Om skattefrågorna i Norden och fotbollspelarnas löner

Då och då diskuteras skattereglerna i Danmark på Gnagarforum och troligtvis också på andra svenska fotbollsforum. Jag brukar för det mesta bli irriterad över folks våta drömmar och tro att det är skulle vara så enkelt att vi bara kopierar det danska exemplet.
Fenomenet är vanligt, folk vägrar se vad det är som egentligen skapar framgången utan vill bara kopiera allt. När Rosenborg, IFK Göteborg och sedan AIK spelade i CL var alla överens om att spel i CL var den enda vägen till lycka för Svensk fotboll. Djurgården drog den devisen längst av alla och är på väg utför snabbare än blixten.
Under ett antal år har FC Köpenhamns framgångar gjort att alla blivit övertygade om att lyckan stavas egen arena, men folk börjar så sakta inse att det inte är så enkelt att bygga en arena och sen bara gå till banken. Det är en oerhörd risk man tar och om vi som många vill skulle bygga 3 moderna fotbollsarenor i Stockholm kommer det inte att leda till lycka, utan till Stockholmsfotbollens undergång.
Många ser också de danska skattereglerna som en del i FCK:s framgångsrecept och tror att om vi bara kopierar dem så kommer Svensk fotboll att börja skörda framgångar i Europa.
På Gnagarforum skrevs det idag ett mycket bra inlägg i frågan…
Citerat från GF

Generellt är inkomstskatterna i de Nordiska länder ungefär lika höga, dock högre i något Sverige och Danmark än i Norge och Finland.
Man behöver inte betala skatt i Sverige om man visats här mindre än sex månader. Detta utnyttjar basket- och håckeyklubbar då de tar hit utländska spelare under en kort tid för att förstärka lagen. Dessa slipper då betala skatt för sin intäkter i Sverige.
Forskare och andra nyckelpersoner kan få skattereduktion under en längre tid efter ansökan. De betalar då bara skatt på 75 procent av sin inkomst i Sverige.
I Danmark infördes för ett antalet år sedan också en speciell skattereduktion under tre år för utländska specialister. De danska politikerna hade då inte tänkt sig att detta också skulle kunna gälla fotbolls- och handbollspelare etc, men tvingats sedan konstatera att deras lagstiftning faktisk gav utrymme för danska fotbollslag med flera att utnyttja denna regel.
Därför är det mer lönsamt för svenska spelare att spela i Danmark än i Sverige, och också mer lönsamt för svenska spelare att (under tre år) spela i Danmark än för danska spelare att spela i sitt eget hemland. En konstig konsekvens av detta blir att för en svensk är det mycket fördelaktig att få ett kontrakt med en dansk klubb, men för en dansk spelare kan det vara lika bra att spela för en svensk som för en dansk klubb.
När det gäller Norge så är löneläget i de flesta yrken mycket högre än i Sverige. Levnadsomkostnaderna är förstås också högre i Norge. Men för en fotbollspelare som knappast käkar upp större delen av sin lön spelar detta mindre roll. Alltså blir det lättare för svenska spelare att tjäna mer än de skulle kunna ha gjort i Sverige.
Visst vore det roligare om alla bra svenska fotbollsspelare spelade i svenska klubbar. Men det skulle inte inträffa även om skattereglerna mellan Danmark och Sverige utjämnade. Om vi fick samma regler i Sverige som i Danmark, skulle detta inte leda till fler svenska spelare i allsvenskan, möjligen tvärtom om att det blev attraktivare för danskar och alla andra utlänningar att spela i allsvenskan.
Det återkommande gnället över de danska skatteförmåner på forumet är inte bara okunnigt utan också väldigt improduktivt.
Ett annat exempel på land dit svenska spelare flyttar är Nederländerna:
Att nederländska klubbar kan betala mycket högre löner kan ni få en förklaring till genom att titta på kartan. Nederländerna är stor som Småland, men har nästa dubbelt så många invånare som Sverige. Den stora koncentrationen av invånare leder till mycket högre publiksiffror. Dessutom har man kortare resor för spelartrupperna och inte minst viktigt för supportrarna till bortamatcher. Klimat gör också att fotbollssäsongen är längre än i Sverige.
Vi lever i en värld där fotbollspelarna ”arbetar på en internationell marknad”. Detta är nog bara att acceptera och glädjas åt att vi i Sverige kan få hit så fina ”importer ” som Obolo, Flavio, mfl.

tegang satu 2009-09-23 17:23:00


Kommentarer

Ett svar till ”Om skattefrågorna i Norden och fotbollspelarnas löner”

  1. Det finns ju en annan aspekt av det hela där man lyckas bättre i Danmark, utöver skatteregler och arenor. Att kapitalisera på produkten fotboll. Överhuvudtaget strömmar det mycket mer pengar genom de danska klubbarna än de svenska. Man lyckas oerhört mycket bättre med marknadsintäkter och fördelningen av pengar från TV-avtal och liknande styrs inte av en skev jantelag.
    Mycket matnyttigt om Danmark på länken:
    //osynligahanden.blogspot.com/search/label/SAS-ligan
    .-= Daniels senaste blog ..Nervpärsen fortsätter =-.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.