Facebook
Den senaste tiden har Fecbook gjort en hel del ändringar och bland annat har möjligheten att prenumerera (att följa någon utan att vara vän) och att posta inlägg publikt skapat en hel del oro bland många användare.
Detta har i sin tur skapat en massa rykten och bland annat sprids det en massa klippa och klistra statusar där man uppmanas att sluta prenumerera på folk, vilket i princip bara leder till att man inte ser några fler kommentarer och statusuppdateringar från den personen.
Vill du hindra folk från att se vad du skriver på Facebook ska du följa nedanstående steg för snabbast effekt.
1. På Facebooks startsida finns en liten meny längst uppe till höger med ditt namn, starsida och en liten nedåtpil.
Facebook meny
2. Klicka på den lilla nedåtpilen och en meny fälls ned
Facebook meny
3. Klicka på ”Logga ut”
Nu kommer ingen att se något du skriver
Vad jag vill säga med detta är att Facebook är en social mötesplats och hela poängen med Facebook är att det man skriver och säger ska synas. Det kräver förvisso av användaren att man kanske tänker både en och två gånger innan man klickar på skicka och det är nog där facebook har sin största brist.
Sen kanske man inte vill visa allt man skriver för allt och alla, men det finns lösningar för det också. Facebook är mycket flexibelt.
Sociala Sussi har skrivit en enkel guide för hur man kontrollerar och ändrar sina egna sekretessinställningar.
Om man vill frångå dem för ett specifikt inlägg så kan man göra det också
Klicka bara på den lilla menyn bredvid ”Skicka”

Där kan du välja att posta inlägget som ”offentligt” för ”vänner”, anpassat eller för vissa specifika listor (egna och autogenererade)
FB-listor
Väljer du anpassa kommer du vidare till ett nytt val där man kan vällja vem eller vilka som ska se det man skriver, eller vem eller vilka som INTE ska se vad man skriver.
Redigera sekretess på Facebook
I menyn ”Dessa personer” finns 4 val Vänners Vänner, Bara Vänner, Vissa personer, och Bara jag. (Varför det sista alternativet finns är en gåta)
Väljer man Vissa personer får man ytterligare ett fält och där kan man fylla i namnet på de vänner man vill visa inlägget för.
Vill man dölja inlägget för några personer gör man det under ”Dölj detta från” på samma sätt.
Lätt som en plätt, lär du dig detta behöver du aldrig vara orolig för att chefen ser när du gnäller på honom eller att farmor upptäcker att du är på fest när du tackat nej till fika för att du har så mycket med jobbet.