Hockey på TV attraherar mig inte nämnvärt just nu. Framförallt inte VM som känns mer och mer krystat för varje år.
//youtu.be/1ECJmi37Gm4
Jag tog en tur ut till Hässlö för en kvällspromenad med fågellyssning istället. Eftersom jag känner mig ganska kass på just läten har jag lagt upp ett litet träningsprogram där jag börjat med att lära mig några enstaka fåglars läten så att jag kan spika dem snabbt. Detta leder då till att bruset* blir mindre och mindre när man försöker lyssna.
*med bruset menar jag den kakafoni av fågelsång man kan uppleva och där det känns omöjligt att identifiera någon enskild art.
Jag har börjat lite enkelt hemma på tomten och i Malmabergsskogen samt några promenader runt Bjurhovdaspåret och på Björnön. (Se där. Johan får lite motion på köpet). Nu sätter jag lätt Lövsångare, Svarvit Flugsnappare, Kungsfågel, Taltrast och Grönsångare. (Koltrast, Bofink, Talgoxe, Blåmes och Gulsparv är arter jag kännt mig trygg med sedan tidigare)
Idag höjde jag ribban rejält och gav mig alltså ut dit det finns gott om sångare och annat som lever om i buskar och vass. Hur skulle det nu gå. Skulle det vara en kakafoni som jag upplevt tidigare, eller skulle jag kunna urskilja flertalet av arterna.
Jag tycker nog att jag lyckades bättre än förväntat.
19 arter och minst 39 individer lyckades jag identifiera bara på läten.
2 st Gräshoppsångare, 2 st Trädgårdsångare, 2st Koltrastar, 6 st Näktergalar, 2 st Törnsångare, 1 Gök, Minst 10 Sävsångare, 3 Rörsångare, 1 Rördrom, 1 Vattenrall, 1 Skrattmås, 1 Tofsvipa, 1 Fasan, 1 Större Hackspett, 1 Göktyta, 2 st Bofinkar, 1 Svartvit Flugsnappare och 1 Taltrats.
I morgon ska jag på morgonpromenad runt Ångsjön söder om Irsta och träna ännu mer.