Det där med att göra sidan säkrare och skaffa SSL var mer spännande än vad jag hade hoppats på.

Som vanligt så läste jag på ordentligt innan och kollade upp hur jag skulle gå tillväga steg för steg. Trots att det är en skapligt komplicerad förändring så verkade själva genomförandet dock inte så komplicerat.

SSL-certifikat var fixat sen tidigare via webbhotellet. Nu skulle jag bara förbereda sidan och genomföra själva övergången.

I grund och botten var det en migration jag skulle göra.

  • Byte av URL
  • Uppdatera URL:er och sökvägar i databasen

Utöver det skulle jag även tvinga HTTPS i htacces så att alla som landar på sidan skulle komma till den nya säkra sidan.

Flera sidor rekommenderade ett plug-in, bland annat mitt eget webhotells supportsidor, så jag tog hem pluggen och körde igång.

Allt gick smärtfritt, men jag blev rekommenderad av pluggen att göra själva tvingandet till HTTPS manuellt vilket jag gjorde.

Därefter körde jag en search & replace i databasen vilket också gick utmärkt.

Allting frid och fröjd trodde jag tills jag testade sidan och inte en endaste bild visades. När jag inspekterade den visade det sig att de blockerades på grund av mixed content. Fast inte en enda sökväg eller bild var kvar i http:

Hela kvällen igår gick till att felsöka och googla efter lösningar. Att bilderna inte visades verkade vara ett ganska vanligt problem. I de flesta fall berodde det på något tillägg och avvaktivering hjälpte. I vissa fall hade det varit temat och för vissa webhotell låg mappen med bilder på en separat plats.

Jag inaktiverade alla mina tillägg. Testade WP:s orginaltema och kunde utesluta dessa problem.

Ingenting hjälpte och mina bilder låg där och var visningsbara om man använde url:en direkt till bilden. Med ett snyggt hänglås i adressfältet.

Fast på sidan ville de inte visas.

Min WP-installation är ganska gammal. Den installerades 2006 med WordPress 2.0 och har sedan uppdaterats undan för undan. Tillägg och teman har kommit och gått och jag antar att det finns en hel del gammal skräpkod kvar.

Därför valde jag idag att testa att installera en helt ny WP i en underkatalog och sen migrera min blogg dit. Det gick utmärkt och på lunchrasten fixade jag både det och kopierade över hela uploads-katalogen från root-installationen.

Voila. Nu hade jag en blogg med bilder och med ett hänglås. Alltså godkänd och säker enligt Chrome.

Innan jag migrerar tillbaka bloggen ska jag städa rooten och avinstallera min gamla installation av WP och sen installera en helt ny.

Så ikväll har jag tagit på mig både hängslen och svångrem och tar back-up på hela Public_html och alla databaser innan jag går vidare.

Nu håller jag tummarna för att allt går bra och att jag inom kort kan ha bloggen tillbaka dit den legat i nästan alla år.