Huligandebatt

Jag brukar klippa och klistra  när jag hittar något klokt inlägg på Gnagarforum och efter gårdagens enorma övertramp med bråk på vår familjeläktare så har diskussionen om huliganismen äntligen fått en hyffsat nykter ton på det gula forumet.
Huligandiskussioner brukar annars för det mesta sluta med att  Pro-firmadebattörerna kastar paj i form av ”Om inte FB funnits hade Sanny suttit kvar” samtidigt som de som läst för mycket Rosa tidningar Gafflar från andra hållet och tror på allt media skriver.
Vi som vill diskutera lösningar istället för att försöka diskvalificera våra diskussionsmotståndare får i princip aldrig komma till tals, men idag verkar det baske mig som om avarterna glömt att logga in.
Själv är jag tyvärr inte direkt nyanserad i denna debatt. Jag tycker bara att de som påstår sig vara AIK och dess främsta beskyddare beter sig barnsligt och pubertalt, när de på sin hemsida angriper homosexuella fotbollspelare och tjejer på Norra. Moget grabbar.
Tack och lov finns det andra som kan formulera sig bättre och klokare.

Huliganism är ett problem för AIK. Den skrämmer bort publik och sponsorer och leder till ökade kostnader för säkerhet. Detta drabbar AIK ekonomiskt. Dessutom kommer själva fotbollen i skymundan. Dock är huliganismen ffa allt inte ett AIK-problem utan ett samhällsproblem. Den är en återspegling av tillståndet i vårt samhälle. Om man ska komma tillrätta med den måste man ta huliganerna på allvar. Lyssna på vad de säger och hur de tänker. De har ut något av sin huliganism som är av värde för dem. Man måste acceptera och förstå detta utan att för den skull vara för det. Man måste ha en dialog med huliganerna samtidigt som man naturligtvis från samhällets sida på ett rättssäkert sätt ska beivra brott. Fotbollen hotas av huliganismen på så sätt att den skrämmer folk, (delvis pga av att media tacksamt förstorar upp alla händelser), men också för att att den möjliggör för fotbollspamparna att göra om fotbollen till en ofarlig och meningslös underhållningsindustri. på så sätt går de båda parterna, paradoxalt nog, hand i hand

super-g 2009-04-30 15:45:00

Kloka ord som behövs i denna eviga debatt och jag hoppas att nyrekryteringen till dessa våldsromantiserande gäng för en gång skull minskar i år, och att de som fortfarande vill bråka sköter det långt från arenan och slutar upp med det rent idiotiska att ställa till med bråk utanför vår egen familjeläktare var och varenda match.
Det var inte så länge sedan man så gott som aldrig såg några bråk i direkt anslutning till arenan, men nuförtiden är det som sagt mer regel än undantag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.