Kryss och stepbacks sen sist

En sak jag gärna bloggade om när jag höll liv i bloggen var mina X. Att jag slutade blogga betyder inte att jag slutade kryssa fåglar.
I november 2017 när bloggen somnade stod jag på 318 kryss på min sverigelista. Sen dess har jag kryssat 17 gånger. Men jag har också råkat ut för några stepbacks. Jag har alltså blivit av med några kryss av olika anledningar och vi börjar med dem.

Azurmes som jag kryssade på Öland 2016 blev underkänd då den bedömdes som hybrid mellan blåmes och azurmes.
Svarthalsad trast som jag kryssade i Södermanland 2019 gick samma öde till möte. Hybrid.
Vitgumpad buskskvätta från Dalarna 2017 har fallit bort eftersom arten splittades* i två nya arter och fågeln jag såg har ännu inte kunnat bestämmas till vilken av de arterna den tillhör.
Alla dessa bortfall kom under 2019 som i övrigt var ett ganska kryssfattigt år. Det ledde till att jag ett tag låg på minus under förra året, men jag repade mig och hamnade till slut på +1 kryss.
Detta betyder att jag har 16 nya arter på Sverigelistan att presentera här på bloggen, men jag har inte bestämt mig för om jag ska presentera dem en och en, eller om jag ska skriva ett enda inlägg där jag presenterar alla dessa 16 kryss. Så eventuella följare till bloggen får hålla sig till tåls.

Liten fågelskådarparlör

Split – När en art delas upp i fler arter. Exempel på en split är den vitgumpade buskskvättan som delades upp i vitgumpad buskskvätta och amurbuskskvätta
Lump – När två arter som tidigare setts som egna arter slås ihop till en art.
Exempel på en lump är när snösiska och gråsiska slogs ihop till en art.
Stepback* – När man får backa ett steg i sin lista. Detta kan ske av olika anledningar.
1. En närmare granskning av observationen visar att den är hybrid eller att den var felbestämd.
2. Efter en split så är det bara arter som är bestämda till underart som får vara kvar som kryss. Oftast sker en omgranskning av gamla fynd och då kan man få tillbaka sitt kryss.
3. Efter en lumpning så måste man plocka bort krysset på den art som inte längre är en art.
 
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.