Klart jag är ett offer

tifo södra
På Twitter var det någon som undrade varför alla AIK:are försökte framställa sig som offer. Jag fick också känslan av att frågeställaren troligtvis ansåg att vi alla har oss själva att skylla.
Mitt svar är att vi inte försöker framställa oss som offer utan det är vi som är offer i detta. Vi som troget följer vårt lag och som älskar fotbollen och AIK. Vi är många många fler fredliga supportrar som älskar AIK på samma sätt som Björn Hellberg älskar sitt Halmstad eller Ingvar Karlsson älskar sitt Elfsborg. Det är faktiskt vi som är de största offren i samanhanget och SvFF och alla de klubbar som bara vill hålla rent framför sin egen dörr är tillsammans med huliganerna de skyldiga.
En annan åsikt jag hittar på nätet är att det skulle vara rätt åt AIK eftersom de inte gör något åt problemet, de måste sätta hårt mot hårt och stänga av sina huliganer. Det gör AIK, faktum är att AIK är den enda klubb i Sverige som nyttjat den relativt nya huliganlagen och gett 3 st personer tillträdesförbud.
Det börjar bli allmänt tråkigt att denna fråga i princip bara diskuteras allmänt när något händer och då har 75% eller fler av alla debbatörer inte så värst stor koll på hur verkligheten ser ut, för det verkar vara en allmän uppfattning att klubbarna med stora supporterskaror inte gör något åt problemet, när det i själva verket är precis tvärt om. Det är småklubbarna och förbundet som inte gör något, medan AIK, Djurgården, Hammarby, IFK Göteborg, Helsingborg m fl jobbar aktivt och preventivt året runt.
Jag är också ett offer för att jag år ut och år in får försvara mitt AIK. Att vara supporter handlar om att nära en dröm och att vilja se sitt lag vinna. Att då huliganism ska kunna påverka det sportsliga gör att man lätt hamnar i det läget att man istället för att söka lösningar på de problem som finns försöker hitta lösningar som rentvår sin klubb från eventuellt ansvar och letar fel i diciplinnämndens beslut.
Varför skapar SvFF denna motsättning? Varför försöker de inte bygga broar och göra gemensam sak mot illgärningsmän och ligister?
Framförallt måste mindre vetande klubbar i SEF och även förbundet lyssna på storklubbarna i denna fråga, för Halmstad, Mjällby, Kalmar m fl har tyvärr ingen aning om vad detta handlar om och många är de beslut som fattats i styrelsrum som på pappret och i media kanske sett bra ut, men i verkligeheten varit rent kontraproduktiva. T ex dödskalleförbudet, högre och högre straff till klubbar där en del supportrar missköter sig, banan på djurgårdsmålvakt = Rasism mm.
Dessa beslut gör bara att klyftor mellan förbund och supportar ökar. Lösningen är att ge klubbarna mer eget ansvar och att ge dem böter är inte det samma som att ge dem ansvar även om det oftast framstår som det i media. Tvärt om är det dags att ge upp den linjen. Den fungerar inte. Att klubbarna straffas hårdare och hårdare gör bara att fler och fler blir förbannade och när fler och fler blir arga ökar risken för fler motsättningar.
Jag tror inte att vi kan bli av med alla bråkstakar, men vi kan marginalisera dem på samma sätt som vi gjorde i slutet av 90-talet och då var det inte genom hårda straff och medial bevakning av buset utan på grund av att media valde att lyfta fram det då nya fenomenet tifo och den positiva läktarkulturen.
Därför hoppas jag att SvFF kan släppa sin linje och låta oss vanliga supportrar ägna oss åt supporterskap istället för att försvara våra klubbar mot böter och poängavdrag


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.