittade också ett nytt plugin som skapar autolänkar när man t ex skriver AIK, eller Gnagarforum
När jag änndå var i farten så var det lika bra att uppgradera WordPress också, så nu kär jag WP 2.6
Till sist så vill jag skryta med att jag lyckades fånga ytterligare en av de 5 stora på Africam idag.
Den Vita Noshörningen.

Uppgraderingar, WordPress, Plugins, Africam, Vit Noshörning

Sent ska syndarn vakna

I Lördags tog Farmor och Farfar hand om Flisan och Lilleman.
Då passade Mamma och Pappa på att gå på fest hos Mammas jobbarkompis Kung Lena.

Bilderna togs som för det mesta med mobilen, så kvalitén är därefter, måste berömma Kung Lena för hennes hemmagjorda bar, och tacka för en trevlig fest.
barnvakt, fest, bar, sommarfest

© 2021 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑