Vad är det som är förbjudet?

Att det är valår i år börjar märkas ganska mycket på olika sociala medier. Mona Salin har börjat twittra igen, blogosfären blir mer politisk och på Facebook dyker det upp grupper, sajter och statusuppdateringar med allt från tydliga ställningstaganden för ett parti, till subtil smygpropaganda.
Till det sistnämnda vill jag nog klassa de grupper och sajter som förfasar sig över att man inte får sjunga nationalsången i skolorna längre.
Man behöver knappast vara raketforskare för att räkna ut från vilket politiskt parti dessa påståenden och kampanjer kommer ifrån.
Jag undrar bara varifrån folk fått idén att det skulle vara förbjudet?
Jag hittar ingenting i skollagen eller i några förordningar för den svenska skolan om nationalsången på skolor.
Visst är det säkert så att några skolor valt att inte göra det, men det är väl inget konstigt i det. Varje enskild skola väljer sina egna traditioner och vad de ska sjunga på skolavslutningarna. Vad jag kan minnas så sjöng vi aldrig nationalsången under min skolgång, men inte var det någon som ifrågasatte det. Vi sjöng vår skolsång och den blomstertid nu kommer och funderade aldrig något på varför vi sjöng dem och inte några andra sånger.
Om det nu finns skolor som valt att sluta sjunga nationalsången för att den skulle vara rasistisk så kan det tyckas märkligt, men utan att veta hela bakgrunden så tycker jag att man bör vara försiktig med att fördöma det hela.
Jag har sett hur högerextrema väljer att använda nationalsången för att manifestera sina åsikter och skulle det hända på en skola så måste skolan agera.
Lustigaste påståendet jag sett är i alla fall de som tycker att det är hemskt att man inte firar nationaldagen på skolorna.
Nationaldagen är en röd dag och att den inte firas i skolan är väl således inte konstigare än att man inte firar 1:a maj och nyår på skolorna heller.


Kommentarer

2 svar till ”Vad är det som är förbjudet?”

  1. Profilbild för Frk Fräken
    Frk Fräken

    Tack för att det finns sådana som du! jag blir mörkrädd hur folk eldar upp dig för detta.

  2. Profilbild för Gambleputti
    Gambleputti

    Tack själv för din kommentar. Ibland undrar man om man är ensam att använda sitt förnuft.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.