Mina Android appar I


Android
Det var ett tag sedan jag skrev några korta recensioner om appar till min HTC Desire och till en del beror det väl på att jag inte installerar appar till höger och vänster längre. Har hittat min beskärda del och upphetsas väl mer över nya funktioner som kommer med de uppdateringar som de appar jag använder för med sig än vad jag gör över nya appar.
Jag tänkte i alla fall att det nu i jultider kanske tittar in en och annan ny androidanvändare så jag tänkte gå igenom hela min applista igen. En hel del av de appar jag kommer att beskriva har jag således skrivit om tidigare i mina inlägg om Appar till min HTC Hero och Appar till min HTC Desire.
Jag tänker dela upp apparna i lite olika kategorier och detta inledande inlägg i serien kommer inte att inehålla några appar utan mer rikta in sig på tips hur man undviker problem som jag själv lärt mig den hårda vägen.
Undvik Task Killers och aktivitetshanterare.
Android sköter detta på ett smidigt sätt själv. Jag själv som kom från en WinMo telefon till min första Android blev helnojig över att inte kunna stänga av alla program som jag ville i början. Jag installerade en Task Killer och kände mig tillfreds. Men faktum var att den skapade mer problem än vad den löste och mängder av problem på t ex Swedroids forum beror ofta på att någon har en taskkiller installerad. Det kan röra sig om program som inte fungerar, till att vitala funktioner som t ex nätverket slutar fungera och i vissa fall har uppdateringar av Android misslyckats så att telefonen blivit helt obrukbar. Läs mer här och här
Installera inte mängder med appar på en gång.
Jag vet att det kan vara kul med en ny telefon och alla de appar som finns på market kan få en att känna sig som en unge med obegränsat med pengar i en leksaksaffär. Men…
Android Market är helt fritt och vem som helst får lägga upp appar där oavsett kompetens och avsikter. Nåja vissa regler finns det, men till skillnad från AppStore till iPhone så krävs inget godkännande från Google för att en app ska bli tillgänglig från Market.
En del tycker detta är en brist och säkerhetsrisk. Jag tycker att det på lite längre sikt  är precis tvärt om. Som Androidanvändare kan man inte förlita sig på att någon allsmäktig organisation garanterar min säkerhet utan jag måste engagera mig och vara källkritisk.
I och med att det finns en hel del skräp och dåligt gjorda appar så är risken ganska stor att man förr eller senare råkar ladda ner en app som inte beter sig som den ska och kanske försämrar prestandan på din lur. Därför ska man gå varsamt fram så att man har koll på vilka appar man installerar och när man gör det, så att man lättare kan gå tillbaka och hitta källan.
Se också till att läsa kommentarer som finns till alla appar innan du installerar, och kolla vilka systemfunktioner som appen använder. Om du ska installera en app som gör pruttljud så ska man givetvis bli skeptisk om den vill kunna komma åt dina kontakter eller kunna skicka SMS.
Synkronisera dina kontakter
I och med att Android kräver ett googlekonto för att få tillgång till market, så har du också per automatik ett G-mailkonto dit du kan synkronisera dina kontakter. Oavsett om du använder G-mail eller inte för att skicka mail så tycker jag att du ska använda det för att synka dina kontakter så att du har en back-up på nätet vilket underlättar oerhört när man ska byta telefon. Eller om man som jag brukar göra då och då. Återställer sin telefon till fabriksinställningar.
Anledningen till att jag gör det är att jag vill vara en nyfiken användare som vågar testa nya saker och funktioner, om jag ska vara rädd för att förstöra min telefon så minskar den nyfikenheten och upptäckarlustan.
Det finns appar som kan hjälpa dig att ta backup på andra saker i telefonen också, men jag nöjer mig med kontakter eftersom allt det andra är ganska lätt att göra manuellt och mina SMS är inget jag normalt sparar på några längre stunder i alla fall.
Bekanta dig med din telefon först
Det finns mängder med appar som gör saker som man enkelt kan göra i telefoninställningarna om man bara vet hur. Bland dessa appar hittar man också ganska mycket skräp. Mest rör det sig om ringsignaler och bakgrundsbilder, men det finns också en uppsjö med ficklampor som bara sätter skärmen i max-styrka och vit bakgrund och en massa widgetar som inte ger dig något mer än vad telefonen i sig redan kan erbjuda. Genom att bekanta dig med din telefons inställningar så slipper du installera meningslösa appar som inte tillför något men kanske försämrar prestandan.

Nedklottrat den

av

Kategori:


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg