Mellandagsspett

Profilbild för johankarlsson

Jag har ju haft en liten tradition att hitta gråspett under mellandagarna, men i år kom en azurmes i vägen, så jag har inte haft tid att göra några riktiga försök att hitta någon spett.
Idag tog jag tillfället i akt och begav mig iväg i soluppgången för att besöka ett antal matningar på Bodens södra skjutfält där gråspett rapporterats.
Åtta matningar besöktes och det var ganska gott om fågel på de flesta av dem. Talltita var den dominerande arten och större hackspett. På flera matningar hittades smalnäbbade nötkråkor och jag misstänker att det var tretåig hackspett på två ställen. Tyvärr lyckades jag inte hitta de sistnämnda, men deras födosök är mer frenetisk än den större hackspetten och de håller sig längre ner intill stammen och deras födosökstrummning påminner faktiskt lite om en tjäders kluckande. Helt säker kan man aldrig vara, men mycket talade för att det var så.
nötkråka_hattberget
Kylan gjorde sig åter påmind. -28 grader var det som mest och hur mycket jag än ville så kunde jag inte stå kvar och vänta ut gråspetten vid någon matning utan fick jobba mig fram mer som vid ugglelyssning. Kortare stopp på kända lokaler.
Ett stopp där det inte var matning gladde dock. Vid en bro över en liten fors höll en strömstare till. Jag filmade den, men filmklippet får vänta tills jag kommer hem till en mer stabil internetuppkoppling.
Art nr 119 i Norrbotten för mig.
Nu blir det bara att ta nya tag nästa år så att inte den här trenden med att bli utan gråspett håller i sig. Eller så får jag starta en ny tradition och spana in strömstare, eller varför inte azurmes.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.