Tufft att leta vårtecken

Förra året vid den här tiden så var Frövisjön relativt isfri och vi hade mängder med sångsvan och några mindre sångsvanar samt salskrake och en riktigt fin flock spetsbergsgäss. Lärkorna tog vi nog inte ens notis till längre och vid Bocksjön hade en jorduggla observerats.
Det ser inte riktigt lika vårigt ut i år. Vid Tysslingen i Närke pågår svanfestivalveckorna för fullt och då brukar de ha tusen och åter tusen sångsvanar som rastar på sjöns norra strand. I dag har 43 Sångsvanar räknats in.
Men våren är på gång och om man ger sig den på att leta så hittar man små vårtecken. Jag och Benjamin åkte ut till Asköviken idag och hittade några sånglärkor och 3 grågäss som ivrigt flög omkring. Troligtvis letade de efter öppet vatten.
Fast vråkarna börjar bli fler och de vinterstationära fjällvråkarna och ormvråkarna som vi haft bekantskap med hela året börjar få sällskap. Vråken på bilden nedan är en som varit här hela vintern.
fjällvråk
 
Totalt hittade vi utan att anstränga oss nämnvärt 3 ormvråkar och en fjällvråk idag.
Igår kväll var jag ute och lyssnade efter ugglor och även där går det ganska trögt. Ugglorna verkar vara fler än förra året, men kylan verkar samtidigt göra att de inte är så sugna på att hoa. Jag har gjort ett antal försök att höra berguv, på fler ställen men igår lyckades jag äntligen. Det samma gäller de flesta arter. Man vet var de har sina revir, men de verkar inte alls sugna på att sjunga för oss. Nu har jag förvisso lyckats ganska bra med att få höra de flesta ugglearter man kan höra här i Västmanland, men det har gått åt ett antal timmar i kalla skogar och några mil i bil för det.
Kattuggla, pärluggla, sparvuggla, slaguggla, hökuggla och berguv är avcheckade på listan. Återstår hornuggla, jorduggla och lappuggla sen är listan komplett.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.