Klart man vågar bryta ny mark

Jag och Daniel på AIK-bloggen har flyttat vår diskussion om tidig elitsatsning från kommentarsfälten till inlägg istället.
Du kan Läsa tidigare inlägg i diskussionen här.

Lägg er gärna i diskussionen och tyck till.
Svar till Vågar vi bryta ny mark:
Visst är det rätt som du säger, att det inte finns något rätt eller fel, diskussionsämnet är inte svart eller vitt.
Men du har helt fel när du påstår att vi vet att tidig selektering kan löna sig.
Det vi vet är att Fotbollsakademier lönar sig, det har vi gott om goda exempel på i europa, men bara för att de tillämpar tidig selektering betyder det inte att det är den som gör dem framgångsrika.
Jag tror nämligen inte att det är den tidiga selekteringen som skapar dessa framgångsrika akademier, utan det är det faktum att man börjar med mer målinriktad och profesionell träning tidigare som ger resultat.
Tidig selektering är ju knappast något nytt fenomen, och absolut ingenting som inte testats i Sverige. Det finns gott om klubbar och tränare som tillämpat metoden utan att för den skull lyckas speciellt bra.
Jag vidhåller alltså att den tidiga selekteringen fyller en funktion, men den är enbart ekonomsik då det kostar att driva en högkvalitativ akademi.
Jag hoppas att AIK lyckas bryta ny mark genom att erbjuda en profesionell och målinriktad verksamhet till en bredare grupp än vad europeiska klubbar vågar göra.
Att AIK och andra svenksa klubbar gör detta i samarbete med redan befintliga skolor istället för att starta egna skolor, gör att jag ser optimistiskt på att vi kan hålla bredden högre upp i åldrarna.


Kommentarer

2 svar till ”Klart man vågar bryta ny mark”

 1. Det är självklart så att den tidiga selekteringen inte på egen hand avgör om en akademi blir framgångsrik eller inte. Däremot tror jag till skillnad från dig att den spelar en stor roll och den är som du säger ekonomisk. Bara för att den är ekonomisk är den ju inte mindre viktig att ta hänsyn till – snarare tvärtom. Vi har ju inte hur mycket pengar som helst och måste rikta resurserna mot de vi tror mest på. Och ett väldigt bra sätt att göra det tycks vara att rikta resurserna mot rätt spelare väldigt tidigt. Jag kan köpa att 7-10 är extremt. Poängen handlar egentligen inte om en viss ålder utan om ett nytt sätt att tänka. Att våga sätta krav och konkurrenssätta tidigare, helst mycket tidigare.
  Närmar vi oss varandra? =)
  Daniels senaste blogginlägg..AIK mosar på Hovet

 2. Jag tror att vi närmar oss, vad gäller den rent kunskap och faktamässiga biten.
  Man kan tror jag, säga att vi i det närmaste är överens om att tidig selektering handlar om en ekonomisk kompromiss.
  Jag till skillnad från dig tror inte att man kan välja ”rätt” i 7-10 års ålder.
  Vi har en fördel i Sverige, i och med att vi har en kultur med att träna fotboll på fritiden, och att tränare och andra ledare
  accepterar att göra det ideelt, vilket gör att vi kan hålla en bredd längre upp i åldrarna än vad europeiska motsvarigheter klarar
  av rent ekonomiskt.
  Det ska vi utnyttja, och även om jag har en del invändningar angående BP:s tidiga elitsatsningar så är deras modell något av en förebild,
  och jag tror att det är många stora klubbar i Europa som avundsjukt ser hur en obetydlig(seniorfotboll) svensk klubb kan ha en
  så otroligt stor och framgångsrik talangutveckling.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.